OYUN 27 Ocak 2022
13,7b OKUNMA     207 PAYLAŞIM

PlayStation'ın Konsola Özel Oyunları, Herkesin Ulaşabildiği Oyunlardan Daha Fazla Sattı mı?

PlayStation'ın yayınladığı God of War veya Spider-Man gibi mükemmel exclusive oyunlara haklarını vermekle birlikte, oyun sektörüne dair ilginç bir veri sunan bu araştırmayı da paylaşmak istedik.
iStock

aşağıdaki linkler playstation'un resmi sitesinden alınmadır. biraz gamepass vs exclusive karşılaştırması yapalım.

2018

en çok satılan oyun call of duty. god of war, zamanında gamepass görmüş rdr2'nin de gerisinde 4'üncü sırada.

https://blog.playstation.com/…op-downloads-of-2018/


2019

en çok satılan oyun call of duty. gamepass'e sürekli gelen gta v ikinci sırada. microsoft şirketinin oyunu minecraft üçüncü sırada. daha sonra ea play ile gamepass'e gelen spor oyunları var.

https://blog.playstation.com/…-2019s-top-downloads/


2020

en çok satılan oyun call of duty. ps5 çıkış oyunu miles morales iyi satmış, ikinci sırada. (oyun ps4'e de çıktı ama orada ilk ona girememiş, ps5'te oyun yokluğundan satmış olabilir mi?)

2020de çıkan ve ödül rekorları kıran last of us 2 ve ghost of tsushima ps5'te hiç listeye giremezken, ps4'te orta sıralarda yer bulmuş. hatta şöyle söyleyelim: 7 yaşındaki gta v, 7. yılında bile bu exclusive'lerden çok satmış. ps4'te avrupa için en çok satan 7 oyunun tamamının gamepass'te olduğunu/olacağını da ekleyelim.

https://blog.playstation.com/…op-downloads-of-2020/


2021

call of duty ilk defa 2. sıraya düşmüş. ilk sırada yine gamepass'e gelecek olan fifa/nba 22 var. 2020'de çıkan miles morales, 2021'de çıkan tüm exclusive'lerden fazla satmış. sorsan ratchet & clank (rift apart) ps5'in en iyi oyunu, returnal bir efsane. returnal demişken, bu sene sony'nin tek ödül alan oyunu returnal, amerika'da 19. sıradan listeye girebilmişken, avrupa'da ilk 20'ye girememiş. kasım ortasında çıkan bug dolu gta trilogy remastered, nisan'da çıkan returnal'dan fazla satmış.

bu yıl, yılın ödülünü alan it takes two'nun gamepass'te olduğunu belirtelim. ayrıca playstation studios yapımı mlb the show 21'in ilk günden gamepass'e geldiğini de ekleyelim.

https://blog.playstation.com/…op-downloads-of-2021/


özetle

playstation exclusive cennetidir diyenlerin %70'i bu oyunların çoğunu ya hiç satın almamıştır ya da 20 liraya cd değiştire değiştire kullanmıştır. bunların sony'ye gram faydası olmadığı için bu oyunlar pc'ye de gelmeye başlamıştır.