MÜZİK 11 Eylül 2023
11,4b OKUNMA     555 PAYLAŞIM

Metallica'nın Creeping Death Şarkısının Altında Yatan Firavun-Musa İlişkisinin Analizi

Metallica'nın 1984 tarihli Ride the Lightning albümünde yer alan parçanın sözlerini dize dize inceliyoruz.

benim için bir metal grubunu kıymetli yapan yan faktörlerden bir tanesi de bahsi geçen grubun şarkı sözlerine işlediği anlamdır. şarkı sözlerinin vasat aşk hikayelerinden ileri gittiği gruplar anında seviye atlar.

creeping death şarkısını dinlerken daha önce keşfetmediğim bu özelliği keşfettim. metallica'nın her zaman keşfe açık bir grup olduğunu bir kez daha deneyimledim.

musa ve firavun arasındaki incil referanslı ilişki creeping death boyunca ilmik ilmik işlenmiş.
şarkıya ismini veren creeping death, firavunu uyarmak için tanrı tarafından gönderilen afet ve gazaplardan başkası değil. incile göre tanrı tarafından on farklı gazap gönderilmiş antik mısır'a. metallica'nın yukarıda bahsettiğim özelliğini görmek için şarkıyı bölüm bölüm inceleyelim:

“slaves, hebrews born to serve. to the pharaoh
faith, of the unknown one. the deliverer. wait, something must be done. four hundred years”

israiloğulları 400 yıl boyunca firavuna kölelik yapmış. hiçbir zaman gün yüzü görmemiş. yukarıdaki bölümde “the unknown one” ve “deliverer” olarak bahsedilen kişi ise musa. yani israiloğulları'nı esaretten kurtarmak için seçilmiş olan kişi.

“now, let my people go. land of goshen. go, i will be with thee. bush of fire”

şarkının bu bölümünde ise musa, açık bir şekilde halkını (israiloğulları) serbest bırakması için firavunu uyarıyor. goshen ise israillilerin yaşadığı bölgenin adı. “bush of fire” ise musa'nın dağda (incilde tur dağından bahsedilip bahsedilmediğinden emin değilim) tanrıyla konuşmasına atfedilen bir referans. yanan bir çalı vasıtasıyla musa tanrı ile iletişim kuruyor.

“blood, running red and strong. down the nile. plague, darkness three days long. hail to fire”

nil nehri'nin üzerindeki kan medeniyle kırmızı renkte akması incil'de bahsedilen ilk azap. üç gün süren karanlık ise dokuzuncusu. alev topu şeklinde yağan dolu da tanrının gönderdiği yedinci gazap.

“i, rule the midnight air. the destroyer. born, i shall soon be there deadly mass”

burada, şarkının diğer bölümlerindeki kadar net bir referans yok. fakat ölüm meleğinin çok yakında geleceği vurgulanarak şarkıdaki ölüm ve azap anlamları pekiştirilmiş muhtemelen.

“blood, lamb's blood painted door. i shall pass”

incildeki onuncu gazap. ölüm meleğinin, mısır'da ilk doğan erkek çocukları öldüreceğinin bilgisi (to kill the first born pharaoh son) şarkı boyunca sürekli tekrar ediliyor. masum israiloğullarının ise kapılarını kuzu kanıyla işaretlemeleri veya boyamaları emrediliyor; böylelikle ölüm meleği o kapının ardında masum bir israiloğlunun bulunduğunu anlayıp başka bir kapıya yönelmek suretiyle kendisine verilen can alma görevini icra etmeye devam esiyor. bu çıkarımı da şu sözler vasıtasıyla yapıyoruz:

“die by my hand, i creep across the land, killing first-born man”

azrail, firavunun ülkesindeki bütün ilk doğan erkek çocukların canını almaya geldiğini açıkça belirtiyor. seçilmiş kişi tarafından bu görevin kendisine verildiği bilgisi de “ı am sent here by the chosen one” vasıtasıyla dinleyicilere şarkı boyunca işleniyor.

dinlediğim bir şarkı beni araştırma yapmaya teşvik etti. incil'de bahsedilen tanrı gazaplarından haberdar oldum. standart bir şarkı dinleme aktivitesi bile bilgi ve kültür dağarcığımı artıran bir eyleme dönüştü.

iyi ki varsın metallica.