SPOR 26 Ağustos 2020
27,6b OKUNMA     691 PAYLAŞIM

"Nedir Bu Yoga" Diyenler için Yogaya Dair Merak Edilen Her Şey

Yoga nedir? Nasıl yoga yapılır? Yoga hareketleri nelerdir? Yoganın tarihi nedir? Bu sorular ve çok daha fazlasının cevabı içeriğimizde.

yoga, kısaca hindistan'da ortaya çıkan fiziksel, zihinsel ve manevi bir uygulamadır. yoga yapmanın nihai amacı, zihin ve ruhta huzur elde etmek ve bu hedefi yoga pozları ve meditasyon yoluyla gerçekleştirmektir. yoganın fiziksel olarak uygulandığı bütünsel bir yönelimi vardır ; ancak yararları zihinsel ve ruhsal varlığa kadar da uzanır. işte bu yazı boyunca da yogaya dair her şey hakkında derlediğim bilgileri  ilişiği olan alanlarla birlikte) tarihi gelişiminden başlayarak paylaşmaya çalışacağım...

yoga tarihi

yoga'nın tarihi, kutsal metinlerin sözlü aktarımı ve öğretilerinin gizli doğası nedeniyle pek çok belirsizliğe sahiptir. yoga üzerine yapılan ilk yazılar, kolayca zarar görebilen, tahrip olan ya da kaybedilen kırılgan palmiye yapraklarının üzerine yazılmıştır. yoganın gelişimi, 5.000 yıl öncesine kadar izlenebilir, ancak bazı araştırmacılar, yoganın 10.000 yaşına kadar olabileceğini düşünüyor. yoga'nın uzun zengin tarihi; klasik öncesi, klasik, klasik sonrası ve modern dönem olmak üzere 4 gruba ayrılarak özetlenebilir:

klasik yoga öncesi

başlangıcı, 5.000 yıl önce kuzey hindistan'daki ındus-sarasvati medeniyeti tarafından geliştirilmiştir. yoga kelimesi ilk olarak en eski kutsal metinlerden rig veda'da geçiyordu. vedalar, vedik rahipler brahman'ın kullanacağı şarkılar, mantralar ve ritüeller içeren bir metin koleksiyonuydu. yoga, 200'den fazla yazı içeren dev bir eser olan upanishads'taki uygulamalarını ve inançlarını belgeleyen brahman ve rishiler (mistik sahtekarlar) tarafından yavaşça rafine edildi ve geliştirildi. yoga,vedalar’ın ritüel fedakarlık fikrini alıp içselleştirerek, egoyu feda etmeyi ; kendi kendine bilgi, eylem (karma yoga) ve bilgelik yoluyla öğretir. (jnana yoga).

klasik yoganın oluşumu

klasik yoga öncesi yoga bilimi, birbiriyle çelişen çeşitli fikirlerin, inançların ve tekniklerin kargaşasıydı. klasik dönem, patanjali’nin yoga-sutras’ı, yoganın ilk sistematik sunumu ile tanımlanmaktadır. ikinci yüzyılda bir süre yazılmış, bu metin genellikle "klasik yoga" olarak adlandırılan raja yoga'nın yolunu açıklar. patanjali, yoga pratiğini, samadhi'yi ya da aydınlanmayı elde etmek için gerekli adımları ve aşamaları içeren "sekiz uçlu bir patika" olarak düzenledi. patanjali genellikle yoga babası olarak kabul edilir ve yoga-sutras hala birçok modern yoga stilini etkilemektedir.

klasik yoga sonrası

patanjali'den birkaç yüzyıl sonra, yoga ustaları vücudu gençleştirmek ve yaşamı uzatmak için tasarlanmış bir uygulama sistemi yarattılar. eski veda'ların öğretilerini reddettiler ve fiziksel bedeni aydınlanmanın aracı olarak kabul ettiler. tantra yoga'yı geliştirdiler, vücudu ve zihni temizlemek için köklü teknikleri kullanarak bizi fiziksel varlığımıza bağlayan düğümleri kırdılar. bu fiziksel-ruhsal bağlantıların ve beden merkezli uygulamaların bu keşfi, batı'da öncelikle yoga hakkında ne düşündüğümüzün yaratılmasına yol açtı: hatha yoga.

modern dönem

1800'lerin sonlarında ve 1900'lerin başlarında, yoga ustaları(yogiler) batı'ya seyahat etmeye ve izleyicilerini çekmeye başladı. bu, swami vivekananda'nın yoga ve dünya dinlerinin evrenselliği konusundaki dersleriyle katılımcılara kudret ettiği chicago'daki 1893 dinler parlamentosunda başladı. 1920'lerde ve 30'larda, hatha yoga, hindistan'da t. krishnamacharya, swami sivananda ve hatha yoga uygulayan diğer yogilerin çalışmaları ile kuvvetle desteklendi. krishnamacharya, ilk hatha yoga okulunu 1924'te mysore'de açtı ve 1936'da sivananda, kutsal ganj nehri'nin kıyısında ilahi yaşam derneği'ni kurdu. krishnamacharya, mirasını sürdürecek ve hatha yoga'nın popülerliğini artıracak üç öğrenci üretti: bks iyengar, tkv desikachar ve pattabhi jois.

sivananda üretken bir yazardı, yoga üzerine 200'den fazla kitap yazdı, yoga'nın batı'ya ithali, ındra devi'nin 1947'de hollywood'daki yoga stüdyosunu açmasına kadar bir şekilde devam etti. o zamandan beri, birçok batılı ve hintli öğretmen öncü haline geldi, hatha yogayı popüler hale getirdi ve milyonlarca takipçi kazandı. hatha yoga artık, uygulamanın birçok farklı yönünü vurgulayan birçok farklı okul veya stile sahiptir.

yoga neden popüler ve popülaritesi bu kadar hızlı artıyor?

yoga yukarıda bahsettiğimiz gibi eski bir tarihe sahiptir ve yapıldığı ilk zamandan bu yana hiçbir zaman insanların bir zorlama nedeniyle yaptığı bir şey olmamıştır ve geçtiğimiz her sene popülaritesini arttırmaya devam etmiştir. mesel , abd’de 1998 ve 2008 yılları arasında yoga yapan kişi sayısının iki kat arttığı tespit edilmiştir ve yine şu an abd’de sağlık kuruluşlarının %75 inin yoga eğitimi vasfına sahip olduğu söylenebilir.yoganın bir zorlama veya baskı unsuru olmadan sadece tercih edilerek popülaritesini nasıl arttırdığını incelersek ; “geniş çaplı eğitim iletimi” kavramıyla yaklaşabiliriz.

mistik yoga kurucu vakfının kendi açıklamalarına göre ; “yoganın artan popülaritesinin ana nedeni, geniş çaplı eğitim iletimidir. bugün, bu gezegende her zamankinden daha fazla aklımız var. akıl güçlendikçe, insanlar mantıklı çözümler ararlar. ne kadar mantıklı hale gelirlerse, bilime o kadar bağımlı hale gelirler ve bilimin sonucu teknolojidir. yoga bir egzersiz değildir; refah ve nihai kurtuluş için eski bir teknolojidir. zekanın etkinliği dünyada güçlendikçe, daha fazla insan kısa bir süre içinde yogaya geçecek ve refah aramanın en popüler yolu olacak.” 

ayrıca başka bir neden de genç ya da yaşlı insanların daha önce hiç olmadığı kadar stresli olmaları diyebiliriz. insanlar günümüzde genel olarak endişeli ve nevrotiktir.. işte yoga da tıpkı dans etmek, araba sürmek veya dağa tırmanmak gibi kişilerin kendi psikolojilerindeki iç kargaşasını yok etmede kullandığı hobiler gibi bir hobi olmaya başlamıştır insanlar için ki bu popüler hobilere göre insanların olumlu dönüşü daha fazladır yoga için…

 yoga yapmak için gereken teknik ihtiyaçlar nelerdir?

öncelikli olarak tabii ki de bir yer/mekan ihtiyacı var kişinin , burada kendi bütçesine göre bir stüdyoda olabilir, evde ya da açık alanda da olabilir yine yoga türüne göre.. yine yoga için kişi ile birlikte esneyebilecek kıyafetler kullanmakta fayda var.

yoga için mekan ve giysi dışında ihtiyaç duyacağınız malzemeler vardır.. tabii bu malzemeler nerede ne şartlarda çalıştığınıza bağlı olarak değişebilse de yoga yaparken ihtiyaç duyulan temel malzemelerden bahsetmekte fayda var:

1) yoga minderi: bir yoga minderi seçme eylemine kısmen basit diyebiliriz. genel olarak 68 inç kalınlığında bir minder yeterli olacaktır ; ama kişide eğer eklem problemleri varsa ve ekstra yastıklanmaya ihtiyaç duyuyorsa daha kalın bir yoga minderi kullanması daha uygun olacaktır. süper lüks veya pahalı bir şey olmasına kesinlikle gerek olmayan bir materyal diyebiliriz ki çoğu zaman salonların kendi bünyesinde bulunur.. kişiler yine de salona gidiyor dahi olsa gideceği salonda kendine uygun bir minder bulamama ihtimaline karşı sağlığını düşünerek bir mindere sahip olunması önemli..

2) havlu: diğer egzersiz çalışmalarında olduğu gibi yoga yaparken de havlu bulunması elzemdir. havlu, hem vücudunuzdaki terleri hem de minderinizdeki terleri ( kayganlaşabiliyor minder) silmek için kullanılır ve bu nedenle kişinin minderini de sileceğini hesap ederek bir havlu seçimi yapması ve ona göre kullanması lazım.

3) yardımcı destek materyalleri: yoga destek materyalleri özellikle yeni başlayanlar için şiddetle tavsiye edilir. destek materyalleri henüz yeterince esmek olmayan ve yeni başlamış bir yoga öğrencisine yardımcı olabilir veya vücudunun uygun şekilde hizalanmasını sağlamada etkili olabilir. ayrıca bazı yoga stilleri malzemelerin kullanımını şart koşar .. aşağıda görebileceğiniz veya ihtiyaç duyacağınız bazı yoga malzemelerini belirtirsek;

a) kayışlar: vücudun bazı kısımlarına ulaşmak için idealdir ve daha zor pozisyonları gerçekleştirirken kişinin kayışları tutmak için bile bazı esnekliğe sahip olması gerektiğini belirtmekte fayda var. kayışlar yeni başlayanlar için tasarlanmıştır ve temel amacı esnekliği sağlamak olduğu söylenebilir ; zira esneklik yoga yapmayı ciddi oranda kolaylaştıran bir özellik.

bu videoda yoga kayışlarının kullanım örneklerini inceleyebilirsiniz:


b) yoga bloku/tuğlası: kişinin zemine ulaşamadığı durumlarda uzanması için tasarlanmıştır. yoga bokları kişinin dengeyi sağlarken ,uygun vücut hizasına gelmeye çalışırken ve pozisyonları denerken uzuvlarının bir uzantısı olarak işlev görür. 

bu videoda yoga bloklarını efektif kullanmak için kısa ve öz örnekler görebilirsiniz:


c) yoga topları: yoga topları genellikle isteğe bağlı olmakla birlikte pek kullanıldığını söyleyemeyiz. kişinin boyuna göre 3 farklı boyutta gelir. stabilite, denge ve güç konusunda kişiye yardımcı olur.

yoga toplarının kullanımı ile ilgili örnek video:


peki yogada uyulması gereken belli görgü kuralları var mıdır?

tabii yüzyıllardır sürdürülen yoganın kendi inşa ettiği genel kurallar vardır. bu kurallar ülkeye ve salona göre değişiyor olsa da genel olarak yogada görgü kuralları olarak geçer:

-antreman alanına girmeden önce ayakkabı çıkarılması
- elektronik cihazların kapatılması
- derse katılan kişilerin konsantrasyonu bozulmasın diye asla geç gelinmemesi ve erken çıkılmamaya özen gösterilmesi
- pozisyonlar yapılamadığında bırakılmadan yapabileceği şekilde denenmesi

tabii en önemlisi de yogiye olan saygı, bunun için yoginin tanımını hatırlatmakta fayda var ;
yogi, ilham verici bir yaşam yaşayan ve yoga pratiğinde usta olan bireylere verilen saygın bir ünvandır. yogiler, günlük yaşamlarında bulunan nitelikleri diğerlerinden ayırır. bu niteliklere, kutsal hindu metninde, “bhagavad gita” ya da insan, arjuna ve tanrı, krishna arasındaki diyalog olan “kutsanmış birinin şarkısı” denir. arjuna, krishna'ya kurtuluş'a nasıl ulaşabileceğini sorduğunda, krishna, "bir yogi'de bulunan nitelikleri belirleyerek "diye cevap verir. bu nitelikler de bağışlayıcı bir yürek, başkalarına karşı şefkat ve yoga uygulamasına olan bağlılığı içerir.

yoganın faydaları nelerdir?

her hastalığın tedavisi olmasa da, yoga insan vücudu için çok şey yapabilir. yoganın, yoga katılımcılarının bedenlerini daha iyi kontrol etmelerine olanak tanıyan sağlık ve beden bilincini arttırdığı kanıtlanmıştır. temel olarak yoganın fiziksel ve zihinsel olarak iki çeşit fayda sağladığını söyleyebiliriz. 

başlıca fiziksel faydalarını; esnekliğin artması, dayanıklığın artması , dengenin geliştirilmesi, vücut yapısının düzelmesi vs.

başlıca zihinsel faydalarını; stresin azalması,beden bilincinin sağlanması,daha kaliteli uykuya sahip olunması ve öz güven artımı şeklinde özetleyebiliriz...

yoganın bir diğer çok önemli özelliği de diğer sağlık programlarıyla olan uyumu ve bir çok hastalıkta ,hasta için olumlu etkiler sağlaması.. bu kapsamda yoganın faydalarına geniş perspektifte bakarsak:

soğuk algınlığı için yoga

kış ayları boyunca, çoğumuz en az bir soğuk algınlığıyla karşılaşıyoruz, bu da genellikle yaklaşık bir hafta içerisinde seyrini sürdüren her yerde bulunan virüs enfeksiyonudur. yine de düzenli bir yoga pratiği benimseyen birçok kişi, daha önce olduğundan daha az üşüdüğünü görüyor ve bu kadar şiddetli hastalık etkileri görünmüyor.

yoganın soğuk algınlığını önleyebileceği veya tedavi edebileceği hiçbir zaman kanıtlanmamasına rağmen, bazı çalışmalarda , kısmen stres hormonu kortizol seviyelerini azaltma gösterdiği için bağışıklık sisteminin işleyişini iyileştirdiği bazı çalışmalarda gösterilmiştir. 

konuyla ilişkin yoga duruşu hakkında bilgi verecek olursak restoratif duruş mantığında ilerlemekte fayda olacaktır;

supta baddha konasana (yatan eğimli açı duruşu) ve desteklenen setu bandha sarvangasana (köprü duruşu) gibi desteklenen göğüs açıcılar derin, restoratif nefes almayı kolaylaştırabilir. bununla birlikte, göğüs tıkanıklığınız varsa öksürüğe neden olabilirler. bu durumda, çapraz destekle oturduğunuz ve alnınızı koltuğuna oturmuş katlanmış kolların üzerinde dinlendirdiğiniz bir destek ya da desteklenmiş upavistha konasana (geniş açılı oturan öne eğme ) gibi balasana (çocuk duruşu) gibi desteklenen bir viraj alın sandalye ile. vipariti karani (duvar ayakları) ve salamba sarvangasana (destekli omuz çantası ) düşük enerji için de idealdir.

anksiyete için yoga

genellikle, korku ve isteksizlikle aşılanmış hissediyoruz ve stresli durumlarımızdan çıkmanın bir yolu olmadığını görüyoruz. doğru pozları içeren düzenli bir yoga uygulaması, bu endişenin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olabilir.

yoga derin nefes almayı, duruşlara odaklanmayı ve zihni hareketlendirmeyi içerir. size özel hazırlanmış bir terzi. dışarıdaki gürültüyü dinlemiyor ya da başkasıyla rekabet etmiyor. kaygınızı hafifleten uygulamanızın amacı, sizi sakinleştiren, sizi anında tutan ve aceleci hissetmeyen ve size son derece zorlayıcı olmayan hareketleri seçmektir.

aşağıdaki hareketler kaygıyı hafifletmek için faydalıdır ve hemen hemen herkesin denemesi ve pratik yapması mümkündür. rahat bir paspas ve giysiye, yeterli alana, dikkat dağıtmaya, huzurlu müzik ve uçucu yağa (isterseniz) ve yeterli zamana (en az 30 kesintisiz dakika) sahip olduğunuzdan emin olun. doğru yer ve kurulum olmadan, yoga antremanınız size ihtiyacınız olan rahatlığı sağlamaz. uygulama yaparken daima uzun, derin, derin nefes almayı unutmayın. 

işte anksiyetinize yardımcı olabilecek resimlerle 6 yoga duruşu:

1-bacaklar duvara
2-çocuk duruşu
3-oturur ileri uzanış
4-kedi/inek duruşu
5-ileri doğru bükülüm
6-ceset duruşu

kilo sorunu ve yeme bozukluğu sorunları için yoga

günümüzde düzensiz beslenmek maalesef toplumun geniş kesmini temsil ediyor ve bazı insanlarda bu düzensiz beslenme beden imgesi bozukluklarına sebebiyet verebiliyor.. işte otantik yoga stüdyoları da bu noktada devreye girer. otantik yoga stüdyolarının aynası yoktur. öğrencilerin farkındalığı içsel duyumlara göre ayarlanmıştır. burada yoga , standart yeme bozukluğu terapisine sözel olmayan bir destek sunar ve fiziksel bedeni iç deneyim ile birleştirme fırsatı sunar. mesela öğrenciler, yoga duruşu sırasında garip bir acı ile karşılaştığında kaslarını veya eklemlerini açarak ya da sadece olduğu gibi kabul ederek gerginliklerini gözlemlemek ve nefes almak için eğitilirler ki aynı teknik, abur cubur veya ot gibi zararlı alışkanlıkları bırakırkenki kriz anlarında da kullanılabilir.

yoga, zihni ve vücudu birleştirmeye yardımcı olabileceğinden, iştahın düzenlenmesinde, yiyecek yoğunluğunun azaltılmasında, vücut bilinci ve memnuniyetinin arttırılmasında yararlı olabilir. kişi yogaya ne kadar uzun süre katılırsa , kendi öz vücut imgesi üzerine o kadar fazla farkındalık kazanacaktır ve bu onu olumlu etkileyecektir.

yine yapılan bir araştırmaya göre ; dört yıl veya daha uzun yoga yapan insanlar yaşlandıkça daha az kilo almışlardır. uzun süreli yoga yapan insanların söylemlerine göre kilo verme konusunda çevrelerine oranla daha başarılı olmuşlardır.

kalp hastalığı için yoga

yoga kalp hastalığı riskini önlemede faydalı olabilir (özellikle aerobik tarzı egzersizler,
düşük yağlı ve bitki bazlı diyetlerle birleştiğinde) …bu konuda bir araştırma yürüten bir yazara göre ; “yogaya ve meditasyon programına bağlılık, (atardamarlardaki) tıkanıklık miktarındaki değişimlerle, diyete uyumu olduğu kadar güçlü bir şekilde ilişkilidir” demiştir...

acı,denge ve esneklik için yoga

yaşlılar için en büyük korkulardan biri de düşmektir. yoga yaşlı insanlarda denge arttırımı açısından önemlidir. haftada sadece iki seans hatha yoga stabiliteyi arttırabiliyor.ayrıca yoganın sırt ağırısı ve karpal tünel sendromunun semptomlarının hafiflemesinde de etkilidir.

stres için yoga

yoga, stresi azaltmak ve ruh halini iyileştirmek için uzun zamandır vardır.
yoga, kaygıların kontrolünde de önemli bir rol oynar ve böylelikle kaygı kaynaklı gerçekleşen öfke kontrol mekanizması üzerinde de etkili olur..birçok yoga türü yoğun antremanlardan sonraki kas yenilenmesi için parasempatik dominanttır.

menepoz ve lenf sistemi için yoga

yoganın menepoz semptomlarını hafifletmek için de etkili bir meditasyon yönetimi olduğu saptanmıştır. yine tıpkı egzersiz yapmak gibi yoga da kişinin lenf drenajının artmasına yardımcı bir faktördür.

epilepsi

epilepsi konusunda geniş çapta bir araştırma olmasa da yapılan bazı araştırmalarda yoganın vagus sinirini uyardığını ve bunun da kişideki nöbet sıklığını azalltığı saptanmıştır.

peki yoganın faydalarının yanında zararı da var mıdır ?

özellikle yogaya yeni başlayan insanlarda çok sık yaralanma ve sakatlanma görülebilir , eğer zorlama yapılırsa ki yogadan dolayı sakatlanan gençlerin sayısı yaşlıların sayısından fazla olmuştur hep ; zira gençler kendi vücutlarının esnekliği ve dayanıklılığı hakkında gereksiz fazla bir öz güvene sahip olabiliyorlar.. 

yine hamile olan veya glokomu olan kişilerin , gövde ve baştaki (iversiyonlar gibi) basıncı artttıran postüral yoga yapmayı denemeden önce kendilerine dikkat etmemelerinden dolayı yoga kurslarında bazen talihsizlikler yaşanabiliyor..

ayrıca bel omurgasında hipermobilitesi olan kişiler ( yani bir nevi bel ağrısı sorunları çeken insanlar) , bel omurgasının aşırı hiperekstansiyonunu gerektiren pozisyonlarda omurga kırığı ya da sinir zedelenmesi sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar maalesef...

<yoga yapmada engeller var mıdır?

genel olarak spesifik ve elzem engeller olarak gözükmese de yogayı benlik anlamında tamamen kendini adayarak yapmak isteyenler için bahsetmemiz doğru olacaktır. yoga yolu, uzun ve zor olabilir; engeller, tuzaklar ve sapmalar ile doludur. neyse ki yojik felsefe, sıkışıp kaldığınızda size yardımcı olacak bir yol yardım programı sunar. bizden önce yola çıkmış olan yogiler bize yoga engelleri adı verilen bir sorun giderme rehberi bıraktılar.yoganın dokuz ana engeli şunlardır:

1. vyadhi - hastalık, fiziksel veya zihinsel. fiziksel olarak hastaysanız yoga yapmak zordur. bu nedenle, hastalığın önlenmesi ve optimal sağlığın teşviki için sağlıklı bir yaşam tarzı sağlamak önemlidir.
2. styana - kayıtsızlık, kartavya veya görev yapma olanlarına yönelme. erteleyerek pratik yapmaktan kaçınır ve yapmamak için mazeretler yaratırız.
3. sanshaya - yeteneklerinden veya yoga sonucundan şüphelenmek.
4. pramada- dikkatsizlik, sebat eksikliği. yoga hem bilim hem de sanattır ve beceri, özen, saygı ve bağlılık olmadan yaklaşmak düzensiz ve olası olumsuz sonuçlar doğuracaktır.
5. alasya - tembellik, tamasik elementin baskınlığına bağlı olarak zihin veya beden ataleti. yoga yolunda başarılı olmak için disiplin, azim ve tapas (irade gücü) gerektirir. tembellik, en yüksek potansiyelinize ulaşmanızı önleyecektir.
6. avirati - hoşgörüsüzlük , zevkli şeylere bağlılık. eğer yogada ilerleme kaydedeceksek, arzu ve fiziksel nesnelere olan bağlılığımızı “bırakmayı” öğrenmeliyiz.
7. bhrantidarshan- yanlış görüş, erken bir kesinlik duygusu. yoganın uygulaması ve sonucuyla ilgili yanlış bir nosyonun geliştirilmesi, sadece birisini yoganın yolundan çıkarmakla kalmaz, aynı zamanda zarar ve hayal kırıklığı yaratır.
8. alabdha - bhumikatva - bir sonraki yoga aşaması veya başarısının gerçekleştirilmemesi. bu, hatalı veya kötü uygulama nedeniyle olur ve “sıkışmış” olma duygusu yaratır ve cesaret kırılmasına yol açar.
9. anawasthitatwa - istikrarsızlık, yojik bir başarının veya aşamanın kalıcılığı. ulaşılan bir aşamayı sürdürememek gerçek bir sürükleme olabilir. bu yine hatalı veya kötü uygulamaların bir sonucu olabilir.

bu birincil engellerin karşılaşıldığı zaman, dört küçük engeller duruma göre görüntülenebilir
1. duhkha ,ağrı üzüntü
2. daurmanasya, arzuları yerine getirilmemesi neden olduğu depresyon, ağrı
3. angamejayatwa, vücudun bölümlerinin titremesi.
4. shvâsa - prashvâsa - kumbhaka'daki rahatsızlıklar veya zihinsel ajitasyonla gelen düzensiz nefes alma düzenine neden olan solunum tutulması.

yoga konusunda başarılı olabilmek için tüm bu engelleri ortadan kaldırabilmeniz gerekecek. istedikleri zaman ortaya çıkabilirler ve ilk ortaya çıkmaları sırasında fethedilmezse, üstesinden nasıl geleceğini öğrenene kadar geri dönmeleri daha muhtemeldir.

yukarıdaki engellerin herhangi birinin ve tamamının ortadan kaldırılmasının anahtarı, aklın tek noktaya sahip olma konusunda yetiştirilmesidir. bu engellerin, kendimizi tıkamalarına izin vermediğimiz sürece doğal olarak zamanla geçecektir. tüm dikkatinizi tek bir nesneye odaklayarak engeller çözülür ve önemlerini ve güçlerini yitirmeye başlarlar.

yoga türleri

genel olarak yoga türlerini 4 temel olgu da (ritüel, bilgi, adanmışlık ve tantrik) değerlendirebiliriz. aralarında seçim yapabileceğimiz bir çok yoga çeşidi vardır , popüler olanları incelersek:

1) ayurveda yoga:

ayurveda yoga, asana, pranayama ve meditasyonu birleştirir. asanalar kasları güçlendirir, esnekliği arttırır ve vücudu gençleştirir. bu stildeki amaç hormonal ve metabolizmaya doğal düzen ve denge kazandırmaktır. bağırsaklar bunu stresten kaynaklanan hastalıkları tedavi etmenin doğal bir yolu olarak görmektedir.


2) anusara yoga

tüm seviyedeki öğrenciler içindir. yaratıcılık, özgürlük ve bireysellik üzerine odaklanılmıştır…1990'lı yıllarda anusara yoga veya "kalbin yogası" john friend tarafından kuruldu.ıyengar yoga öğrencisi olan friend, evrensel uyum ilkelerine dayanan bir asana sistemi geliştirdi. her sınıfı açmak için kullanılan bir set ritüeli var: üç omsu, ardından sanskritçe üç anusara çağrısı. anüsara sınıfları akmaya meyillidir ve her zaman dikkatli bir şekilde planlanır ve temalıdır.
bir skandalın ardından john friend, 2012'de anusara yoganın lideri olarak istifa etti. birçok anusara öğretmeni de organizasyondan istifa etti, ancak sınıfları artık anusara olarak etiketlenmemiş olsa da, bazılarını hala bu tarzda öğreten bulabilirsiniz.


3 )ashtanga yoga

hızlı tempolu ve vücut ağırlığı oranı yüksek bir güç gereklidir. ashtanga yoga oldukça yapılandırılmış bir vinyasa tarzı bir sınıftır. beş ashtanga asana serisi vardır ve her öğrencinin ikinci diziye geçmeden önce ilk dizinin her pozuna hakim olması gerekir. ashtanga yoga, hindistan'a mysore'da yoga merkezini kurduktan sonra 2009'da vefat eden sri pattabi jois öğrencileri aracılığıyla batıya geldi.

ilk seri on güneşi selamlama ile başlar (beş a ve beş b), her iki tarafta bir dizi ayakta poz ile devam eder ve vinyasa sekansı ile bağlanmış bir dizi inversiyon ve oturmuş poz ile biter.


4) bikram yoga (genellikle sıcak yoga da denir)

sıcak bir odada yapılan hatha ya da vinyasa akış tarzında yoga olan normal sıcak yogadan daha fazlası. bikram yoga, çoğu için, kendi başına bir yaşam tarzıdır.

bu kadar boğucu sıcakta yoga yapmak kesinlikle bir zihinsel cesaret gösterisidir. bikram yoga, kurucusu bikram choudhury'den sonra seçildi. başarıyla ve her bir sınıfın sonuna doğru bir nefes alıp verme egzersizi de dahil olmak üzere 26 poz dizisini başarıyla geliştirdi ve patentini aldı. pozlar, kartal poz (garurasana), üçgen poz (trikoasana), yaylı poz (dhanurasana) ve camel poz (dhanurasana) gibi herhangi bir yoga sınıfında oldukça geleneksel olmasına rağmen, pozların özel sıralamasıdır. tekrarlama olarak (her poz için iki kere, her iki tarafta), bikram sınıfının ne olduğunu yapan böyle bir ısıtmalı odada. her 90 dakikalık ders bir solunum egzersizi (pranayama) ile başlar ve durgun pozlardan, pozlama dengeleme pozlarından hareketsiz pozlar ve sırt bükmeleri yapmak için zemine taşınmadan önce, son nefes egzersizi (pranayama)…

bikram yoganın yararlarına gelirsek ;

her tür yoga tarafından savunulan derin ve kararlı nefes alma ile birleşmiş ve çok iyi ısıtılmış oda, vücudu etkileyici bir dereceye kadar ısıtır. kaslar yeterince ısındığında, daha derin virajlara girebilir ve gerilebilir. ayrıca, yaralanmaları önlemek için eklem ve omurgalarınız için ekstra koruma sağlar. tabii ki, kişinin fazla abartmamak ve kendisini çok zorlamaması için akılda tutması gerekir. bolca terleyeceğiniz için, yalnızca uygun bikram yoga kıyafetleri önerilebilir değil, aynı zamanda iyi bir yoga minderi havlusu, tercihen bir kulpludur. bu, uygulamanızın tüm faydalarını özümsediğinizde paspasın etrafında kaymamanızı sağlar.
bikram yoga kesinlikle kutuplaştırıcı bir yoga türüdür. çok fazla terlediğiniz için, bazı insanlar kilo vermek için işe yarar, ancak diğer yoga sınıflarında olduğu gibi başka faydaları da vardır.  


5) hatha yoga(restoratif -klasik olan-)

hatha yoga, batı'da en yaygın kullanılan formdur - asana, pranayama ve meditasyon ile fiziksel ve zihinsel sağlığa dengeli bir yaklaşım sunan meditasyondur. bu en yorucu yogadır. add egzersiziniz varsa sıkılabilirsiniz. eğer yoga hakkında endişelerniz var ve nereden başlayacağınızı düşünüyorsunuz bu popüler ve standart türü kullanmanız tavsiye edilir.


6) iyengar yoga

bu, bks ıyegar adını taşıyan saf yogadır . izolasyonda mastering pozlarının önceliği olan yavaş bir temele sahiptir. bloklardan, kayışlardan yardım almaktan çekinmeyin. yoga temellerini öğrenmek için oldukça iyi bir türdür ; fakat sürekli çeşitliliğe ihtiyaç duyan insanlar sıkılabilir.
iyengar yoga tüm dünyaya öğretilir. 94 yaşında pune, hindistan'da yaşayan ve pratik yoga yapan bks ıyengar'ın öğretilerine dayanmaktadır. iyengar, güç kazanması gereken hasta bir genç olarak yogaya geldi. sonuç olarak, iyengar yoga, pozların ve nefesin terapötik kullanımına güçlü bir değer verir.

bir ıyengar pratiğinden güçlü ve istikrarlı bir şekilde büyümenize rağmen, çok fazla hareket veya terleme yoktur. çoğu ıyengar sınıfında göreceli olarak az pozlama yaparsınız, çünkü doğru hizalama için poz oluşturmak için çok fazla zaman harcanır ve maksimum fayda için uzun süre kalınır.


7) kundalini yoga

bir kundalini yoga sınıfı, asana, meditasyon ve ilahinin tanıdık ögelerini içerir, ancak hepsi ortalama yoga sınıfından oldukça farklı bir şey ekler. 1968'de hintli bir hükümet işçisi olan yogi bhajan, kundalini yoga'yı kuzey amerika'ya, özellikle toronto ve los angeles'a getirdi. yogi bhajan geleneğinde yetiştirilen öğretmenler beyaz giyer ve çoğu durumda sınıfta bir gong çalar.

neden beyaz kıyafetler, gong ve sıra dışı ses veren isim? hepsi, her bireyin enerjisini ve potansiyelini serbest bırakmak amacıyla birbirine bağlanır. bhajan, “kundalini” yi “sevgili kıllarının kıvrılması” olarak tercüme etti. “kundalini”, omurganın tabanında duran bir enerji akışını ifade eder. bir kundalini yoga uygulaması, bu enerjiyi uyandırmaya ve hareket ettirmeye yardımcı olarak yogi'yi mutluluk, sağlık ve farkındalığa götürür


8) doğum öncesi yoga

bu, formda kalmanın ve hem hamileliğin hem de doğumun zorluklarına hazırlık için mükemmel bir yoldur. germe ve güçlendirme çalışması, hamileliğin her aşamasında güvenle uygulanabilecek egzersizlerle emek için mükemmel bir hazırlıktır.

9) vinyasa yoga (güç)

en modern “güç yoga” sınıfları bu formattadır. diğer stillerin çoğundan daha fazla güç gerektirir. vinyasa yoga, bir dizi özenle planlanmış poz ile akışkan geçişleri ve hareketi ile ayırt edilen bir hatha yoga alt kümesidir. vinyasa'nın gerçek çevirisi “özel bir şekilde yerleştirmek” tir. her öğretmen vinyasa'yı kendi şekilde yorumlayabilir, ancak nefesinizi sıvı hareketi ile koordine etmeye güvenebilirsiniz. bazı popüler vinyasa öğretmenleri sadie nardini, seane corn, shiva rea ve mark stephens'dir.


10) jivamukti yoga

jivamukti yoga, tüm insanlar için şefkatle aydınlanmaya giden bir yol olarak ifade edilir. jivamukti yöntemi, sanskritçe asana kelimesinin asana anlamı olan “koltuk, bağlantı” - dünya ile olan ilişki - temeline dayanmaktadır. dünya tüm yaşamı ima eder. asana'nın sthira ve sukham olması gerektiğini belirten patanjali'nin yoga sutra'sına dayanarak, jivamukti yoga, birinin başkalarıyla (asana) olan ilişkisinin karşılıklı olarak yararlı olması ve tutarlı bir (sthira) neşe ve mutluluk yerinden (sukham) gelmesi gerektiğini savunuyor. bu, uygulamaya konulduğunda, dünya ve diğer tüm hayvanların kendi çıkarlarımız için var olduğu ve kendi bencil amaçlarımız için sömürüldüğü fikrine dayanan mevcut kültürümüzü parçalayabildiği radikal bir fikirdir. böylece asana uygulaması, vücudunu formda tutmak ya da gücü ya da esnekliğini arttırmak için sadece fiziksel egzersizden daha fazlası olur..

bu temel felsefe, jivamukti yoga'nın temelini oluşturan 5 prensip ile ifade edilir;

a)ahimsa: etik vejeteryanlığı (veganlığı) ve hayvan haklarını vurgulayan diğer hayvanlara, çevreye ve tüm canlılara yayılan şiddetsiz, şefkatli bir yaşam tarzı
b)bhakti: tüm yoga uygulamalarının amacı, tanrı / kendini gerçekleştirme olduğunu kabul etmek; uygulamaya ya da diğer adanmışlık uygulamalarına yüksek bir niyet getirilmesi, ilahilerle ifade edilebilir.
c)dhyana meditasyon: içindeki o sonsuz değişmez gerçeğe bağlanma.
d)nada: derin bir dinleme yoluyla sağlıklı bir beden ve zihin gelişimi; kaydedilmiş müzik, sözlü kelime, sessizlik ve hatta öğretmenin sesi kullanılarak bir sınıfa dahil edilebilir.
e)shastra: sanskritçe ilahi de dahil olmak üzere, ayın odağında çizilen ölçüde yontik öğretilerin incelenmesi.


yoga ve çakraların ilişkisi

gövde siluetinin ortasındaki renkli ışıkları olan adamın resimlerini görmüş olabilirsiniz. (7 çakrayı temsilen)

çakra (telaffuz edilen chuck-ra) tekerlek olarak çevrilen bir sanskritçe kelimedir. temel olarak, ince anatomimizdeki prana'nın (enerji ya da yaşam gücü) sistemimizdeki dağılımını ve akışını yöneten enerji merkezleridir. 

tıpkı kesişme noktalarında trafik sıkışması ve bir arter içinde kan akışının engellenmesi gibi, enerji çakra noktalarında tıkanabilir.enerji nadisler arasında hareket eder (nadis'i enerji bedeninin ve çakraların karayolları olarak düşünebilirsiniz) ve tıkanma gerçekleştiğinde uyumsuzluk yaşayabiliriz. bu, hafif huzursuzluk duygularından kronik hastalığa veya rahatsızlığa kadar herhangi bir şeye sebep olabilir.

diğer pek çok doğu sağlık modalitesinde olduğu gibi yogada da, çakralar hem fiziksel hem de duygusal sağlığımız üzerinde büyük bir etkiye sahiptir (bu enerji, dengeli bir enerji akışı (bu enerji tai chi'de chi, qi gong'da qi ve reiki'de ki olarak bilinir). yanı sıra prana) genellikle bazıları için ana odak noktasıdır.

(dengeli kelimesini vurguladım, çünkü enerjinin engellenme potansiyeli varken, çakraların aşırı aktif olma potansiyeli var, bu da problem yaratabilir.)

yoga'da, omurganın çizgisi boyunca uzanan altı ana çakraya ve başın hemen üzerindeki taç çakrasına odaklanıyoruz (konun başındaki resime göre).

bu çakraların her biri spesifik organlar ve endokrin bezleri ile ilgilidir, bu nedenle fiziksel refahımızı etkiler. birbirine bağlı yöntem insanların bir araya getirilmesi nedeniyle, çakralar da aklımızı ve duygularımızı etkiler.

örnek olarak, göğsün ortasındaki omurgadaki noktada bulunan kalp çakrası fiziksel olarak kalbe ve akciğerlere, ayrıca sağlıklı bağışıklık fonksiyonuna yardımcı olan timus bezine karşılık gelir.

başlıca çakralar omurganın tabanından başlar ve tepeye kadar çalışır. bu bilgiler ışığında çakraları tek tek ele alırsak ( ki resime göre sembollerini alttan üste doğru düşünebilirsiniz) ;

ilk çakra : kök çakra (mooladhara)

kök çakrası ilk çakradır. enerjisi dünya elementine dayanmaktadır. güvenlik ve topraklama hissi ile ilişkilidir. çakra sisteminin temelinde ve hayatınızdaki genişlemenin temelini atıyor.

--kök çakra yeri ;
ilk çakra veya kök çakra, omurganın tabanında bulunur. ilgili vücut yerleri, ilk üç omur boyunca, pelvik pleksustaki perinedir. bu çakra genellikle omurganın dibinde başlayan ve aşağıya doğru inen ve ardından hafifçe bükülen bir enerji konisi olarak temsil edilir.

--ilk çakra, aşağıdaki işlevlerle veya davranışsal özelliklerle ilişkilidir:
*güvenlik
*hayatta kalma
*temel ihtiyaçlar (yemek, uyku, barınak, kendini koruma vb.)
*fiziksellik, fiziksel kimlik ve benliğin yönleri
*topraklama

kök çakrası, hayatımızı üzerine inşa ettiğimiz temeli sağlar. yaşamın tüm yönlerini keşfetme konusunda büyümemizi ve güvende hissetmemizi destekliyor. fiziksel veya bedensel ihtiyaçlarımızla ilgili veya konut ve finansal güvenlikle ilgili mecazi ya da emniyet hissi ile ilgilidir. özetlemek gerekirse, ilk çakra soruları hayatta kalma ve güvenlik fikri etrafındadır. kök çakrası kendimizi dünyaya toprakladığımız ve enerjimizi açık dünyaya bağladığımız yerdir.

--kök çakrayı aktif hale getiren pozisyonlar ;
staff posture ,bound angle,bridge,crab,half wind relieving,full wind relieving,locust,child,half warrior.


>> ikinci çakra : sakral çakra (swadisthana)

sakral çakra ikinci çakradır. duygusal beden, duygusallık ve yaratıcılıkla ilişkilidir. elementi sudur ve bu nedenle enerjisi akış ve esneklik ile karakterize edilir. sakral çakranın işlevi, zevk ilkesine göredir. 

--sakral çakra konumu ;
sakral çakra için en yaygın konum göbeğin altından göbeğinizin ortasındaki üç santimdir. arkada, bel omur düzeyinde bulunur.farklı sistemlerde açıklanan diğer dikkat çekici yerler, konumunu özellikle kadınlar için yumurtalıklar ve erkekler için testisler düzeyinde, genital alana genişletir ve lenfatik sistem ile ilişkilidir.

--sakral çakranın davranış özellikleri ;
sakral çakra aşağıdaki psikolojik ve davranışsal işlevlerle ilişkilendirilir:
*duygular
*ilişkiler
*cinsellik, şehvetli zevk ifadesi
*dış ve iç dünyaları hissetmek
*yaratıcılık
*fantazi

sakral çakra, duygular alemiyle ilişkilidir. bu bizim duygularımızın ve hislerimizin merkezidir. özellikle cinselliğimizde, duygusal ve cinsel arzularımızın ifadesinde aktiftir. zevkle motive edilmiş, işitsel olsun, zevk, dokunma ya da görme yoluyla duyularla hayatın tadını çıkarmanın itici gücüdür. sakral çakranızı açmak, etrafınızdaki ve içimizdeki dünyayı “hissetmenizi” sağlar. 

ikinci çakra hayatımızda esneklik geliştirmede etkilidir. su elementiyle ilgili olarak, duygularımızda ve düşüncelerimizdeki hareket ve akışla birlikte düşünebilirsiniz.

--sakral çakrayı aktif hale getiren yoga pozisyonları ;
cobra,boat,seated forward bend,supine bound angle,dog,cat
puppy,seated angle,balancing bear,frog


>> üçüncü çakra : solar plexsus çakrası(manipura)

solar pleksus çakrası “dünyadaki gücünüzü yayın” çakrası olarak denilebilir. irade, kişisel güç ve zihinsel yeteneklerin ifadesiyle karakterize edilen, üçüncü çakranın ya da sanskritçe'deki manipura'nın enerjisi dünyada kendimizi savunurken harekete geçirilir.

-- üçüncü çakra ile ilişkilendirilen ana anlamlar şunlardır:
*gelecek, kişisel güç
*yaşamı için sorumluluk almak, kontrol altına almak
*zihinsel yetenekler, akıl
*kişisel görüş ve inançları oluşturmak
*karar verme, yön belirleme
*yargıların netliği
*kişisel kimlik, kişilik
*öz güvence, güven
*öz-disiplin
*bağımsızlık

--çakra elementi : ateş
manipura çakrası geleneksel olarak ateş elementiyle ilgilidir , ancak bazı çağdaş iyileşme hareketleri onu hava elementine bağlar. güneş, ısı, ışığın enerjisi ve her türlü güç ile bağlantısı var.
--çakra rengi: sarı
solar plexus çakrası en sık sarı renkle temsil edilir. ateş elementiyle ilişkilendirildiğinden, bazen sarımsı kırmızı ile de gösterilir.

--çakra yeri: solar pleksus
üçüncü çakra için en yaygın kabul gören yer göbek ile göğsün alt kısmı arasındaki solar pleksus seviyesindedir . bu yüzden genellikle “solar pleksus çakrası” olarak adlandırılır. bazı gelenekler göbek bölgesine daha gevşetir.

sindirim sistemine , özellikle de mide ve hipogastrik pleksilere yakından bağlı olarak, asıl işlevi, vücudunuzu yakıt olarak tüketmek için maddenin enerjiye dönüşmesine yardımcı olmaktır. metabolizmayı düzenler ve yaygın olarak pankreas ile ilişkilidir.

--çakra sembolü ;
*on yaprakları olan bir daire
*aşağı dönük bir üçgen
(ters çevrilmiş üçgen, ateş elementini ve bu enerji merkezinin dönüştürücü gücünü temsil eder . ateş, maddeyi ilerletmek, ilerletmek için kullanılabilecek enerjiye dönüştürür. on yaprak genellikle alevin mavi rengi gibi mavi renkle temsil edilir.)

--solar plexus çakrası aşağıdaki psikolojik ve davranışsal işlevlerle ilişkilidir :
*irade ifadesi
*entellektüel yetenekler
*her şeyi kategorize eden, hayattaki artıları ve eksileri değerlendiren *muhasebe zihni
*kişisel güç
*fikir ve planların gerçeğe dönüştürülebilmesi
*daha yüksek seviyelerde, bilgeliği iletir

bu enerji merkezinin temel işlevi , dünyadaki kişisel arzu ve niyetleri ilerletmek ve gerçekleştirmek için gerçek momentum sağlamaktır . kişisel gücün gelişiminde temel bir rol oynar. yaşamdaki yönünü ve hedeflerinize ulaşmak için atılan eylemleri besler. sosyal statü ve kişisel imaj ile ilgili endişeleri etkiler .

--solar plexus çakranızın dengesiz olabileceğine dair işaretler ;
bir tarafta, dengeli solar pleksus çakrası, kişisel gücünüz ve diğerleriyle uyumlu ilişkileriniz arasında denge kurmayı kolaylaştırır ; öte yandan, dengesiz bir üçüncü çakra kendine güvenini ve sosyal yaşamını baltalayabilir .

--üçüncü çakradaki dengesizlikler şöyle gösterebilir:
*minik ayrıntılara takıntılı olmak, hayatı tüm resmin bakışlarını kaybederken artı ve eksi bir filtre ile görmek
*manipülatif olmak
*gücünü kötüye kullanmak
*net yön eksikliği, amaç veya hırs eksikliği

modern enerji şifa uygulamalarında kullanılan diğer unsurlar şifa kristalleri ve aromaterapidir. merak ediyorsanız, işte en yaygın olanların listesi:
*solar plexus çakra şifalı taşlar : sitrin, üçlü göz, sarı turmalin
*esansiyel yağlar: papatya, bergamot, sedir ağacı, biberiye en popüler yatıştırıcı yağlar arasındadır.

--güç çakrasını aktif hale getiren pozisyonlar;
bow,seated forward bend,upward boat,ınclined plane,warrior ı
warrior ıı,half circle

>ilgili video


>> dördüncü çakra : kalp çakra

kalp çakra veya anahata (orijinal sanskritçe adı) ; şefkat, sevgi ve güzelliği ile renkler hayatınızı. dönüşüm ve entegrasyon ilkelerinin yönlendirdiği dördüncü enerji merkezinin , dünyasal ve ruhsal özlemleri köprülediği söyleniyor.

--kalp çakra elementi: hava
dördüncü çakra, hava elementiyle ilgilidir . bu nedenle, enerjisi nefes ve hareketleriyle, ayrıca ferahlık ve her şeyle bağlantı fikriyle ilişkilendirilir.

--kalp çakra rengi: yeşil
birçoğumuz kalp hakkında düşünürken pembe-kırmızı rengini düşünmemize rağmen, bu çakra geleneksel olarak yeşil rengiyle ilişkilendirilir . aktif bir dördüncü çakranın aurik rengi, pembe veya dumanlı bir pembe olarak da görülebilir , bu nedenle sevgiyi pembe bir kalp olarak popüler temsil ettik.

--çakra yeri: göğüs
dördüncü çakra için en yaygın kabul gören yer göğüslerin ortasında , göğüslerin arasındadır. kalbin biraz solunda. bu yüzden sık sık “kalp çakrası” olarak anılır.dördüncü enerji merkezi olarak, çok boyutlu olduğunu ve enerjik olarak göğsün ortasından geçen bir ön ve omuz bıçakları arasındaki omurgada geçen bir sırt ile enerjisel olarak temsil edildiğini hatırlamak önemlidir .

yerinden dolayı, kalp çakrası kalp sistemi ve akciğerlerle ilişkilendirilir . bu organlar birbirine bağımlıdır ve havaya dayanır ve düzgün çalışması için nefes alır. kalp çakrasıyla ilişkili bez, bağışıklık sistemini düzenlemekten sorumlu timustur.

--çakra sembolü;
*on iki yaprakları olan bir daire
*altı köşeli bir yıldız ya da heksagram oluşturan, yukarı dönük bir üçgen ile iç içe geçmiş bir aşağı dönük üçgen.
kesişen üçgenler hava öğesi ve her şeyi kapsayan kaliteyi temsil etmektedir. ayrıca, erkek ve kadın, ruh ve madde gibi görünüşte zıt prensiplerin veya enerji türlerinin birliğini sembolize eder. oluştukları yıldız, kuvvetlerin ahenkli birleşimini uyandırır ve kalp çakrasının bir entegrasyon ve bağlantı merkezi olarak işlevini vurgular . on iki yaprak genellikle kırmızı renkle gösterilmiştir.

--kalp çakrasıyla ilişkili ana anlamlar veya fonksiyonlar şunlardır:
*kendine ve başkalarına karşı aşk
*ilişkilendirme, ilişkiler
*şefkat, empati
*bağışlama, kabullenme
*dönüşüm, değişim
*üzülme ve huzura kavuşma yeteneği
*şefkatli ayırt etme
*farkındalık merkezi, içgörü entegrasyonu

kalp çakrası açık olduğunda , derinden bağlı olmayı hissedebilirsiniz. bununla birlikte, kalp çakrasında bir tıkanıklık olduğunda , başkalarıyla ilişkilerinde aşırı kıskançlık, bağımlılık ya da kapatılma, geri çekilme gibi zorluklarla karşılaşabilirsiniz.

--kalp çakrası aşağıdaki psikolojik ve davranışsal özelliklerle ilişkilidir:
*sevme kapasitesi
*bütünleşme, dünyasal ve ruhsal özlemler arasında köprü kurma
*aşırı kişisel kimlik ve ego sınırlamaları
*koşulsuz sevgi ve herkesle bağlantı deneyimi
*her şeyde güzelliğin takdir edilmesi
*derin ve anlamlı ilişkiler yaşamak

dördüncü çakra, alt ve üst çakraları birbirine bağlar . başka bir deyişle, kalp çakrası, dünyevi meselelerin ve daha yüksek özlemlerin bütünleşme merkezi olarak hareket eder. bu enerjileri ayrı görmekten çok, kalbin deneyimi onları zahmetsiz ve uyumlu bir şekilde bütünleştirir .
kalp çakrası tamamen bağlantı ve ilişki ile ilgilidir. burada vurgu, sevgi, verme ve alma ve ilişkilerde ne kadar açık olduğumuz üzerinedir. aşk, duyguları ve deneyimleri şekillendirmeye yardımcı olan enerjidir. diğerleriyle ya da kendisiyle olsun , her ilişkide önemli bir unsurdur .
dördüncü çakra ile deneyimlenen aşk sadece romantizmle ilgili değildir, aynı zamanda ego ve kişisel düşüncelerin sınırlarının ötesine geçerek, olduğu gibi şefkat ve kabullenmeye daha iyi açılmaya ilişkindir.

kalp çakrası aynı zamanda yaşamdaki güzelliği yaşadığımız bir merkezdir .

--dördüncü çakranız bakımından dengesiz olabileceğini gösteren detaylar ;
enerji akışında bir tıkanıklık olarak ortaya çıkabilir veya tam tersine aşırı aktif olma veya aşırı enerji alma eğilimi gösterebilir .
--aşağıda kalp çakrası dengesizlik belirtilerini görebilirsiniz :
*içe kapanık hissetme
*kıskançlık; yakınlık korkusu
*her zaman kendini kurtarıcı veya kurtarıcı rolüne sokmak; veya tam tersine, mağduriyete düşmek
*aşırı izolasyon, münzevi olma, antisosyal
* kin tutmak

--fiziksel düzeyde dengesizlik , şu şekilde gösterir kendini:
*akciğer enfeksiyonu, bronşit gibi solunum hastalıkları
*dolaşım ve kalp ile ilgili konular

dördüncü çakranızdaki enerji engellendiğinde , bazen kalp çakrası ağrısı olarak adlandırılan şeylerle karşılaşabilirsiniz .

--başlamak için, aşağıdaki birkaç basit uygulamayı deneyin :
*enerjinizi dengelemek için nefesle çalışın; gözlemleyin, nefes egzersizleri ile oynayın
*doğada, insanda veya sanatla olsun, güzellik anlayışınızı geliştirin
*gül esansiyel yağı ile iyi bir banyodan sonra kalp bölgesini açan yoga pozlarına kadar kişisel bakım pratiğini yapın ve vücudunuzu sevin
*özellikle duygularınız ve bedeninizle ilgili olarak, şefkat ve kabullenmeyi geliştirin
*kalbinizi besleyen aktivitelere katılın
*aile ilişkilerinden miras kalan eski yaraları yansıtın ve şefkatle onlarla anlaşın; affetme yüreğinin derinliklerinde
*sessiz kalsanız bile şükranınızı gösterin; hayatınızdaki diğer insanların varlığına ya da hayatınızı kolaylaştıran ve mutlu eden iyi şeyler için minnettar olabilirsiniz

modern şifa uygulamalarında kalp çakrasını dengelemek için kullanılan ek unsurlar kristaller veya değerli taşlar ve aromaterapidir. merak ediyorsanız, dördüncü çakrayı aktif hale getirmek veya dengelemek için en yaygın kullanılanların bir listesi:
*kalp çakrası şifalı taşlar : pembe kuvars, berrak kuvars, yeşim taşı, yeşil kalsit
*uçucu yağlar: gül, sardunya, neroli, ylang ylang, yasemin, bergamot

--kalp çakrasını aktif hale getiren pozisyonlar;
fish,standing yoga mudra,pigeon,camel,half camel,standing backbend,prayer twist

>ilgili video


>>beşinci çakra : boğaz çakrası (vishuddhi)

boğaz çakrası, beşinci çakradır. boynun merkezinde, boynun merkezinde bulunan, enerjinin vücudun alt kısımları ile baş arasındaki geçişidir. boğaz çakrasının işlevi, ifade ve iletişim ilkesi tarafından yönlendirilir.
--boğaz çakrası anlamı ;
boğaz çakrası için en yaygın sanskritçe adı “saf” veya “saflaştırma” anlamına gelen “vishudda” dır.
bu çakra ses unsuruyla ilgilidir. boğazdan ses havaya yayılır ve titreşimi sadece kulaklarımızda değil tüm vücudumuzda da hissedilir. bu önemli bir iletişim ve ifade aracıdır.
--boğaz çakrası rengi ;
boğaz çakrası en yaygın olarak mavi turkuaz veya akuamarin mavisi rengiyle temsil edilir. boğaz çakrası enerjisinin aurik rengi, buğuk bir mor veya turkuaz olarak da görülebilir.
--beşinci çakranın yeri ;
beşinci çakra için en yaygın kabul gören yer boğaz seviyesindedir. bu çakranın çok boyutlu olduğunu ve genellikle boğazın önünden çıkıp arkaya hafif bir yukarı açıyla döndüğünü gösterir.
boğaz çakrası farengeal ve brakiyal pleksilerle ilişkilendirilir ve ağız, çene, dil, farenks ve damakla bağlanır. aynı zamanda omuz ve boyun ile bağlantılıdır. beşinci çakra ile ilişkilendirilen bez, vücuttaki enerjinin sıcaklık, büyüme ve büyük parçalardaki metabolizma ile işlenmesini düzenleyen tiroiddir.

--boğaz çakrasının psikolojik ve davranışsal özellikleri ;
*ifade, özellikle gerçeğinizi ifade edebilme, konuşma yeteneği
*iletişim, ister sözlü ister sözsüz, dışsal veya içsel olsun
*eterik alemle bağlantı, daha ince ruh alemleri ve sezgisel yetenekler.
*fikir üretme ve taslak oluşturma
*mesleğinizi gerçekleştirmek, amaç
*iyi zamanlama duygusu

boğaz çakrası kendinizin ifadesiyle ilgilidir: sizin hakikatiniz, yaşamdaki amacı, yaratıcılık. bu çakranın, ikinci çakra veya sakral çakra, duyguların merkezi ve yaratıcılığın doğal bir bağlantısı olduğunu unutmayın. boğaz çakrasının vurgusu, yaratıcılığı kusursuz forma veya özgünlüğüne göre dünyaya ifade etme ve yansıtmaya yöneliktir.boğaz çakrasının bir başka işlevi de sizi ruha bağlamaktır. yerinden dolayı, genellikle vücuttaki enerji hareketinin “tıkanıklığı” olarak görülür. başın üst çakralarından hemen önce oturur. boğaz çakrasını açmak, görüşünüzü gerçeğe uygun hale getirmeye büyük ölçüde yardımcı olabilir ve hemen altında bulunan kalp çakrasını etkileyebilecek baskıyı kaldırabilir.
boğaz çakrası, bedenin diğer boyutlarının planını veya kusursuz şablonunu tuttuğu söylenen eterik beden ile ilişkilidir. enerjiyi bütün çakra sistemi boyunca hizalamak önemli bir referans noktasıdır.
--5. çakra dengesizliği ;
bozuk bir boğaz çakrası güvensizlik, çekingenlik ve içe kapanma duygularına katkıda bulunabilir. spektrumun diğer ucunda, aşırı aktif bir boğaz çakrası dedikodulara, durmadan konuşmaya ve sözlü olarak agresif veya ortalama olmaya neden olabilir. aklınızdaki söylem ile ağzınızdan çıkan şey arasında uçuurumlar olabilir.

--kısaca boğaz çakrasının dengesizliği şu şekilde tezahür edebilir:
*konuşması üzerinde kontrol eksikliği; çok konuşma veya uygunsuz konuşma;
*başkalarını dinleyememek
*aşırı konuşma korkusu
*küçük, algılanamayan ses
*sırları saklayamamak
*yalan söylemek

boğaz çakrasını aktif hale getiren pozisyonlar;
fish,crocodile,eight-limbed pose,half shoulder stand,lion’s face,rabbit,plow,warrior seal

>ilgili video


>> altıncı çakra: üçüncü göz çakrası (ajna)

üçüncü göz çakrası altıncı çakradır. alnın üzerinde, kaşların arasında, sezginin ve öngörülerin merkezidir. üçüncü göz çakrasının işlevi, açıklık ve hayal gücü ilkesi tarafından yönlendirilir. üçüncü göz çakrası için en yaygın sanskritçe adı “emir” ve “algı” anlamına gelen “ajna” dır. bu çakra, tüm elementlerin saf hallerinde birleşimi olan “yüce element” ile ilgilidir.

--3. göz çakrasının yogik anlamı ;
yogik metafizikte, üçüncü göz veya ajna çakrası, dualiteyi aştığımız merkezdir - kişisel bir “ben” in, dünyanın geri kalanından ayrı, her şeyden bağımsız olarak var olan bir kişiliğin dualitesidir.
--üçüncü göz çakrası rengi ;
üçüncü göz çakrası en çok mor veya mavimsi mor renkle temsil edilir. üçüncü göz çakra enerjisinin aurik rengi, yarı saydam mor veya mavimsi beyaz olarak da görülebilir.
--üçüncü göz çakra sembolü ;
üçüncü göz çakrası sembolünün görüntüsü, bilgelikle sıkça ilişkilendirilen iki unsur içerir: baş aşağı üçgen ve lotus çiçeği.
üçüncü göz çakrası yeri
altıncı çakra için en yaygın kabul gören yer, burun köprüsünün biraz yukarısında bulunan kaşlar arasındadır. yaygın bir yanılgının aksine, alnın ortasında değil, kaşların birleştiği gözler arasında bulunur. ayrıca, başın ortasında gözlerin arkasında yer aldığı şeklinde de tanımlanabilir. ikincil çakraların alnın orta çizgisi boyunca aktığını unutmayın, ancak üçüncü göz çakrası genellikle daha alçakta bulunur. üçüncü göz çakrası, uyku ve uyanma zamanı dahil olmak üzere, bioritimleri düzenlemekten sorumlu olan epifiz bezi ile ilişkilidir. beyinde bulunan, ışığın ve değiştirilmiş veya “mistik” bilinç durumlarının algılanması ve etkisiyle ilişkisi nedeniyle dikkat merkezi olan bir bezdir. optik sinirlere yakın konumlandırılmıştır ve görsel uyarmalara ve aydınlatmadaki değişikliklere karşı duyarlıdır.

--üçüncü göz çakrası, aşağıdaki psikolojik ve davranışsal özelliklerle ilişkilidir:
*vizyon
*sezgi
*ince boyutların algılanması ve enerji hareketleri
*özellikle basiret ve basiret ile ilgili psişik yetenekler
*mistik durumlara erişim, aydınlatma
*bilgelik bağlantısı, içgörü
*lham ve yaratıcılığı motive eder

üçüncü göz çakrası gerçekliğin daha ince özelliklerini algılayan bir araçtır. daha fiziksel duyuların ötesinde, ince enerjilerin alanına giriyor. üçüncü gözünüzü uyandırmak sezgisel bir duyarlılığa ve içsel algıya açılmanıza izin verir.

bizi farklı bir görme ve algılayış şekline bağladığından, üçüncü göz çakranın görüntülerini sözlü yolla tanımlamak genellikle zordur. bizi etkisiz ve maddi olmayanlarla daha yakından temasa geçirir. üçüncü göz vizyonları da genellikle normal vizyonlardan daha incedir: biraz “bulanık”, hayalet benzeri, bulutlu veya rüya gibi görünebilir. bununla birlikte, bazen, içsel görüntüler, gözlerinizin önünde oynayan bir film gibi net olabilir.

üçüncü göz çakrası enerjisi bilincini sürdürmek, odaklanmayı ve farklı bir görme biçiminde rahatlama yeteneğini gerektirebilir. aklımıza ve bilincimize odaklandığımızda, önümüzde duran ve en derin iyiliğimize daha derinlemesine uyum içinde yaşama ve yaratma konusunda daha fazla içgörü sahibi olan biri olabilir; dikkat dağıtıcı ve yanılsamaların ötesini görebiliriz.(üçüncü göz çakrası, ruhsal alemlerin yanı sıra arketipsel boyutlarla da ilişkilidir.)

--üçüncü göz çakrası bir dengesizliğe sahip olduğunda, şu şekilde tezahür edebilir:
*sorunlarınızın ötesine bakmadan ve kendiniz için yol gösterici bir vizyon belirleyemeden günlük eziyetle sıkışmış hissetmek
*çakra sisteminin geri kalanından destek almadan aşırı aktif üçüncü çakra, gerçeklikten daha gerçek görünen fanteziler, psişik fanteziler ve illüzyonlarla tezahür edebilir.
*kendiniz için vizyon oluşturamamak
*manevi veya olağandışı olan her şeyin reddedilmesi
*büyük resmi görememek

--üçüncü göz çakrasını aktif hale getiren pozisyonlar;
child,seated head to knee,pyramid,side seated angle

>ilgili video


>>yedinci çakra : taç çakra

taç çakrası yedinci çakradır. başın en üstünde yer alan, kişisel düşüncelerimizin ve vizyonlarımızın ötesinde olanlara açık olduğumuz için bize daha yüksek bilinç durumlarına erişim sağlar. taç çakrasının işlevi bilinçten kaynaklanır ve bizi evrenselle temas ettirir. sanskritçe adı “sahasrara” bazen yedinci çakrayı belirtmek için kullanılır. “bin yaprakları” olarak çevrilebilir.

--taç çakra rengi;
taç çakrası en çok beyaz renkle temsil edilmekle birlikte, koyu mor olarak da gösterilebilir. taç çakrası enerjisinin aurik rengi altın, beyaz veya açık ışık olarak da görülebilir.
--taç çakra sembolü ;
*bir daire
*bin yaprakları
taç çakra sembolünün baskın rengi beyazdır. yaprakları gökkuşağı gibi çok renklidir. çember bazen dolunay sembolüyle karşılaştırılır.
--taç çakra yeri ;
yedinci çakra için en yaygın kabul gören yer, başın üstünde veya başın biraz üzerindedir. bir taç gibi oturur, yukarı doğru yayılır, dolayısıyla adı.

taç çakrası öncelikle hipofiz beziyle, ikincil olarak da epifiz ve hipotalamusa eşlik eder. hipotalamus ve hipofiz bezi, endokrin sistemi düzenlemek için çift olarak çalışır. yerinden dolayı taç çakrası beyin ve tüm sinir sistemi ile yakından ilişkilidir.
enerjik olarak, yedinci çakranın, her ikisi de çakra sisteminin uç noktalarında olduğundan, birinci çakra ile bağlantısı olduğunu unutmayın.

--taç çakrası aşağıdaki psikolojik ve davranışsal özelliklerle ilişkilidir:
*bilinç
*yüksek olanın bilinci, bilgeliği ve kutsal olanın farkındalığı
*biçimsiz, sınırsız bağlantı
*gerçekleşme, sınırlayıcı kalıplardan kurtulma
*daha yüksek bilinç durumlarına sahiplik,
*mutluluk
*varlık

taç çakrası, ister kişisel ister uzay ve zamana bağlı olsun, sınırlamalarımızın aşılmasıyla ilişkilidir. paradoksun norm haline geldiği, görünüşte karşıtların olduğu yer burasıdır. taç çakrasıyla gelen farkındalığın kalitesi evrenseldir, aşkındır.taç çakranın enerjisine daldığımızda, ruhsal vecd olan her şey ile mutlu bir birliktelik halini hissediyoruz. bu çakra en açıklığa ve aydınlanmış bilgeliğe erişim sağlar.

bazıları bu çakrayı kozmik benliğe veya ilahi benliğe, evrensel bilince açılan kapı olarak tanımlar. sonsuz ve evrensel olanla bağlantılı.

--taç çakranın dengesizliği olduğunda, şu şekilde tezahür edebilir:
*ruh ile bağlantısı kesilmek, kutsal olana dair sürekli sinizm
*kafanda yaşamak, vücudundan kopmak ve dünyevi meseleler.
*manevi meselelere obsesif bağlanma
*bağnaz olma

--taç çakrasını aktif hale getiren pozisyonlar;
seated yoga mudra,head stand prep,rabbit

>ilgili video


kaynaklar:

huffingtonpost
precisionnutrition
yogajournal
yogabasics
doyouyoga
chakras
everythingyoga
yogapedia
yoga-wiki