OTOMOTİV 2 Mart 2020
54,9b OKUNMA     880 PAYLAŞIM

Otomobillerin Performansını Artıran Motor Ayarı Chip Tuning Nedir?

Kısaca, otomobillerin işletim sisteminin performans artırmak amacıyla yeniden programlanması işlemine Chip Tuning deniyor. Tam olarak nedir, nasıl çalışır diye merak edenler için detaylar içeriğimizde.
iStock

Chip Tuning nedir?

chip tuning, otomobilin işletim sisteminin performans amacıyla yeniden programlanmasıdır.

işletim sisteminin görevlerinden birisi, yakıt enjektörlerinin püskürtme zamanlamasını ayarlamak ve gerekli hava–yakıt karışımını hazırlamaktır. otomobil üreticileri, işletim sistemini yakıt ekonomisi sağlamak, egzozdan çıkan zararlı gazları mümkün olduğunca azaltmak ve motorun dayanıklı olmasını sağlamak maksadıyla programlarlar. bundan dolayı motor, üretebileceği en yüksek güçten daha azını üretir.

chip tuning, motordaki kayıp güçleri geri alır, ortalama %7-8 daha fazla beygir gücü, ortalama %10 daha fazla tork saglar. turbo benzinli motorlarda alınan ilave beygir gücü %25-30 civarlarında iken, turbo dizellerde bu oran %35-40 dolaylarındadır. chip tuning ayrıca maksimum tork devrinin biraz daha aşağı çekilmesine de yardımcı olur, motorun düşük devirlerdeki performansını eskisine oranlar büyük oranda arttırır.

ancak bazı motorların işletim sistemindeki chip tuning uygulamaları farklılık gösterebilir.örnegin; toyota, subaru gibi bazı japon otomobillerine de chip tuning yerine icon denilen bir uygulama yapılmaktadır. ford’un zetec motorunun işletim sistemine de ancak bir modül yardımıyla müdahale edilebilir.

chip tuning'in en önemli dezavantajı ise motorun ömrünü bir miktar kısaltmasıdır. ayrıca yüksek devirlerdeki yakıt tüketimini de arttırabilir.

Bu işi yapan bir Ekşi Sözlük yazarının görüşleri

bu sahte yazılımların kalitesi nasıl? 

her şeyden önce bu soruya cevap vermek için türkiye'de ki tuner'ların (bu işi yapan kişiler) nasıl çalıştığını bilmek gerekir. ülkemizdeki çoğu tuner, direkt kendi cebinden para verip bayi açmak yerine, bazı kişilerle kar ortaklığına girişerek bayilerini bu kişilere açtırır. zaten tuner için hali hazırda önemli olan şey sadece ecu üzerinden dosyanın kess adı verilen cihazla okunması ve bu dosyanın kendisine atıldıktan sonra işlem yapılan dosyanın tekrar ecu'ya okutulmasıdır. yani ecu üzerinden dosyayı çekip kendisine gönderecek biri olduğu sürece internet erişimi olan her yerden yazılım yazabilir. böylece hem reklamını kendisi yerine başkası yapar hemde ülke çapında daha çok kişiye ulaşarak kar marjını yükseltir. dünya standartlarında iyi bir araç yazılımının tanımı dinamikleri üzerinde iyi düşünülmüş olarak yapılırken bu insanların türkiye toprakları üzerinde 15-20 bayi açıp günde 7-8 adet yazılım düzenlemesi yapılan işin kalitesini ziyadesiyle anlatıyor olsa gerek.

ayrıca şunu da belirtmek isterim kaliteli tuner'lar iade garantisi verir. hakkında iyice araştırma yapmanız sonra seçim yapmanız gerektiğini tavsiye ederim. aksi halde aracınızda bir sorun olursa yırtmak için türlü taklalar atan, yok araba buraya geldiğinde zaten bitikti yok bu araçların turbosu zaten sorunlu deyip hala yazılım atmaya devam eden birçok yerle ilgili duyum aldım. bu tecrübeler firmama gelen müşterilerin aktarımlarıdır. sayfalarında otomobil camiasınca tanınan-ünlü kişilerin yorumlarını görerek de yapılan işin kaliteli olduğuna kanat getirmeyin, birçok tanınmış isimden çok astronomik fiyatlar istenerek reklam yapabilecekleri teklifini aldım. anlayacağınız, bu da bir ölçüt değil her şey para-çıkar ilişkisi. genel olarak şunu eklemek isterim, yaptığı araçlar 15.000 km'yi görmeden blok çatlatan, turbosu üfleyen bir sürü tuner var ve bu tuner'lar kötü şöhretten sadece isim değişikliğiyle kurtulup tekrar piyasaya çıkabiliyor. ayrıca 3 farklı firma ismi adı altında çalışan tuner'lar da bu işin cabası...

iyi bir yazılım arabayı tanıyarak yapılan yazılımdır. mevcut stock yazılımıyla 170 bin km'de turbo üfleyen ve muhtemelen kısa bir süre içinde yeni bir turbo isteyecek fluence'i ufak bir basınç kısıtlamasıyla bu dertten kurtabildiğimizi hatırlıyorum mesela. yani kısaca yazılım her zaman daha çok hız değildir; araç sahibinin isteğine göre ve araca göre yeniden tanımlanabilir bir ihtiyaçtır.


en merak edilen konu yakıt tüketimine etkisidir

bunun için kesin bir şey söylemek benim için her zaman zor oldu ve olmaya da devam edecek. kesin olan ise %15-25 yakıt tasarrufunun hiçbir somut veriye, gözleme dayanmayan kirli satış politikalarından biri olduğudur ama bu işin matematiği iyi bir yazılımın kesinlikle yakıt artışına sebebiyet vermeyeceğini hatta ve hatta %5-8 civarında yakıtı düşüreceğini söylüyor. şu an bulamadığım autoweek'in ingilizce bir makalesinde araçların güçlendirilmesi sürücüyü normal zamanlarda daha sakin bir kullanıma teşvik ettiğini bu sebepten tüketimin düştüğünü okumuştum ama bunu yazılıma bağlamanın pek etik olacağını düşünmüyorum, tamamen insan psikolojisi ve apayrı bir konu.

türkiye'de tuner sayısının 20'yi geçeceğini sanmıyorum, bu kişilerinde sadece 3 veya 4'ünün her araç için farklı harita çıkardığını kesin olarak söyleyebilirim.

2000-3000 tl'ye yazılım atanların olduğunu görüyorum, bu kesinlikle yazılımın kalitesini göstermiyor. bu kişiler yukarıda saydığım sahte yazılımcıların ta kendisi... kritikleri yukarıda tutan, yazılımları motora en çok yük bindiren ama en hızlısı oldukları için toplum tarafından en iyisi olduklarına kanaat getirilen insanlar. piyasa çok yeni olduğu için ortada bir belirsizlik var, daha ortada patlayan turbolar, devir çeviremeyen motorlar çok olmadığı için en çok kazanan onlar... benim tanıdığım 4 kişi de bu astronomik fiyatlara kesinlikle yazılım atmıyorlar. üst limit 1500 tl civarı olsun herkes için.

bazı arkadaşların bizi kara büyücü ilan etmesi gerçekten üzücü; araç yazılımı konusunda dünyanın önde gelen firmalarından biri olan skn’nin bizzat simülatörlerine canlı katılmış biri olarak çok rahat söyleyebilirim ki yakıt tüketimini azalttığı artık benim için bilimsel bir gerçek. 

dyno üzerine çıkarılan ilk araç 2.0 tdi passat'tı:

running on null denilen koşuda (araç tekerlerinin havada olduğunu düşünebilirsiniz) yazılım öncesi-sonrası: 1.4lt-1.4lt/100 km

2. koşuda +1 eğimde aracın rampa inişi simüle edildi yazılım öncesi-sonrası: 3.1 lt-2.9lt/100km

3. koşuda 0 eğimde aracın düz yolda gittiği simüle edildi yazılım öncesi sonrası: 4.2lt-3.9lt/100km 

4. koşuda aracın -1eğimle rampa çıktığı simüle edildi yazılım öncesi sonrası:6.2lt-5.7 lt/100 km

5. koşuda -3eğimle rampa çıktığı simüle edildi yazılım öncesi sonrası:8.2lt-7.1lt/100km

6. koşuda aracın -3 eğimde 100 km boyunca 150 km hıza çıkıp daha sonra serbest salınımla 80'e düşmesi beklenip tekrar 150'ye kadar gaz basılıp aynı cycle 100 km bitene kadar tekrarlanması amaçlandı yazılım öncesi sonrası: 9.2 lt-7.7lt/100 km. 

testlerin tamamen sürücü farkından muaf olması için bilgisayar destekli yapıldı. gaz veren bilgisayardı yani. kısaca biz tuner'lar araçların yazılımla yük-yakıt eğrisinin nonlineer olduğunu görmüş olduk. benim için en büyük kazanım bu olmuş oldu.

sizler de yukardaki tasarruf oranlarını doğru yazılım olmak şartıyla kendi aracınız için uygulayabilirsiniz, 6 lt yakıt ortlamanız var ise yazılımdan sonra 5.5 lt'leri görebilirsiniz. eğer 9 lt ortlamanız var ise 8'leri görebilirsiniz.

İkinci El Otomobil Piyasasında Fiyat Yükselişinin Sebebi Nedir?

Bir Motor Ustasından: Standart Aile Otomobillerinde Yakıt Tasarrufu Yapmanın Yolları