TEKNOLOJİ 3 Aralık 2018
24,9b OKUNMA     813 PAYLAŞIM

Mors Alfabesinin Keder ve Ölüm İçeren İcat Edilme Motivasyonu

Mors alfabesini icat eden Samuel Morse, bunu yaparken pek de teknoloji ve bilim aşkıyla yola çıkmamış diyebiliriz.

telgraf ve mors alfabesi'nin mucidi samuel morse'un, karısının ölüm haberini ölümünden birkaç gün sonra mektupla alması ve karısının cenazesine yetişemediği için çok üzülerek daha hızlı iletişim yapılabilmesi için mors alfabesi ve telgraf'ı icat etmiş olması ufkunuzu açabilir.

morse, 1825 yılında hayatını resimler yaparak kazanan 34 yaşında bir ressamdır, resimlerden kazandığı paralar yetmediği için ülkenin farklı yerlerindeki işleri kovalayıp resimler yapar. new york'ta yapacağı bir resim karşılığında 1000 dolar gibi yüklü bir ücret alacağı için sevinçlidir ve bu sırada karısının yazdığı mektupta karısının 3. çocuklarına hamile olduğunu öğrenince sevinci daha da artar.

morse, karısına ne kadar sevindiğini yazarak bir cevap mektubu gönderir ancak karısından cevap alamaz. bir süre sonra babasından bir mektup gelir ve mektupta karısının öldüğü yazar. karısı lucretia, doğumdan bir süre sonra ölmüştür. morse, eve döndüğünde cenazenin çoktan yapılmış ve karısının gömülmüş olduğunu görür ve üzüntüsü katlanır.

bu olaydan birkaç yıl sonra gemiyle avrupa'ya giden morse, seyahat sırasında manyetizma ve elektrikle metal teller ile iletişim kurulabileceğini fark eder ve bu konuda çalışmalar yapmak üzere new york üniversitesi'nde elektrik dersleri almaya başlar.

ardından kongre binasındaki odalar arasında telgraf sistemi kurar ve kongre üyelerine telgraf sayesinde tellerle iletişim kurulabileceğini gösterip kongre'den 30 bin dolar destek alır. bu sayede 1844 yılında ilk telgraf mesajı washington'dan baltimore'a gönderilir.

kaynak: https://news.nationalgeographic.com/…aph-invention/

Mors alfabesinin icadına zemin oluşturan siyasi atmosferi incelemek isterseniz: