KÜLTÜR 11 Ekim 2021
25,5b OKUNMA     339 PAYLAŞIM

Safranbolu'da Bulunan Mencilis Mağarası'ndaki Gizemli Yazı Neyin Nesidir?

Karabük, Safranbolu'da bulunan Mencilis Mağarası'nda geçtiğimiz günlerde bilim ekibi tarafından tesadüfen bulunan bir yazı, birçok soru işaretini de beraberinde getirdi.
Fotoğraf: İHA

Olay nedir?

karabük, safranbolu'da bulunan ve ülkenin en büyük dördüncü mağarası olan bulak/mencilis mağarası'nda bilim ekibinin tesadüfen bulduğu bir duvar yazısı bu. ekip, mağaranın 2150. metresinde duvarda buldukları yazıyı bir hattata çevirtiyorlar. 1845 yılına tarihlenen yazının tercümesi şu: "ikiniz orada mısınız? biz burada sizi arıyoruz." feyzi-izzet

ekibin merak ettiği husus, ekipmansız bir şekilde nemin çok yüksek olduğu bu noktaya o dönem nasıl gelebildikleri...

haber: sputnik türkiye

Fotoğraf: İHA

Oralı bir Ekşi Sözlük yazarı anlatıyor

anne tarafından bulak köyünden olup, ara sıra bulak köyü ormanına kafa dinlemeye giden biri olarak; bu izzet ve feyzi hakkında hiçbir efsane, öykü, hatıra falan yoktur.

bulak köyü etrafında yüz yıl öncesine kadar rum köyleri de olduğundan, zamanında definecilik almış başını yürümüş, çevre illerden çok defineci gelmesi ve köylünün de bunları jandarmaya yakalatmaktan illallah etmişliği vardır.

mencilis mağarası haricinde, civar tepelerde erişimi zor olan pek çok mağara ve irili ufaklı su göleti vardır. bu ufak mağaralar ve göletler de sürekli olarak defineciler tarafından taciz edilmiş. bölge halkı zamanında bazı rum vatandaşların mağaralara ve evlerin altına altın falan gömdüğünü biliyor, nadiren olan bu gömüler 1930'lu yıllarda sahiplerinin veya çocuklarının gelip emanetlerini geri alıp gitmeleri ile son bulmuş.

mencilis mağarasına gidenler bilir; ormanlık alandan 75 metre yukarıya uzun bir ahşap merdiven çıkılarak girişe ulaşılır, eskiden bu merdiven yoktu haliyle. buna rağmen mağara girişi ve ilk bir kaç yüz metresi ilk çağlardan beri biliniyor ve bir şekilde barınak olarak kullanılıyormuş. 400 metreden sonra profesyonel dağcı olmanız lazım, toplam uzunluk 6 km'yi geçiyor. mağara ile ilgili tek efsane, oldukça geniş bir mağara ağının bir parçası olduğu ve karadeniz'e kadar uzandığıdır (kanıtlanmamıştır).

osmanlıca okuma yazma işine gelince, osmanlı zamanında okuma yazma oranı %5-10 civarı olarak tahmin ediliyor ama bazı bölgelerde daha yüksek. safranbolu ve bulak da tahminen bu ortalamalardadır.

ilgili duvar yazısı için ancak içi açıklamam var; birincisi bunlar çevre illerden ve hatta istanbul'dan falan kalkıp gelen zamanın definecileri, bu arkadaşlar mağarada ilerlemeye çalışırken bir şekilde kaybolmuşlar, bugüne kadar mağarada insan kemiği bulunmadığına göre de bir şekilde çıkmayı başarmışlar. gerçi gazyağı lambası ya da meşale ile oralara inmek mümkün değil. ikinci açıklamam ise, bu işin kötü bir şaka olması. yazı çok daha ileri bir tarihte, belki de yakın tarihte ilgi çekmek için yazılmış olabilir (bkz: inde deus abest) (bkz: bodrum kalesi). zira bugüne kadar pek çok mağaracının geçtiği yerlerde bugüne kadar fark edilmeyen bir yazıdan bahsediyoruz, bir de kim niye yazının altına tarih atar?

bu arada bu haber bana 2017 yapımı time trap filmini hatırlattı, çerezlik olarak güzel bir film (6,5/10)