TARİH 22 Şubat 2022
20,8b OKUNMA     415 PAYLAŞIM

Modern Bir Hükûmet Tarafından Verilen Pasaporta Sahip Tek Mumya: II. Ramses

Antik Mısır'ı MÖ 1279'dan MÖ 1213'e kadar, tam 66 yıl boyunca yöneten 19. Hanedan firavunu II. Ramses'e gerçekten pasaport verilmiş Mısır hükûmeti tarafından.

ii. ramses kimdir?

ii.ramses’ ten sıklıkla antik mısır’ın en büyük firavunlarından bir olarak bahsedilir. 60 yıl hüküm sürdü ve hayatı boyunca birçok başarı elde etti. başarıları ondan önce ve sonra gelen firavunlarla karşılaştırılmadı. ölümünden sonra bile eşsiz olmaya devam etti. ölümünden 3000 yıl sonra modern bir devlet tarafından mumyasına pasaport düzenlenen tek firavun oldu.

ii. ramses, eski mısır’ın yeni krallık dönemi’nin ikinci hanedanı olan 19. hanedan firavunlarındandır. mö 1302 yılında doğdu, henüz ergenliğinin sonlarında veya 20’lerinin başında babası setii’ den sonra firavun oldu. 66 yıl hükümdarlığı onu eski mısır’ın en uzun hüküm süren firavunlarından biri yaptı. birçok çocuğundan daha uzun yaşadı. bu durum sadece eski krallık dönemi’nde yaşamış 94 yıl hüküm sürmüş firavun ii. pepi tarafından aşıldı.


uzun süren hükümdarlığının dışında ii. ramses, hayatı boyunca birçok kayda değer başarı elde etti. bunlara örnek olarak, o dönem mısır’ın düşmanları anadolu’daki hititler’e ve mısır’ın güneyindeki nübyeliler’e başarılı seferler düzenledi. ayrıca, ii. ramses günümüze kadar ulaşan ebu simbel’deki tapınak ve kendi adının verdiği başkenti ramesseum şehri gibi yapılar inşa etti.

birçok yeni krallık firavunu gibi ii. ramses de teb’in karşısına, nil’in batı kıyısındaki krallar vadisi’ne gömüldü. ilk başta, firavun şu an kv7 olarak anılan mezara gömüldü. daha sonra, her nasılsa mısırlı rahipler tarafından deir-el bahri’deki gizli bir yere nakledilen firavunun mumyası, 1881’de keşfedilene kadar orada kaldı.


ii. ramses'e neden pasaport verildi?

ii. ramses’in mumyası 1885 yılında kahire’deki mısır müzesi’ne yerleştirildi. 1974’te eski mısır bilimcileri, firavunun mumyasındaki endişe verici bozulmayı fark ederek incelenmesi için fransa’ya gitmesine karar verdiler. mısır yasaları altında, ölü bir birey için bile ülkeden ayrılmadan önce ilgili dokümanlar gerekmektedir. mumyanın fransa’dan geri gelmeme ihtimalinden korkulmuş olacak ki, ilgili dokümanların firavunun ülkesine dönüşü ile ilgili yasal bir koruma sağlayacağı iddiasında bulunulmuştur.

her halükârda, mısır hükümeti tarafından ii. ramses için pasaport düzenlendi ve bir pasaport alan ilk (ve muhtemelen son) mumya oldu. pasaportta ii. ramses’in mumyasına ait bir vesikalık fotoğraf bulunmasının dışında, meslek kısmında ‘kral (merhum)’ yazması pasaportu ayrıca dikkate değer yapmaktadır. 1976 yılında, ii. ramses’in mumyası mısır’dan ayrılıp, fransa’ya vardığında, paris-le bourge havaalanı’nda bir krala yakışır şekilde tam bir askeri cenaze töreni ile karşılanmıştır.


mumya, daha sonra inceleneceği yer olan paris etnoloji müzesi’ne nakledildi. araştırmacılar mumyadaki bozulmanın bir çeşit mantar enfeksiyonundan kaynaklandığını buldular ve tamamen çürümesini engellemek için gerekli tedaviyi uyguladılar.

tedaviden sonra, mumyaya yapılan diğer incelemeler sonucunda; firavunun 1.70 m. boylarında, açık tenli ve kızıl saçlı olduğu öğrenildi. diğer yandan yaşamında, firavunun diş apsesinin yanı sıra eklem iltihabı da çektiği hatta son yıllarında sırtında bir kamburla yürümesine sebep olan uzun süreli omurga eklemlerindeki iltihaptan kaynaklanan ankilozan spondilit gibi hastalıkları olduğu da kaydedildi.

mumyanın analizleri tamamlandıktan sonra, mısır’a geri dönmüş ve kahire müzesi’ne iade edilmiştir.

kaynak