MİMARİ 8 Şubat 2022
34,6b OKUNMA     415 PAYLAŞIM

Özgürlük Heykeli'nin Renginin Aslında Parlak Kahverengi Olması

Özgürlük Heykeli'nin renginin mavi-yeşil bir renk olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki yapıldığı ilk andan beri bu renkte miydi, gelin bir bakalım.

özgürlük anıtı'nın, aslında ilk yapıldığında parlak kahverengi bir renge sahip olduğunu biliyor muydunuz? bu konuya gelmeden önce, heykel hakkında birkaç bilgi vermek istiyorum.

özgürlük heykeli, 1884 yılında fransa'da yapılmıştır. heykeltıraş frederic auguste bartholdi tarafından yapılan özgürlük heykeli'ne, isabelle eugenie boyer adlı bir hanımefendi modellik etmiştir. heykeli dikkatli incelediğimizde, sağ elinde bir meşale ve sol elinde ise bir tablet tuttuğunu görürüz. bu tabletin üzerinde 4 temmuz 1776, yani bağımsızlık bildirgesi'nin tarihi yazıyor. özgürlük heykeli'nin tamamı 93 metre uzunluğundadır ve bu heykeli ziyarete gidenler heykelin içinden meşaleye kadar 168 basamaklı bir merdivenden çıkabilirler.


özgürlük anıtı'nı madem fransızlar yapmış, neden abd'de diye düşünüyorsanız hemen söyleyeyim. fransa, özgürlük heykeli'ni, kuruluşunun 100. yılı olduğu için abd'ye hediye etmiştir. abd'ye gönderilebilmesi için 350 parçaya bölünen heykel, 214 sandık içinde new york limanına ulaştırılmıştır. abd'nin new york şehrindeki liberty (özgürlük) adası'na inşa edilen ve açılışı 28 ekim 1886 tarihinde yapılan heykel, 1984'ten beri unesco'nun dünya kültür mirası listesinde yer almaktadır.


bu eşsiz anıtın renginin nasıl değiştiğine gelecek olursak; heykeltıraş frederic, bu anıtın dışını bakır bir levha ile kaplamıştır. 1886 yılında inşa edilen bu heykel, hava ile temas ettiği için zamanla oksitlenmiştir. heykel bakırla kaplandığı için oksitlenme sonucu patina, yani bugün gördüğümüz mavi-yeşil renkte bir tabaka oluşmuştur. ayrıca bakır ile kaplanan heykeller daha dayanıklıdır, çünkü alttaki metali korozyon veya bozulmalara karşı korur.