SİYASET 29 Mart 2022
43,2b OKUNMA     245 PAYLAŞIM

Putin'in Ukrayna'ya Saldırısının Esas Sebebi Olabilecek Düşündürücü Bir Teori

Putin yönetimindeki Rusya, Ukrayna'ya gerçekten de NATO tehdidi yüzünden mi saldırdı? Yoksa işin içinde başka şeyler de mi var? İnceleyelim biraz.

rusya ukrayna savaşı... savaşın öncesinden bu yana rusçularımız rusya için "ukrayna'nın nato'ya üyeliği, moskova'nın burnunun dibine nükleer füze yerleştirilmesi kabul edilemez, bu rusya için bir güvenlik sorunudur" diyorlardı. buyrun size avrupa'daki rus ve abd üslerinin ve nükleer silah bulunan noktaların bir haritası:


gördüğünüz gibi, türkiye'nin yanı başında 5 adet rus üssü varken, türkiye'deki tek abd üssü rusya'ya binlerce km mesafedeki incirlik. estonya, letonya, litvanya, polonya, çek cumhuriyeti, slovakya, ve romanya'da tek bir amerikan üssü yokken, macaristan'daki tek amerikan üssü ülkenin rusya'ya en uzak noktasında kurulmuşken, bu ülkelerin burunlarının dibinde rus üsleri mevcut.

dahası, nato, nükleer füzelerini rusya'yı provoke etmeyecek şekilde, avrupa'nın uzak noktalarına yerleştirmişken rusya'nınkiler nato ülkelerine en yakın noktalarda konuşlandırılmış durumda. bir nükleer denizaltıdan bir ülkenin bütün altyapısını yok edebilecek sayıda füze ateşlenebildiği günümüzde abd veya rusya bir diğerinin başkentindeki elçiliğine nükleer silah yerleştirse bile bu fazla bir şey değiştirmez, ama nato'nun yeni üyeler kabul etse de bu üyeler üzerinden saldırı kapasitesini arttırmaya çalışmadığı gün gibi ortada.

Savaşın güncel haritası. / Görsel: BBC

putin'in derdi nato'nun genişlemesi değil, avrupa birliğinin ve ticari partnerlerinin genişlemesi

nato hiçbir şekilde rusya'yı tehdit etmiyor. büyüklü küçüklü, bir kısmı geçmişte rusya tarafından işgal edilip sömürülme tecrübesi yaşamış onca ülkenin karar birliğine varıp, ortada bir provokasyon olmadan rusya gibi bir nükleer güce saldırmaları hayal bile edilemez. bugün ortada provokasyon varken, bağımsız, batı yanlısı bir ülkeye tecavüz edilirken bile müdahale etmekten kaçınan bir oluşum neden ve nasıl durup dururken refahını, uygarlığını, demokrasilerini riske atıp rusya'ya girsin?

refah dedik, uygarlık dedik, demokrasi dedik, putin'in asıl derdine geldik. bizim parçamız dediği ukrayna ab'ye üye ya da ticari partner olsa ukrayna halkının refah seviyesinin, demokrasisinin varacağı seviye, her türlü kaynak açısından ukrayna'dan çok daha üstün olan rus halkının gözünü açacaktı.

petrolümüz, doğalgazımız, teknolojik altyapımız, tarım toprağımız varken biz neden fakir kaldık diye soracak ve putin'i, zengin ettiği oligarkları sorgulamaya başlayacaklardı. putin'in asıl amacı işte tam olarak bunu engelleyerek kendi çetesinin zenginliğini sağlama almaktı. bunun yolu da ukrayna'nın ab'yle yakınlaşmasına engel olmaktan geçti.

şimdi geriye dönüp rus ukrayna ayrışmasının ortaya çıktığı zamana gidelim

euromaidan protestoları putin'in kuklası yanukoviç'in ab ile yapılan anlaşmaları halka sormadan iptal edip rusya'ya yanlamasıyla başladı. kendisine bağlı özel kuvvetlere bağlı keskin nişancılar polisten onlarca, göstericilerden de yüzlerce kişiyi öldürerek yanukoviç'e sıkıyönetim bahanesi yarattılar. sonrası herkesin malumu. o gün ortada ne abd vardı, ne nato, ne de ukrayna'nın nato'ya girmesi konuşuluyordu. hatta böyle bir ihtimalden bahsetseniz batı yanlısı ukraynalılar bile size deli gözüyle bakarlardı.

bugün rusların, rusçuların bağımsız bir ülkenin işgalini aklamak için hepi topu iki bahaneleri var. ukrayna'nın nato üyeliğinin rusya için kabullenilemez bir risk oluşu, ve ukrayna'yı ellerinde oynatan nazilerin rus azınlığa soykırım uygulaması. iki bahane için de söylenebilecek tek şey var: bullshit!