SEYAHAT 23 Eylül 2022
18,4b OKUNMA     174 PAYLAŞIM

Olur da Bir Gün Helsinki'ye Giderseniz Cebinizde Durması Gereken Bir Seyahat Rehberi

Helsinki'de gezilecek yerler nelerdir? Helsinki gezi rehberi? Bu içeriği okuduktan sonra Finlandiya'nın başkentine yolunuz düşerse nereye gideceğinizi biliyor olacaksınız.
iStock

helsinki, benim için "nerede doğup büyümüş olmak isterdin" sorusunun cevabı

fazla turistik bir şehir değil, aman aman bir güzelliği de yok. türkiye'den -bana kalırsa- sırf burayı görmek için kalkıp gidilmez. fakat civarlarda gezinenler için (örn: tallinn) uğranabilecek bir yer. medeniyet ve gelişmişlik bakımından insanlığın vardığı son nokta olabilir, hayatımda gördüğüm en yaşanılası yerdir ayrıca.

finlandiya iskandinav ülkesi değil, dolayısıyla helsinki de diğer iskandinav başkentlerine fazla benzemiyor. örneğin stockholm, oslo ve kopenhag birbirine az çok benzerler; fakat helsinki tam iskandinavya ile rusya arasında kalmış olduğunu hissettiren bir yer. bu aralar ülkeye girişte -milliyetinden bağımsız- herkesi sorguluyorlar. ülkeye geleni geçeni sokmadıklarını zaten içine girince de anlıyorsunuz (ve kaderinize bir kez daha sövüyorsunuz).

her yeri gezmek için bir gün yeterli

gitmeden önce hsl uygulamasını indirin telefonunuza. helsinki vantaa havalimanı'na indikten sonra uygulamayı açın, orada günlük bilet alabileceğinizi göreceksiniz. helsinki metropolitan bölgesi a-b-c-d olarak bölgelere ayrılmış durumda. havalimanının bulunduğu vantaa'yı da kapsayan abc bileti almanız yeterli olur. bir günlük bilet 11 euro. tüm toplu taşıma araçlarında geçerli (genelde kontrol yok ama yakalanırsanız 60 euro civarı bir ceza var). sonra dosdoğru railway station tabelalarını takip edin. trene bindikten sonra 20 dakikaya tren merkezdeki tren istasyonuna varıyorsunuz.

istasyondan çıktıktan sonra şu rotayı izleyebilirsiniz

1. fazer café: isminden de anlaşılacağı üzere burası ünlü çikolatacı fazer'in kafesi. pastalar 6-7 euro civarı, içecekler de aynı civarda. pasta + kahve yaparsanız 12-13 euro'ya çıkarsınız (güney avrupa ile kıyaslayınca ateş pahası ama finlandiya genel olarak görebileceğiniz en pahalı ülkelerden biri)


2. senato meydanı: şehrin en ünlü noktası. burada kocaman bir katedral var ve çar 2. aleksandr'ın heykeli bulunmakta. "şehrin en ünlü noktasında neden rus çarı'nın neden heykeli var" diye merak eden olursa: finlandiya rusya'da özerk konumdayken kendilerine önemli haklar tanıdığı için heykelini dikmişler). katedralin ise bir numarası yok, özellikle içi hayatınızda görebileceğiniz en sıradan kilise olabilir. dışarısı fotoğraf çekmek için daha güzeldir.


3. kauppatori: senato meydanı'ndan denize doğru yürürseniz 150-200 metre uzaklıkta. burası pazar yeri gibi bir yer. somon çorbası, geyik köftesi vs yenilebilir. ayrıca suomenlinna adasına buradan geçilebilir (hsl uygulamasından aldığınız bileti buradan adaya giden teknelerde de kullanabiliyorsunuz).


4. vanha kauppahalli: kauppatori'nin kapalı olanını düşünün, hemen dibinde zaten.


5. suomenlinna: burası genelde helsinki'ye gelen çoğu insanın beğendiği tek yer oluyor. ayrı bir kasaba gibi, hoş bir ada. kauppatori'den bir sürü sefer mevcut. gidiş 20 dk civarı sürüyor, adaya da 2 saat ayırılsa yeterli.


6. uspenskin katedrali: helsinki'nin -bana kalırsa- en güzel yapısı bu. muazzam bir katedral, mutlaka görülmeli. kauppatori'den yürüyerek 2-3 dakikada ulaşabilirsiniz. bulunduğu tepeden manzara da harikadır.


7. oodi: liman kısmındaki yerler görüldükten sonra tekrar tren istasyonunun oraya dönüp bu hoş kütüphane görülebilir. (özellikle sağladığı imkânlar sırt çantalılar için bulunmaz nimet.)


8. eduskunta: meclis binası, pek bir numarası yok, yine de görülebilir.


9. suomen kansallismuseo: finlandiya ulusal müzesi. müzelere ilgisi olanların görmesi gereken bir mekan.


10. temppeliaukion kirkko: burası kayadan oluşan ilginç bir lutheran kilisesi. içine giriş ücreti 5 euro (değmez).


11. sibelius-monumentti: parkın içerisinde yer alan ilginç bir anıt, görülebilir. parkın oradan sahile inerseniz gün batımında efsanevî fotoğraflar çekebilirsiniz.


12. seurasaari: "üsttekilerin hepsini gördüm, vaktim fazla" diyenlerin gidebileceği çok çok çok güzel bir ada.


ekstra vakti olanlara ayrıca johanneksenkirkko, a scene ii gibi yerleri görebilirler.

ayrıca notlar

- bu şehre gitmeden önce ne kadar harcayacağınızı planlıyorsanız iki ile çarpın.

- kafe önerileri: kaffa, johan & nyström ve andante. bu kafelerden hangisine denk gelirseniz gidin. kaffa zaten oldukça ünlü finlandiya genelinde, kahveleri marketlerde de bulunabiliyor.

- kahvaltı için: levain bakery. kapıdan içeri adım attığınızda cebinizden bir servet buharlaşır ama mükemmel bir pastanedir.

- burger için: friends & brgrs: burası gayet güzel bir burgerci, her daim tıklım tıklım olur.

- club önerisi: kaiku (tartışmasız en iyisi)