BİLİM 17 Ağustos 2019
22,8b OKUNMA     639 PAYLAŞIM

Rüyaları Kaydetmeye Teknolojik Olarak Ne Kadar Yakınız?

Hepinizin görüp de unutamadığı efsane rüyalar vardır. Bunları keşke kaydedebilseydik diye de aklınızdan geçmiş olması da mümkündür. Peki teknoloji ve bilim el ele verip bunu başarabilir mi?
iStock

gelecekte rüyalarımızın görüntülenmesi ve kaydedilmesi gerçekten mümkün olabilir mi diye muhtemelen çoğumuz düşünmüşüzdür. özellikle bilim insanlarının son yıllarda yaptığı çalışmalar rüyalarımızın kaydedilmesinin mümkün olabileceğini gösteriyor.

rüya araştırmacısı daniel oldis ve austin texas üniversitesinden nöropsikoloji uzmanı david schnyer, rüya sırasında konuşmaları ve hareketleri kaydedebilmek için bir çalışma yapıyorlar. oldis, uyku sırasında hareket etmesek bile sinir iletilerinin kaslara gittiğini söylüyor. deneklerin rüyalarında sinir iletilerini ölçmek için kol, bacak ve çenelerine elektrotlar bağlayıp elektromiyografisini (emg) çekiyorlar. böylelikle rüya sırasında gerçekleşen yürümek, bir şey almak, el sıkışmak veya oturmak gibi temel hareketleri algılamaya çalışıyorlar.

Elektromiyografi

oldis, hareketler dışında rüya sırasında konuşmaları algılayabilmek için deneklerin dudak ve boğaz bölgesine elektrotlar yerleştirmiş. her deneyde iki öğrenci kullanmış. deneklerin uykuya dalmadan önce belirli sesleri tekrar ederek rüya görmeye başladıklarında rüyada kullanabilecekleri belirli bir ses şablonu oluşturmalarını amaçlamış. ancak bu deney aynı zamanda deneklerin hafızasıyla ilgili olduğu için her denekten aynı sonuç alınamamış.

northwestern üniversitesinden nörobilimci moran cerf uyurken ve uyanıkken beynimizde gerçekleşen zihinsel aktiviteleri inceliyor. bunun için önceden beyin ameliyatı geçirmiş hastalar üzerinde çalışıyor. deneklerin beyinlerine elektrotlar yerleştirerek görülen rüyaları inceliyor. görülen rüyaları ana hatlarıyla tespit edebildiklerini ancak rüyaları görüntüleyemediklerini söylüyor. cerf, durumu şu örnekle açıklıyor; "rüyanızda annenizi gördüğünüzü tespit edebiliyoruz ama annenizin ne giydiğini, ne yaptığınızı söyleyemiyoruz ancak bu gelecekte mümkün olabilir."


kyoto üniversitesi'nden profesör yukiyasu kamitani de ilginç ve oldukça başarılı bir çalışmaya imza atmış. fmri olarak adlandırılan kan akımını ölçerek beyin aktivitelerini görüntüleyen cihazdan yararlanarak insanların hafızasındaki görüntüleri tekrardan oluşturulabileceğini gösteren örnekler yayınlamış.

yukiyasu kamitani'nin yayınladığı örneklerden bazıları


Deep image reconstruction: Natural images

kaynak2, 3

Hayvanlar Rüya Görür mü?