UFUK AÇICI 23 Haziran 2021
23,8b OKUNMA     348 PAYLAŞIM

Persona Non Grata Deyiminin Anlamı Nedir?

Genelde problemli kişiler için kullanılan persona non grata deyimi nedir, nerede kullanılır?
iStock

nedir?

persona non grata, ülkelerin kendi ülkelerindeki yabancı uyruklu diplomatları (konsolos) sınır dışı etme gibi bir lüksleri olmadığından dolayı başvurdukları yöntem... "biz seni burda istemiyoruz, sevmiyoruz seni" anlamındadır. bunun sonucunda diplomat kendi ülkesi tarafından geri çekilebilir veya çekilmez orda kalır, bunalıma girer.

bu terim sadece diplomatik anlam içermez, hayat içinde de geçerlidir

insanların korkuları gereği farklı olana karşı hep önyargıları olmuştur. persona non grata olmak sanıldığı kadar kötü bir şey değildir. bunlar aynı zamanda tabuları yıkan, akışı değiştiren insanlardır. insanlar sizden sürekli belli kalıplar içinde kalmanızı bekler, size sınırlar çizer, bu sınırlar içinde debelenmenizi ister. bunun temelinde korku vardır. en basitinden çocukken denize girdiğinde 'fazla açılma' denilir. oysa tarihin akışını değiştirenler bu sınırları tanımayan, fazla açılan kişilerdir. olduğumuz, durduğumuz yer bizi ileriye taşımaz; diğerleri gibi olmak, onlar gibi davranmak zorunda bırakılır; hissetmek zorunda kalırız. 'fazla ileri gidiyorsun' lafının muhatabı olan kişi olmak istemez kimse. felaket getireceğine inanılır bu insanlar. bütün dogmatik düşünceler bu adamlar tarafından yıkılmıştır. elbette her dogma da kendi dogmasını doğurur. değişim kaçınılmazdır. bunu ancak cesur insanlar yapabilir. din, felsefe, teknoloji, bilim, sanat hepsi bundan nasibini almıştır. bütün bu değişimlerin öncüleri hiç şüphesiz persona non grata ilan edilmiş, şeytanlaştırılmıştır. tıpkı sonrasında ilahlaştırıldığı gibi. olgular, çatışmalardan doğar ve her çatışma kendi olgusunu yaratır.

o yüzden persona non grata olmaktan çekinmeyin. size çizilen sınırlar içinde kalmayın. yeni sınırlar hatta sınırsızlıklar yaratın. persona non grata olmaktan korkmayın. eğer öyleyseniz özelsinizdir. bunun ayrıcalığını hissedin ve insanların sizi takip etmesi için çaba içinde bekleyin. kaçınılmaz son gelecektir.