FUTBOL 21 Kasım 2022
20,3b OKUNMA     439 PAYLAŞIM

Ronaldo ve Messi'nin Louis Vuitton Fotoğrafındaki Satranç Tahtası Ne Anlama Geliyor?

İki efsanenin şimdiden ikonik olan fotoğrafındaki satranç taşları diziliminin analizi, buyrun.

fotodaki satranç tahtasının yorumu

bu fotoğraf eşitliği, yenişememeyi temsil ediyor. siyah ve beyaz piyon birbirlerini kilitlemişler. detaylı bakmadım ama tahminimce messi’nin siyah kalesi beyaz piyonu yerse, ronaldo’nun veziri kaleyi yer, bu olursa messi’nin veziri ronaldo’nun vezirini yiyor, ronaldo’nun şahı ise messi’nin vezirini yiyor. bu olduktan sonra pozisyonel avantaj messi’de, taş avantajı ise ronaldo da oluyor. ustalıkla hazırlanmış bir tahta.

messi’nin dövmeli kolunun altında muhtemelen 2 oyuncunun da taşları var. tahtanın o kısmını görmüyoruz. gerçi 64 kare hesabı için bozuk bir izdüşüm. aslında orada alan olmaması gerekir. veya atlar ortada yok mesela. aşağıda daha önce aldıkları taşlar var, içlerinde eksikler var. bir yandan bilinmezlik ve felsefesi bir mesaj kaygısı da gütmüş marka.. yani hala oyunun kaderini bilmiyoruz anlamı da çıkar.. anlıyoruz ki görmediğimiz kısımda daha komutan taşlar var. üzerine çok düşünülmüş harika bir fotoğraf. mükemmel.

ekleme: doğru hesaplamışım. bu oyun yenişemiyor. lakin kaleden değil vezirden fedaya başlamalı siyah. fotoğraftaki satranç pozisyonu satrancın ronaldo ve messi’si; magnus carlsen ve hikaru nakamura’nın 2017’de berabere kaldığı karşılaşmadan alınmış... hamle sırası siyahta. ki ben de bu olasılıkla hesaplamıştım.

söz konusu şampiyona ve tahta dizilimi


siyah vezir neden piyonu alıp kendini feda etsin neden senaryon böyle başlıyor?

sorusu geldi ekşi sözlük'ten. arkadaşlar taş üstünlüğü beyazda olduğu için, siyah sürekli, durmadan, sonsuza kadar şah çekerek taş azaltmaya çalışmak zorunda. aslında alamayacağı şahı sürekli “şah çekerek” sıkıştırmak zorunda. taş feda etmek zorunda. oyunu kaybetmek istemiyorsa sürekli şah çekerek intihar eylemi düzenlemek zorunda. çünkü taş üstünlüğü beyazda. karşıdaki aptal değilse, profesyonel seviyede yapılacak tek şey budur. amaç sürekli şah çekerek feda ettiğinden fazlasını kaybettirmek.. nitekim yukarıda görselini verdiğim satranç şampiyonasında da beyazın taş üstünlüğünü kullandırtmayan ve oyunun berabere bitmesine neden olan taktik budur.

görsele tekrar bakalım


h4 vezir, f2 beyaz piyonu alıp şah çekiyor. (feda)
e1 beyaz vezir ise mecburen f2 siyah veziri alıyor.
a2 siyah kale ise f2 beyaz veziri alıyor. (efendilik arayan f2 karesinden uzak dursun)
beyaz şah da gelip f2’deki siyah kaleyi alıyor.

hala taş üstünlüğü beyazda ama beyazın filinin beyaz kare fili olması sebebiyle tehdit oluşturamıyor. oyun tıkanıp berabere bitiyor.

son ekleme

şimdi baktım müsabaka hareketlerine. yine şah çekme üzerine bir strateji olsa da, meğerse cevap siyah oyunu için: vezir g4+ 2. şah h2 vezir h4+ 3. şg1 vg4+ imiş... doğrusu da dipnot olarak kalsın.

fotoğrafı yakınlaştırıp bakmamla başlayan süreç epey enteresan bir yere evrildi. umarım faydalı olmuştur. iki efsaneye güzel ve metaforu bol bir son oldu...