BASKETBOL 28 Mayıs 2019
14,2b OKUNMA     398 PAYLAŞIM

NBA'de Final Zamanı: Toronto Raptors-Golden State Warriors Serisinin Teknik Analizi

Mayıs ayının sonlarına geliniyorsa NBA'de final serisi de başlıyor demektir. Batı Konferansı final serisinde Portland Trail Blazers'ı süpüren Warriors ile Doğu Konferansı finalinde Milwaukee Bucks'ı geçen Raptors karşılaşıyor. Bakalım neler olacak?

Önce istatistikler

toronto ve gsw normal sezonda iki defa karşı karşıya geldi. ilk maçta toronto kendi evinde kazandı (131-128). gsw'ın evinde oynanan ikinci maçı da toronto kazandı. (113-93)

131-128 biten maçta stephen curry ve draymond green'in oynamadığını, toronto'nun maçı uzatmada kazandığını unutmamak lazım. finalde oynayıp oynamayacağı belli olmayan durant bu maçta 51 sayıyla oynamıştı.

işin garip tarafı 113-93 biten maçta gsw tam kadroydu lakin toronto'nun önemli bir eksiği vardı; kawhi leonard. kawhi olmadan da gsw'ı yenmişlerdi 2. maçta, üstelik deplasmanda.

normal sezonda hücum verimliliği istatistiklerinde gsw'ın lider, torontonun 6. olduğunu, savunma verimliliği istatistiklerinde ise gsw'ın 10, torontonun 4. olduğunu da göz önünde bulundurmak lazım.

final serisiyle alakalı bir diğer önemli husus da toronto'nun ev sahibi avantajına sahip olmasıdır. gsw üst üste 5. finalinde ilk defa ev sahibi avantajına sahip olmadan oynayacak.

Stephen Curry

bir köşede seyircisi ile mükemmel bir şekilde tek vücut olmuş toronto, diğer tarafta 5 yıllık final deneyimi ile golden state

ilk maçlar toronto'da olacak, yani raptors'un ev sahibi avantajı mevcut ancak ben ev sahibi avantajının genel sonuç üzerine bir etkisi olacağına inanmıyorum.

iki takımın genel kadrosuna bakınca özellikle ilk beşler sahada iken inanılmaz güzel eşleşmeler göreceğiz. lowry-curry, danny green-klay, siakam-draymond, durant-kawhi gibi gibi. ayrıca bu seri özelinde toronto adına gasol ve ibaka'nın neler vereceğini de merak ediyorum.

tahmin yapmadan önce gsw'nin durant döndükten sonra oyununun nasıl olacağını göz önünde bulundurmak gerekir. konferans finalindeki gibi oynarlarsa toronto'nun şansı biraz daha düşer kanaatindeyim. gsw cephesinde curry ve draymond çok formda ancak durant'in sakatlıktan nasıl döneceği kuşkulu. bu yüzden ben ilk 2 maç konferans finalindeki oyunu temel alarak oynayacaklarını düşünüyorum. oyun içinde bazı sekanslarda isolation temelli durant'in ön plana çıkacağı durumlar olacaktır. koç kerr, bunu en azından durant'in form durumunu test etmek amacıyla yapacaktır. fakat, toronto durant'le eşleşme konusunda tüm ligdeki en iyi 2-3 takımdan birisi kadroda durant ile eşleşebilecek (kawhi leonard, pascal siakam) gibi insan azmanları var ki bunlar arasında en düşük olan adamın bile 2.11 m kanat açıklığı var. toronto'nun yıldızı kawhi için de işler öyle iç açıcı değil, karşısında tam anlamıyla savunma uzmanı olan 3 tane (draymond green, kevin durant, andre igoudala) adam duracak. ayriyeten savunmada da daha fazla efor sarf etmesi gerekecek. ancak ben kawhi leonard'ı birazcık biliyorsam, seride durant karşısında burun farkı ile de olsa üstünlük sağlayacaktır.

bunun dışında en kritik eşlemelerden biri de curry ile lowry arasında olacak ki eğer golden state eski tarz oyunu devam ettirirse curry bu eşleşmeden alnının akıyla çıkabilir. ancak gsw'nin dar olan rotasyonu curry'nin lowry ve van vleet gibi yıpratıcı savunmacılar karşısında sinmesine neden olabilir. yine de mevcut form durumu ile curry'nin avantajlı olduğu da bir gerçek.

gelelim serinin x-factor'ü olacağını düşündüğüm eşleşmeye: siakam-draymond eşleşmesi, bu seri için bence kilit önemde. bu ikili daha çok toronto savunma halinde iken karşı karşıya gelecek diye tahmin ediyorum. eğer siakam gsw'nin green üzerinden dönen tekerleğine çomak sokmayı başarırsa oyun planı tamamen durant'in isolation hücumları üzerinden şekillenecektir. bu da eğer ki durant olası bir form düşüklüğü ile başlarsa gsw'nin canını fazlasıyla yakacaktır. öte yandan, sahanın diğer tarafında gsw kısa beşte ısrarcı olursa draymond, gasol tarafından ziyadesiyle hırpalanacaktır. ancak gasol'ün agresif oyunu iyi mi olur kötü mü bilemiyorum. çünkü gasol'ün pota altı oyunu demek doğrudan doğruya top kaybı sayılarının artması demek olur.

tüm bunların dışında toronto'nun benchten maksimum katkıyı alması, gsw'nin ise hampton 5'dan maç başına ortalama 85-95 sayı gelmesi için dua etmesi lazım...

Kawhi Leonard

ilk kez bir doğu batı finali izlemeyeceğiz, king in the north'un taç giymesinin ardından nba tarihinde ilk kez kuzey-güney finali izliyoruz

kings landing'in sıcak havasına karşılık kuzeyde kendi krallığını ilan eden raptors, yüce hanedanla meydan savaşına çıkacak!

King in the north: Bir Kanada takımı olan Raptors'ın yıldızı Kawhi Leonard.

bu yıl geçen yıla oranla daha zorlu, daha karmaşık bir nba final serisi bizi bekleyecek ki 2016'dan bu yana en rekabetçi seri olmasını bekliyorum.

bir kere önce golden state warriors'un hakkını teslim etmek gerekir; nba tarihinde 1950'ler boston celtics'inden sonra üst üste 5 yıl kesintisiz final oynayan ilk ve tek takım! onlar üzerinden seriyi yorumlamak lazım çünkü favori -doğal olarak- kendileri.

gsw çok ilginç bir paradoksun eşiğinde girecek maçlara. her zamanki gibi kevin durant üzerinden isolation temelli basketbol + klasik gsw basketbolu şeklinde birbirine organik olarak eklemlenemeyen ama tartışmasız şekilde kazandıkları formül önlerinde duruyor. bu noktada ligin gördüğü en komplike savunmacı, en yıldırıcı isim karşısına çıkacak: kawhi leonard. kendisi durant'i "kimsenin durduramayacağı imkansız durant basketlerine" indirgemeye çok yakın. bundan kastımı anlatayım, diğer serilerde olduğu gibi durdurulamaz isolation temelli oyunlar, durant'in topu eline alarak istediği gibi hücum edeceği seçenekleri %50 oranında kısıtlayacaktır kawhi. top çalmada da bir üstat. fizik olarak güçlü, thrash talklarla yılmayacak bir tasdikli winner! burada golden state devreye klasik pace and space basketbolunu ve klasik oyun şablonunu koymak durumunda. o zaman da iş -durant'in aslında hiç de benimsemediği ve bu şekilde asla oynamadığı- draymond green'in temel dişli olduğu basketbola dönecek. curry-klay-green basketbolunda hiç unutulmamalı ki temel başlangıç curry değil green'in top dolaştırması ve etkin top çevirmeyle şekilleniyor. toronto'da green'i durdurabilecek size da ve istekte isimler var. ancak kyle lowry'nin, danny green'in stephen curry ve klay thompson karşısında gerçekten yetersiz kalacakları da bir gerçek. ben finallerde durant'ten ziyade curry'nin öne çıkacağını düşünüyorum. ve çıkması gerektiğini de... tabii bu durum sonuç olarak off-season'da çok şeyin değişimine gebe. o da başka konu.

toronto açısından bakarsak; en önemli skor tehditleri olan kawhi leonard hem durant hem green tarafından hırpalanacak bir isim. onu durdurmak tabii ki de imkansıza yakın ancak finallere gelmişken, bu seviyede kendisinin ne kadar yıpranabileceğini tahmin edersiniz. burada başta siakam olmak üzere lowry skor ve hücum açısından önemli görülse de asıl etkiyi yaratacak kişi varlığıyla hampton's five'ın yapısını değiştirecek kadar tehditkar duruyor: marc gasol. nba finallerine kadar karşılarında adam gibi bir pota altı oyuncusu görmemiş olan warriors karşısında onların canını en çok yakacak ismin -kawhi'dan sonra- gasol olacağını tahmin ediyorum. tempoyu düşürmeleri ve savunmada aşırı dirençli olmaları gerekiyor ki dengesiz hücumlarda kawhi-green-lowry'den 3 sayılar ve kolay sayılar bulsunlar.

sonuç olarak

ben iki takımın da deplasmanda 1'er maç kazanabileceği bir seri bekliyorum. sezon maçlarını düşünürseniz formda warriors'un süpürgeyi çıkarması bence imkansız. golden state'e karşı lowry-green-kawhi-siakam dörtlüsünün switch savunmasındaki başarısı hayati olacak. benim açımdan tartışmasız şekilde desteğim raptors'dan yana olacak çünkü kawhi leonard'ın "şanlı yürüyüşü" bu sezon play-off'ların en özel hikayesi oldu ve onun gibi bir isim bir yüzük daha hak ediyor. ayrıca sistem bug'larını bularak kurulmuş rekabete aykırı warriors'un yenilgisini izlemek de ayrı bir zevk verecek biz underdog severlere ama toplamda favorinin warrios olduğu da bir gerçek. 4-2 ya da 4-3 skorla seri biter. umuyorum raptors alır ama warriors bir adım önde.

Kadın Futbolunun Yasakları Aşarak Ses Getirir Hale Gelişinin Öyküsü

Kadın Milli Futbol Takımımızın 10 Numarası Melike Pekel'in İlham Verici Hayat Hikayesi