TEKNOLOJİ 29 Ağustos 2023
31,4b OKUNMA     517 PAYLAŞIM

Robot Sophia Aslında Önceden Yazılmış Diyaloglar Kuran Bir Sohbet Robotu mu?

Babala TV'deki fragmanı çok konuşulan Robot Sophia, bir yapay zekadan ziyade önden yazılmış rolünü oynayan bir sohbet robotu mu? İşte Robot Sophia hakkında bazı gerçekler.

vatandaşlık alan ilk robot olması, çizdiği resmin nft olarak satılması ve bir yandan insanımsı gibi, bir yandan değil gibi görünen komik suratı yüzünden meme'lere konu olması sayesinde günümüzdeki ününe kavuşmuştur robot sophia. gelgelelim, gerçek bir ai (yapay zeka) olup olmadığı konusunda tartışmalar mevcuttur ve genel kanı bir ai'dan ziyade gelişmiş bir chatbot (sohbet robotu) olduğu yönündedir.

hanson robotics'in kurucusu david hanson bu robotu yıllardır organizasyonlara kiralıyor ve üzerinden güzel paralar kazanıyor. geleceğin dünyasında bir gün robot hakları, robot istismarı gibi konular tartışılmaya başlandığında cancel edilecek ilk insan muhtemelen bu arkadaş olacak. robotun şu birkaç sene içerisinde gitmediği ülke, katılmadığı program kalmadı. en son bugün gördük ki türkiye'deki bir youtube kanalı (babala tv) bile parasını verip bu robotu kiralayabiliyor. yani yeterince paranız varsa sophia'yı evinize çağırıp romantik saatler bile geçirebilirsiniz. bu şirket para kazanmak için her şeyi yapabilecek bir şirket.


işin çakallık kısmı sophia'nın pre-scripted (önceden yazılmış) konularda daha iyi performans gösterebilmesi. yani o programlarda, reel'larda falan gördüğünüz 'ulan robota bak, ne laf etti' dedirterek içinizi ürperten cümleleri o anda icat etmiyor ya da akan bir diyalog içinde organik olarak kurmuyor. hanson robotics, robotu bir organizasyona kiralayacağı zaman soruları önceden alma ve onaylama şartı getiriyor. kafanıza estiği gibi soru soramıyorsunuz. konuşmanın konusu ve sorulacak sorular önceden belirlenip script edilmek zorunda. bununla ilgili şirket eleştiriler de almıştı zamanında. evet, bir şirketin kendi malını istediği şart ve koşulda kiralaması normal ama sen bu robotu yıllardır yapay zeka olarak tanıtıyorsan ama scripted (önceden yazılmış) diyalog kurduğunu gizliyorsan orada etik bir mesele var demektir.

robotun scripted olmadan performansı on yıllık chatbot'lardan hallice. mimikler ve el hareketleri de çoğu zaman randomize, youtube videolarından görebilirsiniz (robotics kısmı zaten sıkıntılı. şu kadar yıl geçti, hala limonata arabası gibi tekerlekli stantta dolaştırıyorlar robotu). hoş, buraya gelip robota övgüler düzenlerin hayatında bir chatbot'la bile konuşmadığına eminim. chatgpt sayesinde yapay zeka kavramıyla tanışmış, midjourney'de iki resim çizdirmiş herkes dilinden yapay zekayı düşürmüyor artık. yirmi yıllık makine çevirisi tool'una bile 'yapay zeka abi' diyerek gezen adamlar türedi ortalıkta. arkadaşlar, içinde algoritma ve machine learning olan her şeye bu kadar kolayca yapay zeka demekten vazgeçin. 2000'li yıllarda botlarla konuşuyorduk biz. onlarla da bu seviyede, hadi bu seviyenin biraz altında diyelim, iyi kötü bir diyalog yürütmek mümkündü.


babala tv fragmanına gelecek olursak. malum youtube programının tanıtımında gösterilen diyaloğu yapabilmesine imkan yok bu robotun. sen laf sokmak için 'mesele güç değildir' diyerek bir hazırlık cümlesi kuracaksın da, o sana 'peki nedir?' diyerek pası atacak da cevap vereceksin. sonra da fıkralarla türkiye'deki gibi 'nasiii' diyerek ağzını açacak robot. oldu. soru ve cevapların büyük kısmı üstte belirttiğim gibi zaten pre-scripted. bir de üzerine montaj yaparak bilmem kaç saatlik çekimden belli saniyeler peş peşe eklenmiş. şu konuşmanın gerçek olduğuna inanmak gerçekten de teknoloji cahilliğidir, kimse kusura bakmasın. birinin bu gerçeği size söylemesi gerek.

özetle, ai dünyasında ve akademi çevrelerinde pek ciddiye alınmayan, pr'ı iyi yapılmış ünlü bir robot sophia.

daha fazlası için: unite.ai, medium