OYUN 23 Aralık 2020
26,1b OKUNMA     446 PAYLAŞIM

PlayStation 5 ve Xbox Series X Karşılaştırması

İki oyun konsolu da satışa çıktığı ve belli bir süre kullanılma fırsatı oluştuğu için artık bu kıyası yapabiliriz. PS5 vs Xbox Series X karşılaştırma, Ps5 vs Xbox Series X Hangisi gibi dertleri olanlara gelsin.

1) Xbox'ı öne çıkaran bir yorum

ikisiyle de vakit geçirdiğim için süper objektif bir karşılaştırma yapacağım. şimdiye kadar hemen hemen her jenerasyon elimden geçti ama asla snesten aldığım zevki alamadım. neyse.

konsol

yani zevkler renkler falan diyordum ama yan yana bir bakın, ps5 o arapların her yere diktiği çirkin gökdelenlere benziyor. kazulet gibi ve abuk bir tasarım. bence xbox çok daha derli toplu, göze hoş geliyor ve siyah-yeşil uyumu daha hoş. bir de ps5'lerin çoğunda coil whine gibi bir ses geliyor, rahatsız etmedi fazla ama xbox'tan o derece bir ses duymadım ben. tipi de buzdolabı gibi zaten. oyumu series x'e verdim gitti.

controller

ps5'in controller'ı resmen çağ atlamış gibi. bu taptik zımbırtı yapan firma nintendo switch'in pro controller'ı daha önce yapan firma olduğu için deneyimini bir üste taşımış. switch'te de çok iyiydi ama ps5 ile hissiyatı daha güzel. ergonomi ve tip olarak da iyiye gitmiş. xbox'ınki aşağı yukarı önceki nesil ile aynı ama söylemeden geçemeyeceğim bence ele daha iyi oturuyor. burun farklıyla ps5'e oy verdim burada.

arayüz

sony arayüzü daha derli toplu yapmış. tepki süreleri daha iyi gibi. ps4 ilk çıktığında bile yavaş gibiydi. burada menü vs. daha mantıklı yerleştirilmiş. yüklemeler gibi bazı şeylerin takibi için biraz daha fazla butonla haşır neşir olmak gerekiyor ama olacak o kadar. xbox için arayüz aynı gibi neredeyse, senelerdir de microsoft türkiye "block" kelimesini engel diye çevirdiği için ana ekranda abuk bir çeviri olarak duruyor. düzeltin şunu artık. ps5 önde.

oyun kütüphanesi

şu an için bizim her çıkan oyunu anında alabilecek kadar zengin olmadığımızı ve şanslıysak 3-4 ayda anca bir oyun alabileceğimizi düşünürsek ps plus ve game pass kapışması gibi bu. ps'nin exclusive oyunları tabii ki sony'nin temel silahlarından biri ama playstation türkiye'nin faydasız politikaları, saçma sapan bir oyun türkçe olacak olmayacak goygoyları vs. beni soğutuyor. game pass için de indie oyun cenneti diyorlar ama çok sağlam aa oyunlar da var. türkiye şartlarında oyumu xbox'tan yana kullanıyorum. xbox'ın indirimleri falan da daha iyi gibi.

görüntü

hiçbir fark göremedim valla billa. ikisi de aşağı yukarı aynı görüntü teknolojilerini destekliyor.

hız

yine net bir fark göremediğim alanlardan biri. ssd olayı iyi olmuş, her şey çok hızlı. boş zamanlarımda atom parçalayıp, aşı geliştirip dünya finansal piyasalarını yönettiğim için en çok bu yaradı işime.

son ıvır zıvır

ps5 psvr'ı destekliyor, xbox kinect'i ciddiye alsa çok mantıklı bir hareket olurdu. bunun dışında ülkemizde ps şimdiye kadar hep daha fazla talep gördü, dolayısıyla çok oyunculu oyunlarda öndeydi ama ben xbox bu arayı kapatacak diye düşünüyor ve son sözümü söylüyorum;

tercih yapacak olsam ilk değerlendireceğim xbox series x olurdu.

2) PS5'i öne çıkaran bir yorum da şu şekilde

xbox stüdyolarından çıkan her oyunu pc'nizde, game pass'te oynayabilirsiniz. cod vs alıp oynayacaksanız onlar da game pass'te yok zaten, xbox'ın online oyun sistemi de paralı, bu konuda eleştiriler yersiz.

last of us, last of us part 2, god of war, uncharted (5 oyun), final fantasy serisi, death stranding (xboxta yok, pc'de yarım yıl sonra çıktı), horizon zero dawn, marvel's spider man, ghost of tsushima, bloodborne, demon's souls, day's gone gibi bir çırpıda yazabildiğim muhteşem exclusive'lere karşı (ki bunların yanında çok sayıda orta halli oyun da var) adam minecraft yazmış, age of empires yazmış, quake, evil within falan yazmış. gelip de ps exclusive'lerini aynılarını pc'de de oynayabileceğiniz (hatta konsolda aylık 45 tl, bilgisayarda 30 tl üyeliği) game pass oyunlarıyla karşılaştırmayın.

8300'e series x alacağınıza, 9000 liraya mis gibi bilgisayar toplarsınız (rtx 2060s'li bir sistemle 1080p-2k oynamak için), pc game pass'i de alırsınız yanınıza, hem bir bilgisayarınız olur, hem de uzun yıllar oyun oynarsınız. çünkü series x'in normal ederi 500 dolar, ülkemizde iki katına satılıyor. normalde aynı fiyatlarda hiçbir pc'nin veremeyeceği performansı veren aletler oldukları için konsollar tercih ediliyor. hem cod, cyberpunk gibi oyunlar konsollarda bilgisayardakinin iki katı fiyatına satılıyor, hem de steam ve epic'teki indirimlerin onda biri konsollarda olmuyor.

ara ekleme: benim bilgisayarım yok, 4k oyun oynamak istiyorum, 4k televizyonum var, bilgisayarın karmaşıklığıyla uğraşmak istemiyorum diyorsanız series x'i yurt dışından almaya çalışın derim. türkiye'den series x alıp 7 sene gamepass'e masraf edeceğinize, ps5 alıp kutulu oyun takası vb sistemlerle masraflarınızı indirip, ps oyunlarını tecrübe edin derim. özellikle daha önce ps4 ile exclusive oynamamış insanlar için ps plus collection'da ve ps store'da çok uygun fiyatlara inanılmaz güzel oyunlar var.

bilgisayarınız ve bütçeniz yoksa, alın series s mis gibi oynayın. iyi bir bilgisayarım var, ben öyle vakit geçirmelik şeyler değil "gerçek" oyunlar istiyorum diyorsanız sizi ps tarafına alalım. arkanıza yaslanın ve eğlenceye hazır olun.

ekleme: hoşuma giden, bana keyifli zaman geçirten bir şeyi överim, savunurum, başka insanlara da doğru şekilde tanıtılıp tavsiye edildiğinden emin olmak isterim. gelip burda last of us'ın karşısına "abi xbox'ta minecraft var" yorumlarına laf edelim izin verirseniz.

 ekleme 2: bir umut konsol ek vergileri kalkar diye yeni yıl da beklenebilir.

İkisini birden kıyaslayan bir görüş

malum ekonomik durumlar gereği çoğumuz sadece bir konsol tercih edip bir nesil onla devam ediyor, bundan dolayı elbette en doğrusunu aldığımıza emin olmak istiyoruz. bu konu hakkında şunları diyebilirim:

- aynı paraya ps5 de alabilirdim ama xbox'ı aşağıda yazacağım sebeplerden dolayı seçtim. peki ps5 kötü mü? asla. konsol savaşı yapanları anlamıyorum, konsolların amacı bizleri mutlu etmek (yeri gelince de duygusal oyunlarıyla üzmek). ondan dolayı xbox psyi döver, ps xboxı döver bunlar saçmalık. 

- neden ps5 seçmediğime gelirsek, öncelikle bir gerçek var ki sony exclusive işini iyi biliyor ve ödüllere doyan oyunları var. ama bu oyunlar tek kişilik ve genelde aşırı yavaş oynasan hadi 1 ayda bitebilecek oyunlar. hayatımın en harika 1 ayı olabilir ama sonrasında napacağım, maalesef ki storesi ülkemiz şartları için çok pahalı yani bir oyun bitince konsol muhtemelen boşta kalacak. xbox oyunları multiplayer ağırlıklı olduğu için benim için daha uzun ömürlü oluyor. 

- fiyat konusuna değinmişken donanım haberde kardeşlik ile alakalı sayfalar görüyorum belki gamepass olmasa da bu şekilde oyunlar ucuza getirilebilir. benim kafama yatmadı bu iş ama iyi araştırmak gerek. 

- ps5 şu an için multiplatform oyunlarda xbox'tan daha iyi kalite verse de bunun bir optimizasyon sorunu olduğunu düşünüyorum. özellikle dirt 5 oyunundaki karşılaştırma zaten fiyaskoydu. updateler ile düzeltileceğini düşünüyorum ve uzun vadede xbox ps5i geçebilir (geçememe ihtimali de her zaman var).

genel olarak bakınca ülkemizdeki konsol karşılaştırmalarında maalesef ki oyunlardan çok fiyatlar ön plana çıkmakta. konsola ulaşabildiğim için kendimi şanslı hissediyorum umarım herkes xbox, ps, switch ya da oyun bilgisayarı ne isterse ulaşabilir. konsol seçiminde kararsız kalanlar da konsol uğruna savaş verenler yerine objektif değerlendirebilecek kişilerin yorumlarına bakmalı. 

xbox'a bir aydır sahibim, bundan dolayı bir şeyler yazmam gerektiğini düşündüm

öncelikle hali hazırda xbox one s kullanıcısıydım bu durum yeni nesilde konsol tercihimi bir ölçüde etkiledi (aynı şey ps4'ten ps5'e geçenler için de geçerlidir muhtemelen). peki neler gözlemledim:

- konsolda gerçekten gürültü olayını bırakın birazcık bile ses yok. konsolun açma kapama tuşunda ışık olmasa açık olduğunun farkında bile olmayacağım.

- yüklenme süresi gerçekten iyi. normalde çoğu yayıncı yükleme süresine odaklanırken açıkçası pek ilgimi çekmiyordu (hayatım beklemekle geçtiği için belki hehe). fakat konsolla oynarken bazı oyunlarda yükleme ekranı neredeyse yok bile ve bir süre sonra bilgisayarda oyun oynarken yükleme sürelerinin beni rahatsız ettiğini farkettim.

- quick resume olayı çok iyi, konsolun fişini çekmediğiniz sürece oyunu ister kapatın ister başka oyuna geçin. kaldığınız yerden hızlıca devam edersiniz.

- series x/s için optimize edilmiş oyunlar gerçekten fark ediyor. grafikler ve ray tracing olayı başka noktaya taşıyor. televizyonum 60 fps'ye kadar izin verdiği için fps açısından pek gözlemde bulunamadım ama evdeki vestel tv'de çok güzel gözüküyor oyunlar.

- gamepass olayını herkes biliyor zaten, gamepass özellikle ülkemizde çok iyi bir artı. xbox one s'ten beri konsolum neredeyse her gün açık, hiç kenara atmadım çünkü hala oynayacak oyunlarım var.

- exclusive kavramı bitti evet ama pc yerine konsol tercih eden bir oyuncu olarak konsol olarak sadece xbox'a çıkan ve çıkacak olan oyunlar benim için önemli. örneğin (bkz: fable) oyununu merakla bekliyorum. şu an olan exclusive'lerden de özellikle gears 5 favorim.