TEKNOLOJİ 6 Eylül 2018
147b OKUNMA     1014 PAYLAŞIM

"Ne Zaman Patlayacak" Diye Beklenen Saatli Bomba: Metsamor Nükleer Santrali

Ermenistan'da, Türkiye'ye çok yakın bir konumda bulunan Metsamor Nükleer Santrali, bilinen en eski ve güvensiz reaktör modelleriyle adeta tehlike saçıyor.

ermenistan'da, türkiye'ye çok yakın bir noktada bulunan metsamor nükleer enerji santrali, 1970'lerden kalma, sovyet teknolojisiyle yapılan dünyanın en eski santrallerinden biri.

santralin bulunduğu bölgede doğru düzgün su kaynağı yok, bu da yetmezmiş gibi bölge 1. derece deprem bölgesi, soyvetler hangi akla hizmet santral yapmış buraya inanılır gibi değil.  

herhangi bir büyük sızıntıda ankara'ya kadar etki göstereceği tahmin ediliyor. beklenen büyük istanbul depremi ve bu nükleer santral, önlem alınmayacağını bildiğim için iyi günler beklemiyor bu ülkeyi.

bu santral bir dönem kapatılmış olup, daha sonra ermenistan'ın enerji yokluğunu öne sürerek tekrar çalıştırmaya başlanmıştır ve ermenistan, türkiye ve avrupa'nın yeni enerji kaynakları için teknik ve mâli yardım önerilerini ısrarla reddetmektedir. bu santralden üretilen elektrik, ermenistan gereksiniminin çoğunu (belki de tümünü) karşıladığı gibi yurt dışına satışı da yapılmaktadır.

santral, çernobil ile aynı tiptedir ve aynı teknolojinin ürünüdür. dünyadaki en tehlikeli nükleer santral olarak kabul edilmektedir. patlaması durumunda en fazla etkilenecek ülkeler türkiye, azerbaycan, gürcistan, ermenistan ve iran'dır.

türkiye atom enerji kurumu başkan yardımcısı dr. erdener birol bir patlama veya sızıntı halinde yapılabilecekler hakkında şunları söylemi: 

"muhtemel bir salınımda öncelik hava şartlarına bağlı. eğer rüzgar bize doğru esiyorsa radyoaktif maddeler sınırımıza girer. vatandaşlar, öncelikle evlerine girip, kapılarını, camlarını naylonla sızdırmaz şekilde kapatmalılar. olabilecek havalandırmalar kapatılmalı. mahalli gıdalar sebze-meyveler yenmemeli. eğer otlaklarda, kırsal kesimde hayvan varsa içeriye alınmalı ve kuru otla beslenmeli. yerel yöneticilerden gelecek 'çıkabilirsiniz ya da çıkamazsınız' talimatı beklenmeli.

eğer salınım anından 6-7 saat içinde öğrenilirse halka iyot tabletleri dağıtılır. troid bezinin radyoaktif iyot alması önlenir, böylece kanser riski azaltılmış olur. 30 km. 100 km'ye kadar arazinin topografyasına bağlı olarak etki görülebilir. ilk birkaç günde yapılması gerekenler bunlar. daha sonra suların ve toprağın ölçülmesi gerekir."

metsamor'un 2016'da kapatılması planlanırken, ermenistan'ın enerji ihtiyacının %40'nı karşılamasından dolayı faliyeti 2026 yılına kadar devam ettirilecek.

2011'de Büyük Bir Deprem Sonucu Faciaya Yol Açan Nükleer Enerji Tesisi: Fukuşima