EĞİTİM 13 Ağustos 2024
35,2b OKUNMA     136 PAYLAŞIM

Okul Müdürlüğü Yapmış Biri Anlatıyor: Okullarda Neden Tuvalet Kağıdı Yok?

Ülkemiz okullarında neden tuvalet kağıdı bulunmaz bir türlü? Bu işin bizzat içindeki birinden dinleyelim.

okullarda tuvalet kağıdının olmaması, hem çocukların (daha doğrusu ailelerin) hem de okul idarelerinin suçlu olduğu bir konu. müdür yardımcılığı ve okul müdürlüğü yapmış birisi olarak konuya gireyim.

öğrenciler tuvalet kağıdını ve kağıt havluyu çok israf eder. kimisi zevk için koparıp koparıp yere atar. tuvaletin her tarafının kağıt havlu ve tuvalet kağıdı dolduğunu görürsünüz. okullarda tuvalet kağıdı olmamasının sebebi bu. tuvaletlerin kullanımı okullarda genelde sıkıntıdır zaten. türk çocuğunun % 90'ının tuvalet eğitimi yok. ilkokuldakiler hadi küçük. ortaokuldakilerin, lisedekilerin de yok. kabinlerde sürekli bok görürsünüz. iğrençtir.

tuvalet kağıdı olarak içten çekmeli olanlardan koyulması lazım. bunu o kadar israf etmiyorlar. nedendir bilmem.

fakat bunlarda da sorun tuvalet kağıdının ucunun sürekli içe kaçması ve bu durumda artık plastik kapak açılmadan kullanılamayacak olması. çocukların elleri ile koparmaya çalışmasından kaynaklanıyor. oysa sadece çekmek yeterli, ideal noktada kendiliğinden kopuyor zaten.

müdür olduğum dönemde okulun kız ve erkek öğrencilerini ayrı ayrı salonlarda toplamıştım. kadın öğretmenlerden rica ettim. 2 kadın öğretmen girip kız öğrencilere detaylı olarak tuvalet eğitimi verdi (ped kullanımı dahil). ben de bizzat erkek öğrencileri eğittim. tuvalete girdikleri andan itibaren yapmaları gerekenleri adım adım anlattım. hortum ile nasıl taharet alacaklarını anlattım. tuvalet kağıdını sadece kurulama amaçlı kullanmalarını ve çöp kutusuna atmalarını söyledim. fırça ile temizliğin nasıl yapılacağını vs. hepsini ayrıntılı olarak anlattım. inanır mısınız çok faydası oldu. bu eğitimlerden sonra tuvaletlerin durumu tamamen olmasa da biraz düzeldi. eskiden 4 kabinin dördünde de bok görürken, artık birinde görmeye başladık. bazen hiç görmüyorduk.

benim çalıştığım okulda kabinlerde daima tuvalet kağıdı var. ne olursa olsun. ama kağıt havlu olmuyor abi, onunla başa çıkamıyorsun olmuyor. lavaboların olduğu yani ellerin yıkandığı kısıma kamera koyarsan olur ancak. o da elbette uygun olmaz. aslında ideali her öğrencinin cebinde selpak taşıması. ama öğrenciler ve aileleri de bunu yapmıyor işte.

okullarda sıvı sabun israfı da çok olur. direk köpük verenlerden koymak lazım. onu o kadar israf etmiyorlar. biraz da konuyu takip etmek, öğrencileri sık sık uyarmak gerekiyor. israf edeni görürseniz şikayet edin demiştim. jurnalleme sistemi işe yarıyor.

ekleme: ekşi'de gerundium nick'li yazar, aşağıdaki görselde yer alan sistemde öğrencilerin kıracak - dökecek bir şey bulamadıklarını, uzun ömürlü olduğunu ve bu sistemle fazla israf olmadığını belirtti. bu yazıyı okuyan okul yöneticisi veya öğretmen olursa örnek alabilir diye paylaşıyoruz.