OYUN 17 Eylül 2021
21,2b OKUNMA     322 PAYLAŞIM

Monopoly'nin Aslında Bir Kapitalizm Eleştirisi Olarak İcat Edilmesi

Dünyanın en çok oynana kutu oyunlarından biri olan Monopoly, ilk çıkış amacından epey sapmış bir oyun.
Elizabeth Magie

amacından sapmış bir oyundur monopoly.

bilinenin aksine, monopoly oyununu charles darrow denen herif değil, elizabeth magie adında feminist bir kadın icat etmiştir. 


magie aslında oyunu art arda oynanan iki kısım olarak tasarlamıştır. birinci kısım "anti-monopolist" ikinci kısım "monopolist"tir. kadının amacı art arda iki oyun oynandıktan sonra anti- monopolist olanın daha ahlaklı olduğunun fark edilmesini sağlamak. 


yani magie, kapitalizm eleştirisi yapıyor fakat birinci oyun rağbet görmüyor, üçkağıtçının biri de ikinci oyunu ben yaptım diye oyun şirketine satıyor ve ortaya kapitalizmin provası bir oyun çıkıyor.

kaynaklar: the landlord's gamemonopoly's inventor

ürünün şimdiki satıcısı hasbro şirketine göre; 1935 yılında patenti alındığı günden bu yana 750 milyondan fazla insanın oynadığı monopoly, dünyada en çok insanın oynadığı ticari oyundur.

ikinci dünya savaşı yıllarında ise kızıl haç örgütü ingiliz ve amerikan birliklerinin nazi almanyası'nda esir askerlerine kızıl haç örgütü aracılığı ile bu oyunu oynatmışlardır. tabii bu, esirlerin kaçmasında gerekli kimliklerin ulaştırılması, istihbarat bilgilerinin gizlice alınması için bir maskeleme işlemidir.