TARİH 30 Nisan 2024
13,6b OKUNMA     246 PAYLAŞIM

Nazilerin Birleşik Krallık'ı İşgal Etme Planı: Denizaslanı Harekatı

Denizaslanı Harekatı, Nazi Almanyası'nın II. Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık'ı işgal etme planının ismiydi.

10 mayıs 1940’ta alman ordularının karşısında kıtada küçük ama iyi eğitimli bir keşif gücüne sahip olan ingilizler ve iyi donanımlı olan fransızlar vardı ancak almanya "blitzkrieg taktiği’’ ile fransız savunmalarını yarmaya, ingilizleri kaçış umuduyla kuzey sahillerine çekilmeye zorladı. binlerce müttefik askeri dunkirk sahillerinden tahliye edilmiş olsa da ekipmanlarının ve tanklarının çoğu geride kalmış, fransa yenilgiye uğratılmıştı ama ingiliz silahlı kuvvetlerini yenmek için iyi planlama yapmak gerekliydi.

deniz aslanı operasyonu için hazırlıklar 30 haziran 1940'ta başladı. hitler'in asıl arzusu ingiltere'nin içinde bulunduğu kötü durumu görerek barış antlaşmasına varmasıydı, fakat churchill hükümetinin teslim olmayacağı anlaşılınca, geriye sadece saldırı seçeneği kaldı. almanya bu saldırının başarılı olabilmesi için dört koşulu yerine getirilmeliydi: ilk olarak tam bir hava üstünlüğü lazımdı, bu üstünlüğü kullanarak ingiliz şehirlerinin bombalanması tam bir işgale gerek kalmadan teslim olmalarına sebebiyet verebilirdi. ikinci olarak manş denizi tüm geçiş noktalarındaki mayınlardan temizlenmeliydi. ayrıca, dover boğazı alman mayınları tarafından tamamen bloke edilmeliydi. üçüncü olarak, calais ve dover arasındaki kıyı bölgesi ağır topçu ateşiyle korunmalı ve kontrol altına alınmalıydı ve son olarak akdeniz ve kuzey denizi'ndeki alman ve italyan gemilerinin, kraliyet donanmasını batırması gerekliydi.

almanlar hemen ilk planı yürürlüğe koyarak ingiliz ordusunu dize getirmek için stratejik deniz taşıtlarını ve kraliyet hava kuvvetlerini hedef aldılar, ancak 13 ağustos 1940'tan sonra korkutarak teslim olmalarını sağlamak için londra başta olmak üzere şehirleri bombalamaya başladılar. pek çok tarihçi bunun ciddi bir hata olduğu konusunda hemfikirdi, çünkü ingilizlere ait kraliyet hava kuvvetleri saldırıdan ciddi zarar görmüştü ama şehirler bombardımanlara dayanıklıydı çünkü özel sığınaklar halka yardımcı oluyordu. britanya'nın kırsal kesimleri üzerinde 1940 yazı boyunca süren hava muharebeleri her iki taraf için de acımasız geçti fakat kraliyet hava kuvvetleri yavaş yavaş üstünlüğünü kabul ettirdi ve eylül ayı başlarında savaş henüz bitmemiş olsa da hitler'in hava üstünlüğünü ele geçirme planı başarısız oldu.

deniz aslanı operasyonu'nun başarısı için geriye deniz savaşı kalıyordu ama britanya imparatorluğu 1940’ta hâlâ müthiş bir deniz gücüydü çünkü coğrafi olarak dağınık imparatorluğunu korumak için buna ihtiyacı vardı, diğer taraftan alman kreigsmarine çok daha küçüktü ve en güçlü taraf olan u-boat denizaltıları, kanallar arası bir istilayı desteklemekte pek işe yaramazdı. üstelik, mussolini'nin filosu akdeniz'de savaşın başlarında büyük bir darbe almıştı, bu yüzden hitler denizde durumu eşitlemek için en iyi fırsatın fransızların donanması olduğunu düşünüyordu, diğer yandan churchill ise, temmuz başında en önemli operasyonlarından birini, cezayir mers-el-kébir'deki fransız filosuna yaptı çünkü o da almanların burayı kullanacağını çok iyi biliyordu. churchill’in operasyonu tam anlamıyla başarılı oldu ve filo neredeyse tamamen ortadan kaldırıldı, böylece hitler’in kraliyet donanması'nı ele geçirmek için son şansı da ortadan kalktı. bu olaydan sonra hitler'in üst düzey komutanlarının çoğu, herhangi bir işgal girişiminin çok riskli olduğunu açıkça ifade ettiler ve hitler, eylül ayı ortalarında deniz aslanı operasyonu'nun işe yaramayacağını kabul etmek zorunda kaldı ama bu başarısızlığı hafifletmek için "iptal edildi" yerine "ertelendi" dedi, fakat böyle bir fırsatın bir daha asla karşısına çıkmayacağını çok iyi biliyordu…

kaynak