BASKETBOL 7 Şubat 2020
17,3b OKUNMA     553 PAYLAŞIM

NBA'in Yeni Salary Cap Düzenlemesi, Ligi ve Oyuncuları Nasıl Etkileyecek?

NBA yönetimi, bu sezon sonu uygulayacağı salary cap'i açıkladı. Pek çokları için sürpriz olan bu açıklamayı masaya yatıralım.

2020-2021 salary cap konusu tartışmaya neden oldu nba'de. amerikan mutfak'ın 36. bölümünün de son kısmında bu konu konuşuldu bu konu. detaylandırmadan önce özet olarak okumak isteyenler için: nba'in 2020-2021 sezonundaki salary cap miktarı 116 milyon dolar beklenirken, şu anlık açıklanacak olan miktarın 113 ila 115 milyon dolar arasında olacağını öngörülüyor. tabii birkaç milyon dolardan ne olur dememek lazım, yüzdeye vurduğumuzda salary cap'teki 1-2 milyon dolarlık düşüş, oyuncu maaşlarına (maksimum kontratları düşünürsek) 3-4 milyon dolar gibi bir yansıma yapıyor.

amerikan mutfak'ta konuşulan bu bahsettiğimiz bölümü izlemek için buraya bakabilirsiniz


şimdi detaylandırıp yorumlayacağımız bölüme geçecek olursak; öncelikle salary cap nedir? salary cap başlığında bununla alakalı yazılmış gayet açıklayıcı bir entry bulabilirsiniz veya kaan kural'ın "salary cap nedir?" sorusunu cevapladığı ve basketball com.tr kanalında yayınlanan bu videoyu seyredebilirsiniz. ben özetleyecek olursam; nba'de bir sezon içerisinde takımların oyuncularına verebileceği maksimum kontrat miktarını belirleyen sisteme salary cap ismi verilir. nba, gelirlerini yarı yarıya takımlara ve oyunculara pay ediyor. nba'in yıllık geliri ne kadarsa, o gelire bağlı olarak da takımların oyunculara verebileceği maaşlar düşüyor veya artıyor.


aktif olarak hâlâ sürmekte olan 2019-2020 nba sezonunun salary cap oranlarını ve takımlara dağılımını buradan inceleyebilirsiniz. yukarıda bahsettiğimiz gibi her takım, nba'in kendilerine verdiği salary cap'i, nba'in belirlediği kontrat yüzdelerine göre dağıtabiliyor. örneğin ben kendi tuttuğum takım olan boston celtics üzerinden örneklendireyim. bu sezon için nba'de belirlenen salary cap 109.140.000$, boston celtics şu an 2 oyuncuya maksimum kontrat verdi. bizim guard oyuncumuz kemba walker'ın bu yıl alacağı miktar 32.742.000$ olacak ve bu da tam olarak salary cap'in %30'una denk düşmekte. yani siz kafanıza göre gidip herhangi bir süperstara 50 milyon dolar, 60 milyon dolarlık bir kontrat veremiyorsunuz. nba bir de lüks vergi eşiği dediği bir miktar belirler ki bu da bir takımın geçebileceği maksimum miktardır. eğer kontrat dönemi sonlandığında, bu miktarın üzerinde bir maaş ödüyor durumunda kalırsanız, nba size lüks vergisi cezası kesiyor ve en önemlisi de takas, oyuncu alma gibi hamlelerinizi belirli ölçüde kısıtlıyor. bu lüks vergi eşiği de bu yıl için 132.627.000$ olarak belirlendi.

şimdi gelelim esas problemin çıkacağı düşünülen yere

kaan kural'ın da programda ve o "salary cap nedir?" isimli videoda bahsettiği üzere; nba'in salary cap'i son 4-5 yıl içinde inanılmaz miktarlarda arttı. bunu daha iyi görmek için grafiklere bakmak gereklidir. burada göreceğiz grafikte nba'in 1984-85 sezonundan beri salary cap artışı verilmekte. mesela michael jordan'ın artık iyice bir efsaneye dönüşmeye başladığı 90'lara baktığımızda 1995-96 sezonunda aniden 8 milyon dolarlık bir artış görüyoruz. veyahut kobe bryant'ın, shaquille o'neal'ın iyice zirveye çıktığı ve lebron james'in yavaş yavaş kendini göstermeye başladığı 2005-06 sezonuna baktığımızda yine 6 milyon dolarlık ani bir sıçrama görüyoruz. nba dönem dönem böyle sıçramalar yapmış bir organizasyon. ama 2015-16 sezonundan 2016-17 sezonuna geçerkenki artış bambaşkaydı. nba'in salary cap oranı 1 yıl içinde 70 milyon dolardan 94 milyon dolara fırladı. bu artış, sizin oraya 1 tane maksimum kontrat sokabilmenize yaradı. 1995-96'daki fırlama belki yüzdesel olarak daha büyük olabilir ama nba 2016-17 sezonundan sonra her yıl, daha önce hiç artmadığı kadar artmaya başladı. önceleri yıl içinde 1 milyon dolar, 2 milyon dolar hatta bazen 300-400 bin dolar artmaya başlayan salary cap; 2016-17 sezonundan sonra her yıl 5 milyon dolarlık, 8 milyon dolarlık atlamalar yaparak artmaya alıştı ve 5 yıl bile sürmeden 9 haneli sayılara ulaştı salary cap. tabii bilinen bir fiziksel gerçek, ne kadar hızlanırsan durman da o kadar güçleşir ve uzun sürer. 60 ile giden bir arabanın durmasıyla 150 ile giden bir arabanın durması tabii ki daha farklı süreler alabilir. ekonomide ani düşüşler kadar ani yükselişler de eğer kontrol edilemezse çok iyi değildir. şimdi nba de bunun sorunlarından birini yaşama aşamasında.

Salary Cap artışı, yıl yıl.

takım sahipleri 116-117 milyon dolarlık bir artış beklerken, nba'in yaptığı ilk sunumda 115 milyon dolarlık bir artış olacağı öngörüldü. birkaç üstteki paragrafta anlattığım için bir daha girip laf kalabalığı yapmayacağım. bu birkaç milyon dolarlık düşüş bile oyuncuların maaşına gereken ölçüde artış sağlamayacağı düşünülüyor. bunun en büyük sebeplerinden birisiyse tabii ki çin halk cumhuriyeti ile yaşanan kriz. tabii şu an kesinleşmiş bir şey yok bildiğim kadarıyla. bunlar sadece konuşulan ve beklenen tasarılar. şu an zaten yayın gelirlerinden, sponsorluk ve forma anlaşmalarından, diğer gelirlerden dolayı nba'in 2022-2023 sezonu sonuna kadar vereceği salary cap aşağı yukarı belli. 2022-2023 yılında 132 milyon dolarlık bir salary cap verilmesi bekleniyor. kaan kural'ın da değindiği gibi esas problem 2024-25 yılındaki yayın sözleşmeleriyle çıkabilir. tabii daha bunu konuşmak için erken bir durum.

nba'de zamanında böyle durumlar yüzünden lokavta dahi gidildi. umarım bu krizin de sonucunda bir lokavt ya da benzeri bir uygulama görmeyiz. lokavt hakkında ntv spor'un yazısını okumak için buraya bakabilirsiniz.

bleacher report'ın haberini buradan,

nbc'nin haberini ise buradan okuyabilirsiniz.

NBA Transfer Sisteminin Tam Anlaşılamayan Kuralları ve Açıklamaları