HAYVANLAR 12 Mayıs 2022
40,1b OKUNMA     475 PAYLAŞIM

Kuşlar Neden Uyurken Daldan Düşmez?

Nasıl oluyor da kuşlar uyurken ağaçtan düşmüyor? Tek gözü açık uyuyor mu bu hayvanlar? Kuşların uykularına dair merak ettiğiniz sorulara cevap bulabileceğiniz, bilgilendirici bir yazı.

kuşlar uyurken pençelerini dala kilitleyerek dengelerini sağlarlar. ayrıca bir beyin yarım küresi uyanıkken uyurlar ve kalçalarında dengeleyici bir organ bulunur.

kuşlar, bizden çok daha az uyuyorlar. insanlar ve genel olarak birçok memeli, kuşlara kıyasla daha uzun uyku döngülerine sahiptir. uyku döngüsünün en derin uykudayken (ve ayrıca rüya gördüğümüzde) bir parçası olan rem uykusu, memelilerde birkaç dakika, kuşlarda ise neredeyse 10 saniye sürer. kuşlar temelde mini şekerlemeler yaparak uyurlar.


kuşlar tek gözü açık uyur mu?

kuşlar ayrıca ne kadar yoğun uyuyacaklarını da ayarlayabilirler. beyninin bir yarım küresini uyanık tutabilirler ve kuşun bir gözü açıkken bunu fark edebilirsiniz. açık olan göz, karşı yarım küre ile bağlantılıdır. yani sağ göz açıksa, beynin sol yarım küresi uyanıktır ve bunun tersi de geçerlidir. bu hafif ve esnek uyku tarzı, kuşların kestirmenin ortasındayken bile bir an önce bir avcıdan kaçmalarını sağlar.

ayrıca, tüm kuşlar dallara tünemez. örneğin; gezegendeki en büyük kuş olan deve kuşu gibi kuşlar, yaşamı buna bağlı olsaydı bir ağaca tırmanamazlardı. uçamayan kuşların çoğu yerde, yapraklar arasında gizlenmiş veya kafaları görünüşte “kumda” uyur. diğer bazı kuşlar, flamingolar gibi sığ su kütlelerinde tek ayak üzerinde ayakta uyurlar.


dalı kavrama – otomatik tüneme mekanizması

uykuya dalmak için bir kuşun vücudu bir dizi fizyolojik değişiklikten geçer. bu değişikliklerden biri de kasların sertliğini kaybetmesidir. bu, çeşitli diğer fizyolojik değişikliklerle birlikte, kas hareketinin beyin kontrolünün azalmasının bir sonucu olarak gerçekleşir.

kaslar gevşerken bir dalda mükemmel bir şekilde dengede durmak kolay değildir. bir trende ayakta uyumaya çalışan herkes bunu bilir. kuşlar, bacaklarını kilitleyerek bu gevşeklikle savaşmayı başarır.

örneğin; bir kuş çömelirken pençeleri otomatik olarak bükülür ve dala sıkıca tutunur. bacak düzleşene kadar pençeler serbest bırakılmaz. kilitlenme, kaslara bağlanan ve uzuv bükülmesine yardımcı olan doku olan fleksör tendonların bacaklara nasıl yerleştirildiği nedeniyle oluşur. kuşun diz ve ayak bileği büküldüğünde, fleksör tendon gerilir, böylece pençeleri büker.


kilitleme mekanizması, diğer hayvanların çoğunda pürüzsüz olmasına rağmen, tendonu kaplayan dokunun pürüzlü bir yüzeye sahip olması nedeniyle de gerçekleşir. pürüzlü yüzey, tendon ile etrafındaki kılıf arasında sürtünme yaratır ve bu da bacağın yerinde kilitlenmesine yardımcı olur.

bu sözde "otomatik tüneme mekanizması", çoğu kuşta, tutunmalarını kaybetme ve düşme endişesi olmadan bir dala tutunmalarını sağlayan bir özelliktir. bu şık özellikten yararlananlar sadece dik tünemiş kuşlar değildir. papağanlar aslında baş aşağı asılı uyuyorlar!

kilitleme mekanizması başka şekillerde de kullanışlıdır. örneğin; yırtıcı kuşlar için, beslenmek için güvenli bir yere uçarken avlarını sıkıca tutabilmek, karnının doyması ile açlıktan ölmek arasındaki farktır. ayrıca kuşların tırmanmasına, yüzmesine, suda beklemesine ve asılmasına yardımcı olur.


bir kuş dalı nasıl dengede tutar?

pasif ve otomatik tüneme mekanizması olmadan, kuşların kaslarının biraz katı olması gerekir. kuşların çağrıldıklarında tamamen gevşeyemediklerini gösteren bazı kanıtlar var. kaz, flamingo ve fırkateyn gibi kuşlar üzerinde yapılan araştırmalar, kuşların gerektiğinde bir miktar kas sertliğini veya tonunu koruyabildiğini göstermektedir. bunun, kuşların bir beyin yarım küresini uyanık tutabilmeleri ve kısa rem döngülerine sahip olmaları ile ilgisi olabilir. kuşun bazen tek bir bacak üzerinde bile dengede kalması için minimum miktarda kas tonusu gereklidir.

kas tonusunun yanı sıra, bir kuşu uyurken tünemiş ve sabit tutmak için oynayan başka sistemler de olabilir. bir kuşun uykusunda nasıl denge kurduğu ve bu davranışı hangi nöral ve fizyolojik mekanizmaların işlettiği konusunda çok az kesin araştırma var.

ilginç bir keşif; kuşların, özellikle de tüneyenlerin, kalçalarında, kalçalarına yakın benzersiz bir dengeleme organına sahip olduğunu buldu. bilimsel deyimle lumbosakral organ olarak adlandırılan bu organ, kuşların kafalarındaki vestibüler sisteme ek olarak dengelerini korumalarına da olanak sağlayabilir. bu nedenle, bir kuş emekli olduğunda kafasını uzatırsa, kalça dengeleme eylemi devreye girer. bu tamamen varsayım olsa da, konuyla ilgili kesin bir kanıt yok… henüz.

kaynak