Rahibeler Neden Siyah Giyinir?
rahibelerin siyah giyinmesi, katolik rahibeler için genellikle manevi bir semboldür ve bir dini geleneğin bir parçasıdır. siyah rahibe kıyafeti, rahibelerin sadakat, alçakgönüllülük, özveri ve dünyevi arzulardan uzaklaşma niyetini simgeler.
daha detaylı anlatımı ise şu şekildedir:
rahibeler hakkında temel bilgilere sahip olsak da, bir rahibenin yaşamında gördüğümüzden çok daha fazlası vardır. dua etmeyi, yemek pişirmeyi, çalışmayı ve daha fazlasını içeren katı programlara uyarlar. rahibeler, tamamlanması dokuz ila 12 yıl süren ve çok sayıda inisiyasyon seviyesinden geçerek ilerlerler.
rahibeler üç ilkeye bağlı kalırlar: inanç, yoksulluk ve iffet. rahibeler de genellikle tanrı'ya saygılarının bir işareti olarak saçlarını örterler. ve benzer şekilde, her zaman olmasa da genellikle siyah olan bir kıyafet giyerler. peki ama neden siyah? siyah, tövbe ve sadeliği temsil eder.
rahibe kıyafetleri için siyahın seçilmesi, katolikliğin merkezinde yer alan tövbeye dayanmaktadır. siyah, pişmanlık ve bağışlama ile eşdeğerdir.
siyahın aynı zamanda "isa'nın gelinleri" olmak için dünyevi arzulardan ve gösterişten vazgeçmekle de ilgili olduğu söylenir. siyah bir kıyafet, bir bakıma, "uhrevi güzellik" ile karakterize edilen bir tür gelinliğe benzemektedir.
onepeterfive.com'a göre "alışkanlıklar keşişi keşiş yapmaz, aksine dışsal seçimler, içsel değerleri pekiştirir. tüm kıyafetlerin zorunlu, rafine bir siyahla değiştirilmesi bedenimizi ve ruhumuzu çileci yaşama alıştırır." der...ayrıca 6. yüzyılda, en ucuz renkli kumaş olduğu söylenir.
neticede rahibelerin alışkanlıkları bir gecede ortaya çıkmadı. örneğin omuzları saran önlük benzeri bir parça olan scapular'ın benedictine'e kadar uzandığı ve dindar bir yaşamın yükünü sembolize ettiği söyleniyor. baş ve boyun etrafını saran pelerin ise 13. yüzyılda kullanılmaya başlandı. öte yandan peçe, binlerce yıl öncesine dayanan çok sayıda kültürde vardı.
rahibelerle ilişkilendirilen renk siyah olsa da, elbette istisnalar da vardı. "rahibe" dendiğinde insanların aklına gelebilecek tipik siyah-beyaz kıyafet büyük olasılıkla benedikten kıyafetidir ve temanın pek çok varyasyonu vardır. her tarikatın farklı kumaş kesimleri, parçaları ve farklı renkleri vardır.
örneğin the little sisters of the poor tarikatı beyaz ya da siyah yerine gri bir örtü takmaktadır. congregation of the daughters of wisdom ise çoğunlukla gri ve beyaz renkte, sosyal yardıma uygun, rahat kıyafetler giymekte, siyah renk çok az ya da hiç kullanmamaktadır.
buna karşın, quora'da kendi topluluklarına bağlı olarak çoğunlukla kahverengi giyebileceklerini söylüyor. bu arada, rahibe teresa tarafından kurulan hayırseverlik misyonerleri hindistan'da, beyaz, mavi ve sarı renkten oluşan farklı bir elbiseyi benimsemişlerdir. siyah yaygın olabilir ama evrensel olmaktan uzaktır.