TEKNOLOJİ 12 Eylül 2023
15,3b OKUNMA     420 PAYLAŞIM

Masaüstü Bilgisayar Toplarken Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

Bilgisayar toplarken veya alırken nelere dikkat edilmeli? Yakın tarihli önerileri bir araya getirdik.

Başlıca tavsiyeler

amacınız oyun bilgisayarı ise ve yurt dışından parça getirtme gibi imkanınız yoksa tavsiyelerim şunlardır:

1. türkiye'den bilgisayar alacaksanız asla marka almayın. (masaüstünden bahsediyorum). birçok sitenin pc toplama sihirbazı mevcut. çoğu da satış sonrası garanti vermektedirler. all in one tarzı tümleşik sistemlerde öyle bir şansınız yok zaten.konumuz gaming kasalar. inventus, incehesap, itopya hatta vatan bilgisayar. bu sitelerde pc toplamanız size hem maddi anlamda avantaj sağlayacak hem de gereksiz parçalara fazla para vermenizi engelleyecek.

2. youtube'da sistem toplama videoları izleyin. youtuber'lar ile anlaşmalı teknoloji siteleri oluyor. örneğin unlost'un inventus için toplattırdığı bilgisayar vardı. gayet de uygun idi fiyatı. ya da technopat kanalında topladıkları sistemi kurup testlere tâbi tutuyorlar. kurdukları bilgisayar vatan bilgisayar'da satışa çıkıyor. genelde de piyasa fiyatında oluyor (vatan bilgisayar'ın pahalı sattığını düşünürsek). alacağınız bilgisayarı direkt test etmiş görmüş olursunuz.

3. öncelikle kendinize bir bütçe belirleyin. kasa için en fazla xxx kadar bütçem var diye yola çıkın. bazı kişiler çıkıp ekran kartı en iyisiyse işlemci de en iyisi olmak zorunda gibi saçma bir düşünceye giriyorlar. paran varsa sıkıntı yok. ama şu biz bütçesi kısıtlı olanlardan bahsediyorum. bir yerden kısman gerekecek.

* oyun için en önemli bileşen ekran kartıdır. her şeyden taviz verin, ekran kartından asla.

* darboğazın ne olduğunu iyi öğrenin. bir erkan kartını taşıyabilecek bir işlemciniz olsun. ryzen 2600x'in rtx 2080'i taşıdığına şahit olduğumda şok olmuştum. (2k ve 4k'dan bahsediyorum. 1080'de darboğaz yaşanabiliyor) tabi yine de bu kadar uçmayın. yani i7 9700k (3200 tl) +rtx 2060 (3200 tl) alacağınıza i5 9600k (1900) + rtx 2070 (4100) alırsanız çok daha fazla fps alırsınız ve oyunları daha akıcı oynarsınız. tabii daha az para ödemiş olursunuz.

* ram'in kaç gb olduğunun çok bir önemi yok. tabii ki 2019 itibari ile 8 gb ram oyunların ciddi bir kısmına yetebiliyor. ancak esas önemli kısım ram frekansı. pek çok inceleme mevcut 16 gb 2444 mhz ram ile 8 gb 3200 mhz ram kıyaslarında %10a varan fps farkı söz konusu. sanki üst model ekran kartı takmış gibi. o yüzden ram alırken bütçeniz sınırlı olsa dahi ram frekansınız en az 3000 mhz olmalı. 16 gb almayın 8 gb alın. nasıl olsa değiştirebiliriz diyip 2666 mhz ram alacaksanız (tavsiye etmiyorum) mutlaka anakartınızın yüksek frekans değerlerini karşılayıp karşılamadığını öğrenin. yoksa ileride anakartınızı değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. bu durumda da belki diğer parçalar uyumsuz hale gelecek.

* ssd diyorum başka bir şey demiyorum. alırken sata girişli olanı değil m2 pcle girişli olmasına dikkat edin. hem daha hızlı hem de daha uzun vadeli bir ürün.

* tabii ki iyi bir monitor. 2k, 4k için biraz erken ancak alacağınız monitör en az 144 hz olmalı. özlelikle cs go, pubg, fortnite gibi 1 mili saniyenin önemli olduğu oyunları oynuyorsanız 144hz olmassa olmazdır. ancak çok büyük ekran iyidir mantığı doğru değil. cs go turnuvalarında 24 inç monitor kullanılıyor. 27 inç diğer oyunlarda güzel olabilir ancak fps oyunlarında odaklanma sorunu yaşatabilir. ya da şöyle diyeyim: 75hz 27 inç alacağınıza 144hz 24 inç olsun. hem paranız boşa gitmez hem de daha akıcı bir görüntüye sahip olursunuz.

velhasıl kelam, özetle

-iyi bir ekran kartı
-darboğaza sebebiyet vermeyecek bir işlemci
-yüksek frekans değerine sahip ram
-iyi bir ssd.
-144 hz monitor

not: parası olan için tabii ki hepsinin en iyisi.

Eklemeler yapalım

1. işlemci yeni nesillerden olsun. 5. nesil i7 alacağına 10. nesil i3 al. yeni teknoloji her zaman daha iyidir.

2. ram en az 16 olsun. ve ram yükseltmeye müsait bir anakart olursa daha iyi olur. birkaç yıla 16 da yetmez. 4 soketli bir ram yuvası daha iyi olur. 8+8+8 yaparsın. yoksa da sağlık olsun. şu zamanda 16 gayet iyi.

3. klavye mouse gibi şeyleri sonradan artırırsın. ilk önce ana parçaları tamamlamaya bak.

4. psu konusunda ucuza kaçma. yangın çıkar falan ne gerek var riske?

5. kasayı aşırı pahalı almaya ne gerek var? havalandırma konusunda iyi olan bir kasa olsun. odayı pavyona çevirmese de olur. ama güzel oluyor yalan yok kendimden biliyorum :) bir de yanı cam olsa da olmasa da rgb ram takmak falan işin şovu. iyi marka olsun ışık olmasa da olur. corsair beni çok memnun ediyor.

6. ekran kartı kanayan bir yara. indirim kovala. ikinci ele güvenme. uzak dur. bir de pahalı olduğu için çabuk değişemez. almışken iyi al.

7. m2 ssd çok harika bir şey. tabi ki anakart destekliyor mu kontrol edin. sistemi de ona kurunca düğmeye basınca kilit ekranını görürsün. ama gel gör ki o kadar para burayı okuyan birinde muhtemelen yoktur. sandisk ssd'lere güven olmaz derler hiç kullanmadım. kullanan biri fikrini yazarsa eklerim. kingston ssd kullanıyorum. western digital de kullanıyorum. ikisinden de memnunum. toshiba samsung seagate crucial falan da iyidir. ssd olursa çok daha iyi olur. benim önerim, sistem için bir ssd ve ıvır zıvır için bir 1tb 7200rpm hdd almak iyi olur.

Marka marka gidelim

toplama bilgisayar yapılırken önce kişi ihtiyacını belirleyecek: ben bilgisayarda ne yapacağım? oyun mu oynayacağım, o oyunun gereksinimleri nelerdir?

çizim programlarımı çalıştıracağım? hangi program ne istiyor? bunları bileceğim veya başka ne yapacaksam, kullanım amacımı bilmem gerekiyor.

parça üzerine konuşacak olursam intel mi amd mi? her ikisi de yapacağınız işi yapar, önemli olan doğru seçim yapmak: mercedes mi bmw mi? bunun gibi bir şey bu.

ekran kartı markalarında tavsiyem msi ve asus olacaktır çünkü üretici markalardır aynı zamanda anakart içinde böyle diğer markalar bu markalardan alır notebooklarda da bu böyledir.

ram markaları crucial, gskill, corsair seçilebilir.

ssd de ilk tercihiniz samsung olsun 2. ise crucial. diğer markalar kötü mü, değil. sadece bunlar biraz daha ön planda.

güç kaynakları: asus, coolermaster, cougar, evga, thermaltake, zalman, msi.

kasa önemsiz denir aslında en önemli şeylerden biridir, kasa içi soğutmayı yapan ana ürünlerden biridir çok fanlı olması faydanıza en az 4 fanlı bir kasa (3 önde 1 arka) tercih edilebilir.yukarıda yazdığım markalardan kullanılabilir.

bu çok geniş bir iş uzayıp gider , sorularınız veya yardımcı olmamı istediğiniz konularda mesaj atabilirsiniz

gelelim markaların (hp, asus, msi bla bla...) internette veya mağazalarda satılan hazır sistem bilgisayarlarına. bunlardan gerçek toplamadaki parçaların performansı gibi bir şey beklemeyin notebooktakilerle aynıdır, bunlarda güncelleme olayı pek yoktur. sadece bazı modellerde ram veya ssd/hdd'ye olanak tanır, diğer parçalara pek izin vermez. bu kötü bir şey. aldığınız ilk günkü gibi kalır.

Son söz

hiçbir zaman piyasaya yeni çıkmış, "son teknoloji" parça veya ürün almayın. henüz geniş kitlelerce denenmediği için bir zaman sonra arıza veya uyum sorunu çıkarıp çıkarmayacağını bilemezsiniz. alacağınız her türlü teknoloji ürünü şöyle bi 6 ay kadar eskimiş ve kendini ispatlamış olsun. hem fiyat performans oranı da daha iyi olur.