EDEBİYAT 21 Nisan 2021
12,2b OKUNMA     517 PAYLAŞIM

Ruhun Tazeliğini Koruyan Bir Eylem: Yetişkin Olmaya Rağmen Çocuk Kitabı Okumak

30-40 yaşına gelmiş koca insanlar haline gelseniz de çocuk kitabı okumaya devam etmenin farklı bir güzelliği var. Konuya dair Sözlük yazarlarının yorumlarını derledik.
iStock

yetişkin olup çocuk kitabı okumak, yeni başladığım ve çok ama çok hoş bulduğum bir eylem

geçen hafta çok sevdiğim bir arkadaşım bana when sadness comes to call adlı çocuk kitabını hediye etti ve sanki o günden beri ben değilim.

animasyon film izlemeyi çok severim ama çocuk kitabı okumayı da seveceğimi şimdiye dek hiç düşünmemiştim; daha doğrusu bir çocuk kitabı okumak aklıma gelmemişti. çevremde hiç küçük çocuk olmadığı için, sanıyorum. yoksa şu kitaplara denk gelsem hepsini yalayıp yutmamam imkansızdı. muhteşemler.

çocuk kitapları büyüdükten sonra ön yargıyla yaklaştığım, şimdi ise elimden düşürmediğim kitaplardır

bir süre önce iş değiştirdim, yeni işimde çocuk kitaplarıyla da ilgilenmeye başladım. bu alanda daha iyi olabilmek için de makaleden ziyade çocuk kitaplarının içine dalmaya karar verdim. onları ve onları anlayabilen yazarları tanımaktı amacım. okuduğum kitapların arasına birkaç tane sıkıştırırım diye düşünüyordum. şimdi ise elimden düşürmüyorum. hayata dair karmakarışık problemleri yalın bir şekilde çözmeleri, biraz da abartmak gerekirse beni şoke ediyor. belki çocuklarla ilgili konular sınırlı görünebiliyor, hani anne babası boşanan bir çocuk, dışlanan bir çocuk vs. ama kitabı okumaya başladığımda aslında çok fazla şey söylediklerini görebiliyorum. bir de elimde taşımaktan ya da otobüste vs okurken görünmekten açıkçası utanıyordum. kocaman insanın okuduğu kitaba bak diyecekler sanıyordum. ama şimdi umurumda değil. resimleri, naifliği, insanı yumuşacık yapışı, gülümsetmesiyle çocuk kitapları artık benim için bambaşka.

bir de aldığım kitapları elimde tutmuyorum. bitirdiğimde hemen tanıdığım ya da tanımadığım bir çocuğa veriyorum yaş grubuna göre. hem onlar mutlu oluyor hem de ben. bu kitapların isimleri (dedem bir kiraz ağacı, martıya uçmayı öğreten kedi, uçurtmam bulut şimdi, walter'ın endişeye gerek yok giysisi gibi) de çoğunluklu şahane oluyor ve gerçekten edebi bir dile sahipler. ve bu kitaplarla uğraşmak bir o kadar zor. çocuğa bir meseleyi yalın, açıkça ve dolandırmadan anlatmak herkesin harcı değil. herkes ben de çocuk kitabı yazarım, ne var ki diye düşünüyor. ama onlara göre bir anlatım dili oluşturmak zorlayıcı. bu yüzden çocuk kitabı yazarlarının gözümde yerleri bambaşka. çok ciddi bir iş başarıyorlar. anladım ki yaş kaç olursa olsun bu kitaplardan vazgeçmemek lazım.

kaliteli çocuk kitaplarının özellikleri

lütfen kaliteli çocuk kitaplarını ayırt ediniz. çocuklarınıza ali uçtu kaçtı diye hikayeler çocuklarınıza bir şey kazandırmaz.

1) kaliteli çocuk kitapları yetişkenlere de hitap eder.
2) verilen mesaj evrensel olmalı (sevgi, dürüstlük, vs) kitlesel mesajlar içermemeli. (örneğin din)
3) kitaptaki resimler metinlerle anlam içinde olmalı. kitaptaki olayı tam olarak yansıtabilmeli
4) mesajları açık olarak değil örtük bir biçimde vermeli, mesajı iletide gizlemeli (öğretici eserler hariç)
5) küçük yaş grupları resimlerin büyük olması önemlidir. çocuklar yazı ile resimleri fark edebilmeli.
6) abartılmış merak, duygusallık ve rastlantıdan uzak olmalıdır.

kaynak: çocuk ve edebiyat / sedat sever / sayfa: 137

hangi çocuk kitaplarını seçebiliriz?

çocuk kitapları, 6-12 yaş arasında okutulmaya başlanabilecek kitapları içeren kategoridir.

"çocuk kitabı almak istediğimde hangi yazarları ve yayınevlerini seçmem gerekiyor?" şeklinde sorular aldığım olmuştu. o yüzden ben de bu tür sorulara bir cevap olabilsin ve insanlar okullara ya da kardeşlerine kitap hediye ederken daha bilinçli davranabilsin diye bir içerik hazırlamak istedim:


videoyu izlemek istemeyen ya da zamanı olmayan arkadaşlar için önerdiğim yazarlar: samed behrengi, muzaffer izgü, gülten dayıoğlu, behiç ak, sevim ak, roald dahl, saint-exupery, jose mauro de vasconcelos, süleyman bulut, susanna tamaro, mavisel yener, cin ali hikaye kitapları

önerdiğim yayınevleri: can çocuk yayınları, türkiye iş bankası kültür yayınları kısaltılmış dünya klasikleri, bordo beyaz yayınları, günışığı kitaplığı, timaş çocuk yayınları setleri, ema çocuk, özyürek yayınevi setleri, nar yayınları, yuva yayınları, bilgi yayınevi çocuk kitapları, çocuk gezegeni, tudem yayınları.