SANAT 12 Mart 2018
20,9b OKUNMA     766 PAYLAŞIM

Orta Çağ İnsanının Algılarına Tutulmuş Bir Büyüteç Görevi Gören El Yazmaları

Farklı şehirlerde, farklı müzelerde korunan ve temel sanat eseri olarak kabul edilen Orta Çağ el yazmalarına yakından bakıyoruz.

orta çağ avrupa'sından günümüze ulaşan, bugün müzelerde hazine gibi korunan ve temel sanat eseri olarak kabul edilen el yazması kitaplardır (codex).

ilk el yazmaları genellikle dini içeriklidir (hristiyan öğretiler, dualar, doktrinler...vb.). daha sonraları işlenen konular çeşitlenmiştir tabii. metinler, resimler ile desteklenmiştir. kimi yazmalarda resimler, altın, gümüş vb. materyaller kullanılarak boyanmıştır.
resimler baş döndürücü ve şaşırtıcıdır. öyle ki bazen "ne gördüm ben şimdi?" ya da "neden?" diye sorduğum pek çok resmi entry haline dönüştürmeme sebeptir.

bence el yazmaları, orta çağ insanının algılarına tutulmuş büyüteç görevini görebilirken, bilgiyi çoğaltmanın zahmetini de ortaya koyar. kıymetlidir.

pek bilinmez fakat orta çağ ve rönesans'ın pek çok mühim sanatçısı resimli el yazması yapmıştır.

el yazmaları, bilgi kaynağı oluşunun yanı sıra, gösteriş aracı da olmuştur. (örneğin bir el yazması olan kişi, kitabını, misafirlerine gururla sunarmış.)

daha sonra ünlü ustaların el yazmaları üzerine başka entry hazırlayacağım.

neyse uzatmadan, seçtiğim birkaç örnek:

13. yy


15. yy


14. yy


15. yy


11. yy


14. yy


14. yy


13. yy


13. yy


15. yy


13. yy


yazmalardaki "katil tavşanlar"