TARİH 24 Aralık 2021
26,6b OKUNMA     443 PAYLAŞIM

Nazilere Esir Olan 73 Mahkumun Büyük Kaçış Filmine İlham Olan Firar Hikayesi

1963 yapımı Büyük Kaçış (The Great Escape) filmine ilham veren gerçek bir firar hikayesi.

tarihin en ünlü hapishane kaçışlarından biridir bu. alman hava kuvvetleri luftwaffe, stalag luft iii kampını her ne kadar kaçışa dayanıklı olacak şekilde tasarlasa da, 1963 tarihli the great escape filminde de ölümsüzleştirilen, bu gerçek hayattaki cesur hapishane kaçışı aksini kanıtladı.

naziler, ikinci dünya savaşı'nda yakalanan ve birçoğu daha önce kaçmış olan müttefik havacıları barındırmak için berlin'in 160 km güneydoğusunda yüksek güvenlikli bir kamp kurduğunda, tünel açmayı önlemek için kapsamlı önlemler de aldılar mahkûmların kulübelerini yerden yükseltmek ve mikrofonları kampın çevre çitleri boyunca yerin yaklaşık 3 metre altına gömmek gibi önlemlerdi bunlar. ek olarak kamp, tünel açmanın zor olduğu ve kaçmayı deneyenler tarafından saklanması zor olan sarı kumun üzerine inşa edildi.

ancak naziler, esaretten kaçmalarını sağlayacak bir tünel inşa etmek için yaklaşık bir yıl uğraşan ingiliz, amerikan kanadalı ve diğer müttefik uçak uçaklarının cüretkarlığını ve yaratıcılığını hesaba katmadı. havacılar için, kaçmaya çalışırken yakalanmanın cezası riske değerdi (cenevre sözleşmesi kurallarına göre genellikle 10 gün hücre hapsi).

gizli operasyon, dunkirk'in tahliyesine yardım ederken fransa üzerinde vurulan kraliyet hava kuvvetleri pilotu roger bushell tarafından yönetildi ve organize edildi. 1943 baharında, bushell ve 600'den fazla savaş esiri; tom, dick ve harry kod adlarıyla üç tünel inşa etmeye başladı. plan, her tünelin kampın çevre çitinin dışındaki ormanın koruyucu örtüsüne 300 fitten fazla uzanmasını gerektiriyordu.

Bushell

hut 104'ün içinde, harry tünelini inşa eden mahkumlar, kışlaların altında çalışırken görülmemek için binanın destek sütunlarını parçalamak için günlerce çalıştı. nazi muhafızlarını fazla yaklaşmaktan caydırmak için her zaman aydınlatılan bir sobanın altına gizlenmiş bir tuzak kapısından, mikrofonların menzilinden çıkmak için 30 metreden fazla kazdılar. 

klostrofobik koşullarda çalışan kazıcılar, parlak altın rengi kum onları kirletmesin ve alman muhafızların şüphelerini uyandırmasın diye paçalı donlarına kadar soyundular veya tüm kıyafetlerini çıkardılar. tutsaklar en az 100 ton kum çıkardılar, bunları gizli çoraplara doldurdular ve tutsakların baktığı küçük bahçelerin toprağına gizlice serpip tırmıkladılar.


operasyon için malzeme toplayan ve çalan mahkumlar, merdivenler inşa etmek ve çökmelerini önlemek için iki ayak genişliğindeki tünellerin kumlu duvarlarını desteklemek için yaklaşık 4.000 ahşap yatak tahtasını çıkardılar. sesleri boğmak için duvarlara 1.700 battaniye doldurdular. kızılhaç tarafından sağlanan 1.400'den fazla süt tozu tenekesini, kendilerine sunulan yağlı çorbadan alınan koyun yağında yakılan pijama iplerinden yapılan fitillerin kullanıldığı kazma aletlerine ve lambalara dönüştürdüler.

tünel uzadıkça ve oksijen seviyeleri düştükçe, mahkumlar kampın elektrik kaynağına bağlanmak ve bir dizi ampulü çalıştırmak için çalıntı bir tel kullandılar. hatta kısmen hokey sopaları, sırt çantaları ve masa tenisi küreklerinden oluşan körük tipi bir hava pompası sistemi bile tasarladılar.  ve londra'nın iki önemli simgesi olan piccadilly circus ve leicester square'in adını taşıyan geçiş kavşaklarıyla kumu taşımak için halatlarla çekilen bir "yeraltı tramvay sistemi" inşa ettiler.

nazilerin operasyonu öğrenmesini önlemek için havacılar, ayrıntılı bir gözetleme sistemi kullandılar ve yaklaşan bir gardiyanın dikkatini çekmek için "bir kitabın sayfasını çevirmek" veya "bir ayakkabı bağıyla oynamak" gibi ince işaretler kullandılar. gardiyanlara, almanya'da bulunmayan çikolata, kahve, sabun ve şeker gibi kızılhaç ürünleriyle rüşvet vererek, bir sanatçı ekibinin kimlik kartları, pasaportlar ve seyahat kartları düzenlemek için kullandığı kameralar ve seyahat belgeleri elde ettiler. bot topuklarına desenler oyup, mürekkep olarak da ayakkabı cilası kullanarak, seyahat pullarını çoğalttılar. 

kaçış planı; başarılı olmak için en iyi dile ve kaçış becerilerine sahip olan, kaçış hazırlığında en çok çalışan ve ardından rastgele seçilen yaklaşık 200 savaş esirini kaçırmaktı. planlanan 200 mahkumdan sadece 76'sı kurtuldu. naziler sonunda tom tünelini keşfetti ve fotoğrafçıları, yıkımdan önce bulduklarını kaydetmeleri için çağırdı. naziler keşiflerini kutlarken, diğer iki yeraltı geçidi üzerindeki çalışmaların devam ettiğinin farkında değillerdi. mahkumlar sonunda dick tünelini bir depolama alanına dönüştürdüler ve tüm inşaatı 1944'te kışın sonunda tamamlanan harry tüneline odakladılar.

24 mart 1944'ün soğuk, aysız gecesinde, saat 10:30 civarında, ingiliz bombacı pilotu johnny bull, yavaş yavaş, farkında olmayan nazi muhafızlarının 9 metre altındaki tüneli geçti ve kampın çitlerinin ötesindeki karlı zeminden dışarıya çıktı. buz gibi havayı solurken ve ciğerlerini özgürlükle doldururken terden ıslanan mahkum, tünelin ormanın koruyucu örtüsünün birkaç metre ötesinde durduğunu keşfetti.

tabii bu olay kaçış sürecini yavaşlattı; tünelden çıkanlar, zaten ormanda olan bir kaçaktan halat çekme sinyalini beklemek zorunda kaldılar ve 200 adamı çıkarma planları bu yüzden suya düştü.

sivil kıyafetli ve sahte belgeler taşıyan mahkumlar iple çalışan ahşap arabaya yatıp tünelden teker teker kaçışlarına çekildiklerinden süreç sıkıcıydı. her saat bir düzineden daha az adam bunu başardı ve gece yarısı hava saldırısı sırasında kısmi bir tünel çökmesi ve bir saatlik elektrik kesintisi operasyonu daha da yavaşlattı.

saat 5 civarında, devriye gezen bir alman askeri çıkış boşluğuna düşerek tüneli keşfetti. içerideki mahkumlar kulübeye geri döndüler ve hazırladıkları sahte belgelerini yaktılar. naziler, 76 mahkumun kamplarından kaçtığını keşfetti. kaçanlardan 73'ünü yakaladılar ve 50'sini infaz ettiler.

müttefik pilotların gösterdiği cüret ve beceriklilik, filmlere malzeme oldu. bu cesur kaçış; steve mcqueen, james garner, richard attenborough, charles bronson ve james coburn'un oynadığı, 1963 gişe rekorları kıran the great escape (büyük kaçış) filmi ile ölümsüzleştirildi. ancak stalag luft iii'ten kaçan 76 adamın çoğu için hollywood'daki gibi bir son yoktu.

bu olaydan sonra naziler büyük bir insan avı başlattı. barikatlar kurdular, sınır devriyelerini artırdılar ve otel ve çiftlikleri aradılar. almanlar iki hafta içinde firarilerin 73'ünü yakaladı. sadece üç adam başarılı bir şekilde güvenli bir yere kaçtı. iki norveçli, bir yük gemisiyle isveç'e kaçtı ve bir hollandalı, cebelitarık'a demiryolu ve yaya olarak ulaştı.

öfkelenen adolf hitler, diğer mahkumlara bir uyarı olarak, firarilerin 50'sinin infazını bizzat emretti. cenevre sözleşmesini ihlal eden gestapo ajanları, bushell ve bull da dahil olmak üzere havacıları uzak yerlere sürdü ve öldürdü. 

savaşın ardından ingiliz müfettişler, gestapo katillerini adalete teslim etti. 1947'de bir askeri mahkeme, 18 nazi'yi, yeniden ele geçirilen savaş esirlerini vurdukları için savaş suçlarından suçlu buldu ve bunlardan 13'ü idam edildi.

kaynak