SUÇ 16 Mart 2022
44,3b OKUNMA     256 PAYLAŞIM

Sahibinden'den Piyano Almak İsteyen Birinin Ders Alınası Dolandırılma Hikayesi

Sahibinden.com üzerinden piyano satın almak isteyen bir Ekşi Sözlük yazarı maalesef dolandırılmış. Başkası da aynı şeyi yaşamasın diye olayı bizlerle paylaşmış.


Olay nedir?

sahibinden.com adlı sitede piyanoya ilgi duyan çocuğumuza müzik öğretmeninin de tavsiyesi ile duvar tipi piyano aradık. bir satıcı 12 bin tl'ye ilana koymuştu. satıcı ile irtibata geçtik. ürün, meblağ nedeniyle güvenli e-ticaret sistemi ile (get) satılamıyor dedi. sahibinden'in çağrı merkezini arayarak bu ürüne get olup olmadığını sorduk, aynı cevabı verdiler. (meblağ nedeniyle get yapılamaz.)

satıcı şahısla iletişime geçtik. ürünü beğendiğimizi ancak get olmadan almakta tereddüt ettiğimizi ilettik. satıcı şahıs, eşinin müzik öğretmeni olduğunu, ikinci çocuğa hamile olması nedeniyle artık özel ders vermeyeceğini ve nakite ihtiyaç duyduklarını iletti. konuşmasında üst düzey nezaket kurallarına uyarak gayet sakin bir şekilde ürünü tanıttı. çocuğa alacağımız için bir miktar indirim de yapacağını söyledi. almakta ciddiysek 12 bin tl'den önce 11 bin'e, sonra da 10 bin tl'ye son fiyat düşebileceğini de iletti.

açıkçası ekonomik durumlar gereği ikinci el ürün almaktan başka da seçeneğimiz yoktu. bu arada ürünü satmakta net kararlı olduğunu, evde yer kalmadığını göstermek için piyanoyu söküp kutuya koyma aşamalarını da fotoğraf olarak attı. ürünü sıfır olarak hangi mağazadan aldığını gösteren fatura fotoğrafı da attı. 

ikna olup 10 bin tl eft yaptık. telefonla aradı ve 10 bin tl'ye sattığı için hamile eşinin çok kızdığını, fiyatı tekrar 12 bin tl yapmak istediğini ve 2 bin tl daha göndermezsek ürünü kargoya vermeyeceğini belirtti. bu arada, gayet nazik konuşan şahıs, kaba saba bir dille konuşuyordu. kendisi ile net 10 bin tl üzerinden anlaştığımızı ve kargoya vermesini rica ettik. zaten 2 bin tl daha göndermenizin de bizi zora sokacağını söyledik. o zaman 10 bin tl gönderdiğiniz sadece kapora yerine geçiyor ve şu anda kaporanız yandı dedi. küfür ederek telefonu kapattı ve engelledi.

emniyete gittik. siber dolandırıcılık şikayeti aldı. polisler, savcıdan görüş alarak işlemi sürdürdü. savcı konuya net şekilde nitelikli dolandırıcılık dedi ve şikayetimizi doğru buldu.

dekont:


Ekşi Sözlük'ten gelen yorumlar

üzülerek yazıyorum ki ödemenin alındığı hesap muhtemelen kiralık hesap. dolandırıcılar ava çıkmadan önce facebook'ta vs. banka hesabını kullandırtacak keriz arıyor. bu kerizler aylık belli bir meblağ karşılığında banka hesaplarını dolandırıcılara kiralıyor. dolandırıcı ise hesaba telefon numarası olarak kendilerinin kullandığı numarayı yazıyor. tabii bu telefon numarası da suriyelilerin falan üstüne açılıyor.

sonuç olarak savcılık, hesabını kiraya vereni sorguluyor ve dolandırılan tutarı ödemesini istiyor. ancak hesabı kiraya verenler genelde açlıktan nefesi kokan, batık tipler olduğu için hiç bir şey yapılamıyor.

dolandırıcı burada 4 şekilde bulunabilir:

1. hesap sahibi dolandırıcı olabilir. ama bir başkasının hesabını kullanıyor da olabilir. burada hesabını kiraya veren birisi olabileceği gibi, anlık olarak hesap bilgileri çalınan vs. biri de olabilir.

2. parayı çeken dolandırıcıdır. ama parayı genelde atm'den çekmezler. çekerse kamera yakalar zaten. başka yere havale/eft yaparlar. kimi zaman alakasız kişilere kontör vs. yüklerler parayla, kimi zaman ise takibi zor bir yere aktarırlar.

3. hat sahibi dolandırıcıdır. bu konuda sorun ise suriyeliler. suriyeliler adına açılmış bir sürü hat var. dolandırıcılar bunları satın alarak geçirerek kullanıyor.

4. ip sahibi dolandırıcıdır. sahibinden.com, ip/port bilgilerini verecektir ama vpn vs. kullanılmış olabilir.

bu yazdığım 4 yöntemden birisi bile işe yarasa yeter. umarım bulunur. geçmiş olsun.

yine güven istismarına dayalı bir dolandırıcılık sistemi normalde rezalet başlığı olsa; "eeee yani?" der, 1/10 puanı verip, lincimi atıp geçerdim ancak yazar arkadaşı bu ibretlik hikâyeyi paylaşarak uyardığı için teşekkür ederek gidiyorum.

bu sistemde kimsenin dikkatini çekmeyen bir şey var: piyano. daha önce yine piyano ile benzerini duymuştuk. bu satılık nesne öyle özenle seçilmiş bir şey ki; alıcı kişi ile dolandırıcı arasında başlı başına güven tesis ediyor. sonuçta piyano lan; sanatsever, kibar ve eğitimli bir insandır sahibi, nasıl dolandırıcı olabilir ki? değil mi?

o halde al sana havale, eft. and its gone.