HAVACILIK 22 Kasım 2019
60,6b OKUNMA     668 PAYLAŞIM

Odessa Havalimanı'na Uçak İndirmiş Bir Pilotun Yorumuyla Pistten Çıkan THY Uçağı

THY'ye ait TC-JGZ kuyruk tescilli Boeing 737-800 tipi Midyat isimli uçak, dün gece (21 Kasım) Ukrayna, Odessa Havalimanı'nda pistten çıktı ve toprak zemine girdi. 134 kişiden ölenin ya da yaralananın olmadığı kırım ile ilgili pilot bir Ekşi Sözlük yazarının yorumu.

geçmiş olsun. ön raporda her şey ortaya çıkacaktır, şu an bir şey yazmak için erken. her kırım/kazada olduğu gibi yalnız kabaca tecrübelerimden bir şeyler aktarmak isterim ilgililer için.

meydan

odesa'ya defalarca boeing 737 uçağı indirmiş biri olarak, pisti çok ama çok kötü bir pisttir diyebilirim. her yeri yamalı/çukurlu, indikten sonra herhalde bir yerleri kırdık yine diye konuşurduk kokpitte, öyle sesler gelirdi çünkü. sabiha'nın pistini bilirsiniz; tek pist olduğu için bakıma alınamadı, yama yapılıyor sürekli... hah, işte gitmeyenler için odesa, sabiha'nın 100 katı yamalı hali diyebilirim. bir de bu meydana ben en son gittiğimde (baktım uçuş kayıt defterime de 6 ay kadar olmuş) notam olarak iniş ağırlığı limiti var idi, hala var mı bilmiyorum, yani pisti öyle çok uzun değil ve pistin yapısından ötürü belirli ağırlıktaki uçaklar buraya inemiyordu pist çökmesin diye. böyle bir meydandır, düşünün. boeing 777 inse herhalde kara delik falan açılır meydanda.


hava durumu

rüzgar 20 knot yandan, hafif kar yağışlı, 2 derece ve frenleme katsayısı 'iyi' olarak rapor edilmiş. yalnız ukrayna/rus vb. meydanlarının hava durumlarına pek güven olmaz; ancak fotoğraflardan görülen pistin temiz olduğu lakin frenleme katsayısı başka bir olay. 'good' derler, 'medium' çıkar; 'medium' derler, 'good' çıkar. öyle güvenilmez olur. hava 2 derece civarı olduğu için gizli buzlanma muhtemeldir böyle pistlerde. hele bir de rüzgar var ise, ankara ayazıyla birlikte dikmen'de oluşan gizli buzlanmayı bilir misiniz? hah işte öyle bir şey.


uçak

uçak tc-jgz uçağı. bu uçakla defalarca uçtum, eski bir uçak tipidir, genelde kısa git-gel dediğimiz uçuşlara verilir. (ankara git gel, odessa git gel gibi) kayıtlı tüm arıza vb. ortaya çıkacaktır ancak teknik bir problem olduğunu düşünmüyorum uçak ile ilgili.


kokpit

hakkıyla lisansını almış, uçağını uçuran evine ekmek götüren iki insandan oluştuklarından şüphem yok. ekşi sözlük'te/sosyal medyada kırım ile ilgili abuk subuk şeyler yazanlara itibar etmeyin. bu insanların da ailesi var, bu insanların ailesi de buraları okuyor, özenle yazın şu sözlerinizi. hükümet veya yönetim ile ilgili dertlerinizi gidin onlarla çözün, emekçi insanlar üzerinden prim kasacak kadar kötü niyetli olmayın, sözde emekçi savunucuları.


son olarak ekşi sözlük'teki bazı teknik yorumlar ile ilgili olarak

- uçağın iniş takımının açılmaması gibi bir durum yok, ana iniş takımlarını görüyorsunuz video'dan.

- uçağın iniş takımının indikten sonra kırılması gibi bir şey yok, büyük ihtimalle pist dışına çıktığı için toprağa gömüldüğünden öyle bir görüntü söz konusu.

- trabzon'da pistten çıkan pegasus ile benzer kaza mı diye yazılmış; çok yüksek ihtimalle yine hayır, orada başka bir arıza ile ilgili istikametin kaybedilmesine sebep olan bir arıza vardı, burada daha çok 'frenleme' ve 'durma mesafesi' ile ilgili sorun gibi. pegasus uçağının durma problemi yoktu.


- uçak teker koyduktan sonra yan rüzgardan dolayı uçak iniş takımı kırılması mümkün değildir.

- boeing 737-800 uçağının bir yan rüzgar limiti yok, test pilotları tarafından ( demonstrate)olarak yapılan iniş/kalkışlarda 33 ila 37 knot arası bir limit söz konusudur. şirketler bunun üzerine değil ancak altına limit koyabilir. thy'nin de bir limiti var pilotlara koyduğu ancak bunu burada açıklamayacağım. yalnız 20 knot olmadığını söyleyebilirim, yani bir limit aşımı söz konusu değildir.

en kötü kırım böyle olsun, bir daha yaşanmasın, gerekli dersler alınsın diliyorum. herkese çok büyük geçmiş olsun.

2009 Yılında Amsterdam'da Meydana Gelen THY Uçak Kazasının Ayrıntılı Raporu

Kokpit Camından Fırlayan Pilotun Mucize Kurtuluşuna Neden Olan Uçuş