SAĞLIK 19 Eylül 2018
71,2b OKUNMA     841 PAYLAŞIM

Ötanaziyle Sıklıkla Karıştırılan Hekim Destekli İntihar Şekli: Assisted Suicide

(Physician) Assisted Suicide, ötanaziden farklı olarak son adımı hastanın tamamladığı bir yaşama son verme yöntemi.

physician assisted suicide; kişinin kendi isteği üzerine hekimin, kişinin kendisinin öldürebilmesini mümkün kılacak ortamı hazırlamasıdır. 

burada hekim kişiyi doğrudan öldürmemek de uygun koşulları ve ortamı sağlamaktadır. özü itibariyle kişi, kendi kendini öldürüyor. türkçesi: hekim destekli intihar.

physician assisted suicide'ın şu an için legal olduğu ülkeler: almanya, belçika, finlandiya, hollanda, lüksemburg, isviçre, kolombiya, ingiltere, galler, lüksemburg, çin, kanada ve amerika'nın bazı eyaletleri.

ileride muhtemelen çoğu ülkede legal olacak.

belçika ve isviçre, ötenazi kapsamını genişletip; sadece fizyolojik ölümcül kronik hastalıkları değil, çeşitli psikiyatrik bozuklukları da kapsamına almasıyla artık isteyene doktor yardımıyla steril, nispeten ağrısız, sakin bir ölüm hizmeti de sunuyor. bu ülkelerde "suicide tourism" (intihar turizmi) denen bir kavram bile oluşmuş durumda. 

sadece yaşlı kanser hastaları veya organ yetmezliği yüzünden yıpranmış insanlar değil; bizzat hayatta olma halinin yıprattığı genç insanlar da başvuruyor bu yardım için. yıllarca tedaviye yanıt vermemiş duygudurum bozuklukları, dissosiyatif ve psikotik bozukluklar, anksiyete bozuklukları, belki nörodejeneratif hastalıklar bunun başlıca sebebi olabiliyor. melankoli halinde, apatik ve tepkisiz birey zaten bir yere kadar öldürmüş oluyor kendisini belki; nefes alıp vermeyi durdurmak kalıyor geriye.


bazen de insanlar her şey ayarlanıp günleri belirlendikten sonra, sırf bu ölümü bekleyişin etkisiyle yatışıp sakinleştiklerini ve artık ölmek istemediklerini söylüyor ve her şeyi son anda iptal etmeye karar veriyor; böylece bu intihar planlama eyleminin kendisi bazı vakalarda kendi sebebini tedavi etmiş oluyor yani. 

çeşitli sebeplerle eylemin ilk uygulayıcısı olduğunu iddia ettiğim sokrates, kana kana baldıran içerken; günümüzde pentobarbital denilen kesin ve etkili çözüm kullanılmakta. bu arada doktor, hastaya bunu tedarik edip ulaştırmak ve prosedürü izlemekle yükümlü, son karar ve ilaçları alma kısmı yine hastanın elinde. bu yönüyle physician assisted suicide, ötenaziden biraz farklı; kimse merhametten ötürü başkasına bunu yapmıyor, isteyen intiharını tıbbi hijyen ve sükunet altında gerçekleştirmiş oluyor sadece.

Japon Halkı İntihara Neden Bu Kadar Meyilli?