YEME İÇME 27 Kasım 2020
31,6b OKUNMA     567 PAYLAŞIM

Lezzetiyle Mantar Sevmeyenleri Dahi Etkileyebilen Güzellik: İstiridye Mantarı

Latince adı Pleurotus ostreatus olan istiridye mantarı, muhteşem lezzetiyle giderek daha büyük bir üne kavuşuyor.

kayın mantarı, kavak mantarı gibi isimlerle de anılır istiridye mantarı. doğada yetişme biçiminden öykünerek kütükte yetiştirilmeye başlanan istiridye mantarı 2012 itibarıyla talaştan da üretilmeye başlanmıştır.

kastamonu gibi kavak, kayın, kestane ağaçlarının bol olduğu ve sıcaklığın 30 dereceyi geçmediği illerde yetiştirilmesi ekonomik ve verimi yüksektir.


yağ oranının sıfır olması, b1 ve b12 vitaminleri bakımından zengin olması, lezzeti, diyabet, obezite ve kalp rahatsızlığı olanlar için tavsiye edilmesi diğer mantar türlerinden ayıran belirgin özellikleridir.

üretim maliyeti yüksek, getirisi ise hiç de fena değildir. bu nedenle ağaç temininin ucuz olduğu ve sıcaklığın 30 derecenin üzerine çıkmadığı yerlerde bolca üretileceğini düşünüyorum.

üretmek isteyenler detaylı araştırma yapmalı, kompost üreticilerinin vaatlerine kapılmaktan özenle imtina etmelidir.

bir de tarif verelim: parmesanlı ve kuru domatesli istiridye mantarı

- öncelikle 2-3 diş sarımsağı çok hafif pişiriyoruz wok tavamızda iki kaşık zeytinyağı ile, ardından yarı kurutulmuş domatesi parçalara ayırıp sarımsağa katıyoruz, bir miktar daha kızartıyoruz, 1-2 dakika.

- el yordamıyla parçaladığımız istiridye mantarlarımızı tavamıza ekliyoruz ve var gücümüzle kavurmaya başlıyoruz orta ateşte, sarımsakların yanmaması için dikkat ediyoruz.

- rengi değişip ölmeye başlayan mantarlarımıza yarım paket krema ekliyoruz.


- krema ile pişirmeye devam etmeden önce değirmenden bir miktar karabiber çekiyor ve ekliyoruz.

- bir adet muskat cevizinin 1/3'ünü rendeleyip ekliyoruz ve hepsi beraber 5 dakika daha pişiriyoruz.

-artık iyice ölen, kremasını çeken mantarlarımızın üzerine bir avuç parmesan ekleyip çok fazla karıştırmadan 1-2 dakika daha pişiriyoruz.

sonra hapur hupur yutuyorsunuz. iyi hissetmek ve hakkını bir nebze daha vermek için soğuk bir beyaz şarap açın. tam olarak bu tarifi yapın ve hakkını verin şu meretin.