SİYASET 26 Ocak 2022
17,9b OKUNMA     440 PAYLAŞIM

Politik Doğruculuğu Eleştiren Kişilerin Oluşturduğu Fikir Birliği: Intellectual Dark Web

Poiitik doğruculuk veya woke culture gibi akımları eleştiren kimselerin oluşturduğu görüşlerin bütününe intellectual dark web ismi veriliyor bir süredir. Neyin nesidir, bir inceleyelim.

intellectual dark web... ana akım medya tarafından sansürlenen/öcü gösterilen, akademiden uzaklaştırılan, sesleri duyulmasın diye character assassination, safe space, no platform gibi baskılama yöntemlerine başvurulan; genellikle politik doğruculuk ve kimlik politikası eleştirisi getiren cesur entelektüellere amerikalı matematikçi eric weinstein tarafından verilen isim.

yani deyimi icat eden kişi bu entelektüellerden biri bile değil, ortada bizi böyle adlandıracaksınız diyen bir topluluk da yok, sadece bir durum tespiti var. bu arada, eric weinstein’ın kardeşi biyolog ve evrim kuramcısı bret weinstein, her ne kadar sol eğilimli olsa da, yeteri kadar progressive left olmadığı ve kendisine dayatılan ezberi reddettiği için saçma olaylar dizisi sonunda evergreen state college'den uzaklaştırılmıştı.

ifade özgürlüğünün engellenmesi eğilimleri ve fikir çeşitliliğinin azalmasına dair araştırmalar yapan ve analiz sonuçlarını bilimsel açıdan açıklayan prof. jonathan haidt'ı da bu grubun bir üyesi olarak görmek gerekir. incelemek için: heterodox academy

bu fikir insanları arasında ayaan hirsi ali gibi eski müslüman islam eleştirmenleri, sam harris gibi ateistler, steven pinker gibi bilişsel psikologlar, ben shapiro gibi muhafazakarlar, christina hoff sommers gibi 3. dalga feminizmi eleştiren feministler var. türkçesi, ana akımın makbul bulduğu söylemi tekrarlamayı kabul etmeyen -her kesimden- cesur insanların susmayı reddetmeleri sonucunda ortaya çıkan kaçınılmaz bir akımdır. hikayesi vardır, ilgi çekicidir ve baskılandıkça büyüyüp daha çok ses getirmektedir.

batı dünyası ana akımının elinde bulundurduğu medya, teknoloji devleri, akademi ve bürokrasi kanalları, bu anti-otoriter bireysel başkaldırıları önemsizleştirip itibarsızlaştırmaya uğraşsa da yok edemedi. ancak unuttukları şu: baskılar oldukça direniş olacaktır.

bu önlenebilir değil, sadece zaman meselesi.

Neden dark web ismi?

intellectual dark web her ülkede olması gereken, isminin ne konduğu önemli olan bir cenah. sesi çıkmayanların onaylanmayan fikirlerin de her zaman halka ulaştırılması kritik olmuştur. mevcut medya buna pek izin vermediği için "dark web" isminin geçtiğine inanıyorum.