BASKETBOL 11 Ocak 2019
30,7b OKUNMA     523 PAYLAŞIM

NBA'de Forma Giymiş Milli Basketbolcumuz Ömer Aşık'ın Kariyer Özeti

Milli basketbolcumuz Ömer Aşık'ın draft edildikten sonraki NBA kariyeri güzel başlamıştı ancak maalesef güzel bitmedi. Kendisinin neler yaptığına kısaca göz atıyoruz.

ömer'i fenerbahçe'den bile önce, alpella yıllarında takip etmeye başlamıştım, sonra fenerbahçe'ye geldi, fenerbahçe zamanlarında semih erden ve oğuz savaş daha yetenekli görünürdü ama bu üçlüden nba'de tutunabilen sadece ömer oldu.

chicago'daki ilk sezonunda (2010-2011), koç tom thibodeau ("tibadu" diye okunuyor) ve evlatlarının arasında 82 maçın 82'sine de çıktı. kiminde 2 dakika süre aldı, kiminde 25 dakika. o sezonu 12.1 dakika, 2.8 sayı 3.7 ribaund 0.7 blok ortalamalarıyla bitirdi. takımın ilk 5'i, derrick rose - keith bogans- luol deng - carlos boozer - joakim noah idi. yedeklerden ise cj watson - ronnie brewer - kyle korver - taj gibson - kurt thomas ve ömer gelirdi. tibadu bu 11 oyuncunun suyunu çıkararak kullanırdı. 62-20 ile bitirdikleri o sezonda, ilk turda philadelphia'ya elenmişlerdi ve hatta bir maçın sonunda ömer hata yapmıştı, o zaman çok üzülmüştüm.


sonraki sezonda (2011-2012) lokavt oldu, o sezonu derrick rose'un kariyerini çöküşe sürükleyen sakatlığı dışında pek ayrıntılı hatırlamıyorum ama ömer bench'ten gelerek yine iyi iş çıkarmıştı. ki tibadu'dan çaylakken formayı kapmak zordu ama o iki sezonda tüm maçlarda oynamıştı ve çelik gibiydi, maç kaçırmamıştı. şimdi yıldız olan ama o sezon takıma katılan çaylak jimmy butler ancak ara sıra süre alabiliyordu. tibadu'nun çaylak duvarını böyle tanımlayabilirim size.

2012 yazında ömer aşık, 3 yıl/25 milyon dolara houston rockets'a imza atarken ben sevinçten havalara uçacaktım. ömer sonunda ilk 5 çıkabileceği, kendini kanıtlayabileceği bir takım bulmuştu. şanslıydı, o takımdaki herkesin kendini kanıtlamaya ihtiyacı vardı, herkes canını dişine takarak oynayacaktı.

new york knicks'de geçirdiği peri masalı gibi sezonun ardından, yaptıklarının tesadüf olmadığını kanıtlamaya gelen jeremy lin point guard pozisyonunda başlayacaktı. okc'de kevin durant ve russell westbrook'un arkasında kalan, serge ibaka' ya kontrat verecekleri için takımdan gönderilen james hardenshooting guard ve genç chandler parsons small forward'da yer alacaktı. takım o sezon play-off'a girip ilk turda elenirken, ömer normal sezonu 10.1 sayı 11.7 ribaund 1.1 blok istatistikleri ile bitirecekti. bir ara lider götürdüğü ribaund krallığında 3.olarak sezonu tamamlarken, 33 double-double ile bu istatistikte 14.sırayı joakim noah ile paylaşacaktı.


2013 yazına gelindiğinde, korktuğum başıma geldi ve orlando'dan sonra her gittiği takıma yarardan çok zarar veren dwight howard houston rockets'a imza attı. takımda düzgün 4 numara yoktu ve howard ile ömer, hem basketbola hem kendilerine işkence edilerek ilk birkaç maça ilk 5'te beraber çıktı. houston'ın eski ikiz kuleleri ralph sampson ve hakeem olajuwon benzetmeleri yapılıyordu ancak o ikilinin üzerinde 30 yıl geçmişti ve oyun çok farklıydı. ömer, eski yari bench'e döndü, bir ara sakatlık geçirdi ve ilk defa o sezon maç kaçırdı. sezon sonuna doğru howard'ın yokluğunda ilk 5 çıkıp toparlanmış gözükse de, play-off'larda portland karşısında lamarcus aldridge'i savunmak için bir ara howard ile yanyana oynayıp yine kötü göründü.

2014 yazında, houston'a ve ömer'in yanına yakıştırdığım ryan anderson karşılığında new orleans pelicans'a takas oldu. anthony davis 5 numara oynamak istemiyordu, houston'ın da 4 numaraya ihtiyacı vardı. onlar için win-win bir takas oldu. ömer'e gelirsek anthony davis ile savunmada iyi bir ikili oluştursa da hücumda değişen oyunla beraber, ikisi çok sıkışıyordu ve ömer daha da kısıtlanıyordu. kontratının son sezonunda idi ve elinden geleni yapıyordu.


2015 yazında pelicans çok büyük hata yaparak hem ömer'e hem de ajinca'ya kontrat verdi ve hamle imkanlarını sınırladı. o sene ömer'in süreleri büyük oranda düştü. ertesi sezonun ortasında crohn hastalığına yakalandı. sonraki sezon da bulls'a yollandı ve kariyeri bu sezonun başında orada bitti.

ömer aşık benim için çok güzel bir hikayeydi ama sonu güzel bitmedi. çalışmanın ve azmin sembolü oldu ömer aşık benim için bir dönem. yolu açık olsun, umarım sağlığına kavuşur da kendisini türkiye forması altında bir kere daha izleriz.

Ömer Aşık'ın NBA Kariyerini Bitiren Crohn Hastalığı Nedir?