SAĞLIK 30 Kasım 2020
26,7b OKUNMA     504 PAYLAŞIM

Manik Bozukluğun Daha Düşük Fazda Seyreden Hali: Hipomani

Hipomani nedir? Mani ile arasındaki farklar nelerdir? Önemli psikolojik hastalıklardan biri olan hipomani hakkında bilmeniz gereken şeyler.

hipomani, daha hafif bir mani (hem fiziksel hem de zihinsel olarak kişiyi anormal şekilde enerjilendiren bir ruh hali rahatsızlığı) türüdür. hipomani yaşayanların, enerji seviyesi normalden yüksektir, ancak manide olduğu kadar aşırı değildir. hipomani hastalığınız varsa başkaları tarafından fark edilecektir. hayatınızda küçük sorunlara da neden olur. ancak bu sorunlar, maninin yaratabileceği sorunlar ölçüsünde değildir. bipolar ii bozukluğu olan kişiler, depresyonla değişen hipomani yaşayabilir.

belirtileri

yoğunlukları değişmekle birlikte, mani ve hipomani semptomlarının çoğu aynıdır. anahtar belirtiler şunları içerir:

* normalden daha yüksek enerji seviyelerine sahip olma,
* huzursuz olmak,
* uyku ihtiyacının azalması,
* artan benlik saygısı veya özgüven,
* aşırı derecede konuşkan olma,
* kolayca dikkatin dağılması
* artan cinsel istek,
*büyük harcama çılgınlıkları yapma gibi riskli davranışlarda bulunma,

manik veya hipomanik bir aşamada, kendinizdeki bu değişiklikleri fark edemeyebilirsiniz. başkaları kendiniz gibi davranmadığınızı söylerse, ancak bir şeyleri düşünmeye başlarsınız.

nedenleri ve risk faktörleri

mani ve hipomani, bipolar bozukluğun belirtileridir. bununla birlikte, aşağıdakiler tarafından da ortaya çıkabilirler:

* uyku eksikliği,
* ilaç tedavisi,
* alkol kullanımı...

bipolar bozukluğun kesin nedeni belirli değildir. aile geçmişi(kalıtım), rol oynayabilir. ailenizde hastalık öyküsü varsa, bipolar bozukluk geliştirme olasılığınız daha yüksektir. bipolar bozukluk, ayrıca beyinde kimyasal bir dengesizlik de içerebilir.

zaten bir atak geçirmişseniz, dolayısıyla mani veya hipomani riskiniz artar. bipolar bozukluğunuz varsa ve ilaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde almıyorsanız riskinizi de haliyle artar.

teşhisi

randevunuz sırasında doktorunuz muhtemelen tıbbi geçmişinizi alacak ve fizik muayene yapacaktır. doktorunuza aldığınız tüm reçeteli ve reçetesiz (otc) ilaçlar ve takviyeleri ve ayrıca almış olabileceğiniz diğer maddeler hakkında bilgi vermeniz önemlidir.

mani ve hipomaniyi teşhis etmek karmaşık olabilir. örneğin, bazı semptomların veya onları ne zamandır yaşadığınızın farkında olmayabilirsiniz. ayrıca; depresyonunuz varsa ancak doktorunuz manik veya hipomanik davranıştan habersizse, size bipolar bozukluk yerine depresyon teşhisi koyabilir.

ek olarak, diğer sağlık koşulları mani ve hipomaniye neden olabilir. ayrıca; aşırı aktif bir tiroid bezi, hipomani veya maniyi taklit eden semptomlara sebebiyet verebilir.

mani teşhisi

çoğu durumda, doktorunuzun; durumunuzu mani olarak teşhis etmesi için semptomların en az bir hafta sürmesi gerekir. bununla birlikte; semptomlarınız hastaneye kaldırılacak kadar şiddetliyse, semptomlar daha kısa sürse bile bir teşhis konulabilir.

hipomani teşhisi

doktorunuzun hipomani teşhisi koyması için yukarıda “belirtiler” altında listelenen semptomlardan en az üçüne ve bunlara da en az dört gün boyunca sahip olmanız gerekir.

tedavisi

mani ve hipomaniyi tedavi etmek için doktorunuz ilaçların yanı sıra psikoterapi de yazabilir. ilaç, duygudurum düzenleyicileri ve antipsikotikleri içerebilir.

belirtilerinizi etkili bir şekilde tedavi etmek için doktorunuz doğru kombinasyonu bulmadan önce birkaç farklı ilaç denemeniz gerekebilir. ilaçlarınızı doktorunuzun önerdiği şekilde almanız önemlidir. ilaçların yan etkileri olsa bile, doktorunuzun gözetimi olmadan ilacınızı almayı bırakmak tehlikeli olabilir. yan etkilerle ilgili sorunlarınız varsa, doktorunuzla konuşun mutlaka konuşmalısınız.

hipomani ile genellikle ilaçsız baş etmek mümkündür. sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları size yardımcı olabilir. sağlıklı bir diyet, her gün biraz egzersiz ve her gece programa göre yatış... çünkü, yeterince uyumamak da hipomaniyi tetikleyebilir.

baş etme yolları

bu ipuçları mani ve hipomani ile başa çıkmanıza yardımcı olabilir:

durumunuz hakkında öğrenebildiğiniz her şeyi öğrenin:

mani ve hipomani yönetilebilir. onlardan kaçınabilmek için tetikleyicileri tanımayı öğrenin.

bir psikoloji günlüğü tutun: örneğin; manik bir atağın erken uyarı işaretlerini fark etmeyi öğrenirseniz, onu kontrol altında tutmak için doktorunuzla birlikte çalışabilirsiniz.

tedavide kalın: bipolar bozukluğunuz varsa, tedavi çok önemlidir. ailenizi terapiye dahil etmek bile iyi bir fikir olabilir.

yardım için başkalarına ulaşın: bipolar bozukluğu olan kişiler için bir destek grubuna katılabilirsiniz. yardım istemekten korkmayın ve çekinmeyin.

kaynaklar: en.wikipedia, healthline, mind.org.uk websiteleri.