TELEVİZYON 21 Şubat 2018
181b OKUNMA     1228 PAYLAŞIM

La Casa de Papel'deki Şehir İsimlerinin II. Dünya Savaşı'nda Yaşananlarla Benzerlikleri

2017'nin ses getiren yapımı La Casa de Papel'de karakterlerin her birinin ismi dünyanın ünlü şehirlerinden alınma. İsimler tesadüfen mi verildi, bir anlamı var mı henüz bu konuda resmi bir açıklama yok fakat Ekşi Sözlük yazarı "mikua", şehir isimleriyle II. Dünya Savaşı arasında bazı benzerlikler bulmuş.
UYARI: SPOILER İÇERİR.

berlin (almanya)

rehinelerin en çok çekindiği kişiydi. özellikle 1936'dan sonra avrupa'nın nazizm despotluğundan çekinmesi ile rehineleri avrupa halklarına benzettim. savaşta da dizide de kimi halklar başkaldırmıştı ve direniş göstermişti.


oslo (norveç), helsinki (finlandiya)

oslo ve helsinki dizide kuzen. ikinci dünya savaşı'nda da norveç ve finlandiya tamamen stratejik nedenlerle işgale uğramış ülkeler.

(bkz: norveç fiyortları)
(bkz: karelya yarımadası)

ayrıca yanlış hatırlamıyorsam dizide ilk düşen de helsinki oluyor. savaşta da ilk işgale uğrayan ülkelerden biri finlandiya.

(bkz: 1939-1940 fin sovyet savaşı)

perfecktus uyardı, dizide ilk düşen helsinki değil, oslo imiş. norveç de savaşta ilk düşen ülkelerden biri olduğu için (9 nisan 1940) bu benzetme çok değişmemiş oldu.

(bkz: norveç 1940)


denver (abd), moskova (sscb)

dizide bir ara denver(abd) ve moskova (sscb) berlin'den gizli iş çevirip, ona karşı birlikte hareket ediyorlar. savaşta zaten malum, abd ve sscb, almanya'ya karşı ittifak halindeydi. hatta sonrasında kapışıyorlardı.

(bkz: normandiya çıkarması)

ama berlin kontrolü yeniden alma fırsatı bulduysa da sonunda yine kontrolü kaybediyordu.

(bkz: ardenler taarruzu)

ve sonunda tek başına büyük bir direniş gösterse de beklenen sondan kaçamıyordu.

(bkz: berlin savaşı)


tokyo (japonya)

tokyo başına buyruk hareket etmeyi sevmesi ile gerçekten japonya.

(bkz: pearl harbor)

bu baskın savaşın tüm dünyaya yayılmasını sağlamıştı. dizide de moskova, tokyo'ya "ardında felaket bırakıyorsun" diyordu.


rio (brezilya)

brezilya savaşa asker gönderse de savaşın belirleyici taraflarından biri değildi. rio da dizinin sonucuna/finaline direkt etki edecek bir şey yapmadı ama sürece dahildi. italya, fransa (en azından bir süre) bile saf dışı kalmışken brezilya çaktırmadan çaktırmadan savaşın sonuna kadar varlığını sürdürmüştü. rio da bir ara gidici gibiydi ama berlin, moskova gibi reyisler sonunu getiremezken o bir şekilde getirmeyi başardı.


nairobi (kenya)

bağlantısızlar hareketi. bu oluşum savaştan sonra kurulmuş ve bizim derdimiz başımızdan aşkın, siz sikin birbirinizi göte para vermeyin düsturu ile hareket etmiş bir oluşum. kenya da üye ülkelerden biri. tokyo'nun dizide aktardığı gibi, nairobi'nin tek derdi soygunun bir an önce sorunsuz şekilde bitmesi. gerçi bir ara berlin'e darbe yapıyor ama onu da ikinci dünya savaşı esnasında ülke içindeki ayaklanmalara ve sendikalaşma hareketleri yerine sayıyorum. o da ülke nezdinde devrim sayılır.


bazıları biraz zorlama gibi ama ben de zaten "bu isimleri bu yüzden seçmişler" demiyorum. şehirler bana ikinci dünya savaşı'nı çağrıştırdığı için kendi kendime götümden bir takım benzetmeler uydurdum.

profesöre bir şey bulamadım.