EKONOMİ 28 Temmuz 2017
91b OKUNMA     1005 PAYLAŞIM

Neredeyse Sıfır Sermaye ile Satış Yapmanızı Sağlayan Online Ticaret Sistemi: Dropshipping

iStock.com


dropshipping'in mantığı temel olarak, dropshipping firmalarının toptancılardan düşük fiyatlara aldığı ürünleri, sitenizde veyahut bilimum açık arttırma sitesinde satarak üzerine kar koymanız prensibi üzerine kuruludur. evet, alabildiğine yetersiz ve gudik bir tanım oldu ancak endişe etmeyiniz; önemli detaylarına da değineceğim. dropshipping yönteminin en güzel tarafı, henüz satmadığınız ürünler için para ödemenizin gerekmemesidir. bir dropshipping firmasıyla anlaştıktan sonra, özel bir ürün fiyat listesine kavuşursunuz. burada alacağınız fiyatların, son kullanıcı için belirlenen fiyattan düşük olması gerekir, eğer düşük değilse fena halde kazık yemişsiniz demektir. firmanın ürün kataloğundan beğendiğiniz ürünü internet üzerinden istediğiniz fiyata satarsınız. ardından firmanın kataloğundan ürünün toptancı fiyatını öder ve müşterinizin adresini not düşersiniz. firma, sattığınız ürünü müşteriye yollar ve verdikleri toptancı fiyatıyla sizin satış rakamınız arasındaki fark size kalır.


öte yandan, dropshipping dışarıdan bakıldığında internetten para kazanmanın kebap bir yolu olarak görünebilir. tek sorun; hiç de öyle olmamasıdır. öncelikle rekabetçi fiyatlar veren ve iyi çalışan dropshipping firmaları nispeten azdır. ürünleri gerçek dropshipping firmalarından alıp, üzerine tekrar kar koyup dropshipping firması taklidi yapan çakallara dikkat etmek gerekir. bir diğer mesele ise, size kar olarak kalan paranın başlangıçta umduğunuzdan daha az çıkacak olmasıdır. 35 dolarlık bir ürünü 45 dolara ebay üzerinden sattınız diyelim; ne güzel. 10 doların içerisinden ebay komisyonu, paypal komisyonu gibi zorunlu maliyetler de eksildiğinde karınız oldukça düşecektir. ayrıca ebay her üründen en az yüzlercesinin satıldığı bir pazar olduğundan rekabet de sizi fiyatı aşağı çekmek zorunda bırakabilir. ayrıca satan ürünleri keşfetmek için her gün birkaç saatinizi arama yaparak geçirmeniz gerekecektir.

dropshipping hakkında yanlış bilinen bir çok konu mevcut.

öncelikle dropshipping bir iş kolu veya iş türü değildir. dropshipping perakende ürün satan firmaların kullanabileceği bir tedarik yönetimi şeklidir.

örneğin, çeşitli mutfak malzemeleri satmak amacıyla açtığınız bir e-ticaret sayfanız vardır veya ebay, amazon, etsy gibi bir mecrada dükkanınız vardır. burada stokta ürün bekletmek yerine tedarikçi ile anlaşıp ürünleri sayfanıza koyarsınız. ürün satıldığında da tedarikçiye ürünü satın alan kişinin adres bilgilerini verirsiniz, tedarikçi sizin yerinize ürünü alıcıya yollar ve siz de arada kalan marjı cebinize koymuş olursunuz.


teoride kulağa çok hoş geliyor. ben de ilk araştırmaya başladığımda zengin olmanın yolunu bulduğumu sanmıştım. işi bırakıp bu tarz bir işten kazandığım parayla gezeceğim ülkelerin listesini hazırlamaya başlamıştım. ancak daha detaylı araştırınca işin sanıldığı kadar kolay olmadığı ve kar marjlarının çok düşük olduğunu gördüm. bunun iki temel sebebi var. ilki rekabet. evet belki 6-7 yıl önce e-ticaret suanki hacmine ulaşmadığı ve dropshipping çok bilinmediği zamanlarda iyi paralar kazananlar olmuştur. şuanda kolay para kazanmanın heyecanıyla gereğinden fazla insan bu işe girmiş durumda. bir çoğu da kısa zamanda olmayacağını anlayıp vazgeçiyor. ikinci sebep ise müşteri memnuniyeti sağlamanın zorluğu. ürünleri siz yollamıyorsunuz. bu durumda tedarikçinin bu konuda çok dikkatli olmasını beklemek dışında yapabileceğiniz çok fazla bir şey kalmıyor. aynı şekilde hatalı ürün veya herhangi bir sebeple ürün iadesi söz konusu olduğunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. bu tür sıkıntıyı yaşayan birisi de bir daha sizden ürün almıyor ve olumsuz yorumunu bırakıyor.


eğer ki tanıdığınız güvendiğiniz bir tedarikçi bu konularda size güvence veriyorsa ve ürünlere de talep varsa iyi bir websitesi ile dropshipping yöntemi kullanılarak e-ticaret denenebilir. ancak bu durumda da karşınıza seo (search engine optimization) çıkacaktır. websiteniz arama motorlarının derinliklerinde kaybolacak ve sayfanıza trafik sağlamak için google veya facebook ads'e bağımlı hale geleceksiniz. bu da ciddi bir maliyet demek.

bir de amazon ve ebay'ın bu işin türkiye üzerinden yapılmasına nasıl bakacağını bilemiyorum. pek mümkün olabileceğini sanmıyorum. ben yurtdışında yaşadığım için o konuda bir araştırma yapmadım. türkiye'de sahibinden.com ve gittiğidiyor üzerinden denenebilir. oralarda da rekabet sadece fiyat üzerinden ilerliyor. en ucuz olup neredeyse hiç kar yapmadan satış yapmak ne kadar mantıklı bilmiyorum.

genel olarak perakende sektörü eğer kimsede olmayan, nis(niche) bir ürününüz yoksa rekabetin en üst düzeyde olduğu sektör. e-ticaret de son yıllarda büyük firmaların el attığı ve küçük sermayelerle başarının mucizeye dönüştüğü bir alan haline geldi. konunun uzmanı değilim. bildiğim kadarıyla ufak tavsiyeler vermek istedim. biraz şüpheci yaklaşmakta fayda var.