AFET 4 Mart 2022
12,3b OKUNMA     334 PAYLAŞIM

Rusya-Ukrayna Çatışması Nedeniyle Çıkan Zaporijya Nükleer Santral Yangınına Dair Gelişmeler

Ukrayna'nın güneydoğusunda bulunan ve ülkenin en büyük santrali olan Zaporijya'da çatışma kaynaklı bir yangın olduğuna dair haberler gelmekte. Olayı irdeleyelim.

4 mart 2022 zaporijya nükleer santrali yangını, rusya'nın bombalaması sonrasında çıkmıştır. tanklarda santral çevresinde.

vurulma anı


vurulma anı 2


yangın görüntüsü


- nükleer santralin basın servisine göre, devam eden yangın nedeniyle itfaiye ekipleri yangın yerine yaklaşamıyor.

- rüzgar istasyonun yanından ukrayna'nın güneydoğu kısmına ve büyük rus şehirleri yönünde esiyor: rostov-on-don ve krasnodar.


- energodar belediye başkanı dmitry orlov, rusya'yı nükleer santrali bombalamayı derhal durdurmaya çağırdı.

- ukrayna dışişleri bakanı: "rus ordusu, avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan zaporizhzhia’ya dört bir yandan ateş ediyor." "yangın çoktan çıktı. patlarsa, çernobil'den 10 kat daha büyük olacak." "ruslar derhal ateşi kesmeli, itfaiyecilere izin vermeli."

Ukrayna'daki nükleer santraller.

- ruslar buranın idari bina olduğunu ve santral üzerinden kıyamet koparıldığını iddia ediyorlar, bir bakıma haklılar... rusya bölgede bir nükleer patlamanın kendilerine de oldukça çok zarar vereceğini biliyorlar. çatışma ve yangının olduğu bölüm santral yönetim binası, sarı bölge ise nükleer santral kısmı.

Bölge Haritası

- ruslar yangının söndürülmesi için itfaiyecilere izin verdi.

- ukrayna başkanı zelensky'den acil durum açıklaması: “termal kameralarla donatılmış rus tankları, atom reaktörlerine ateş açıyor.” “neye ateş ettiklerini biliyorlar. buna hazırlanıyorlar.” “bu tarihte ilk kez oluyor! daha önce hiçbir ülke nükleer reaktörlere ateş açmadı.” “terör devleti nükleer teröre başvuruyor.” “zaporijya'da patlama olursa bu her şeyin sonu olur, avrupa’nın sonu olur.” “çernobil’de bir reaktör vardı. burada altı tane var. rusya yeni bir çernobil istiyor, ama altı kat büyüğünü.”

- zaporizhzhya nükleer santral başkanı igor murashov: "mümkün olan her şeyi yapıyoruz ama yangın devam ediyor, itfaiyecilere izin verilmiyor. büyük riskler var. santralde çatışmalar sürüyor."

- energodar belediye başkanı dmytro orlov, zaporizhzhya nükleer santralinde yaralılar olduğunu söylüyor.

Olabileceklere dair bir teori

nükleer santral patlamaz, olabilecek en kötü senaryo loca denilen core bölümüne soğutma sıvısı ulaşamaması sonucu oluşacak olan yakıt erimesidir. bu olayın olmaması için de düzinelerce ek sistem var. fukişima ya da çernobil ile kıyaslamak mantıklı değil, fukişima 1974'de inşa edilen bir yapı olmasına rağmen 9 büyüklüğünde depremden hasar almadan kurtulup reaktör kapanması için gerekli soğutma yapılırken tsunami sonucu elektrik kaybı ile sıkıntıya girdi. yedek jeneratörler şu geçirmeyen bir yapıda muhafaza edilseydi sorunsuz kapatılacaktı. burada da reaktör vesseline düşen boyutuna bağlı olarak 1-2 bomba tehlike teşkil etmez. bu vesseller boing-737 çarpmasına karşın dayanıklı inşa ediliyor, terörist ataklarından korunmak için. risk yok denemez ancak insanları korkutup çok büyük felaket olacak demenin bilimsel bir yanı yok.