DOĞA 3 Mayıs 2019
45,7b OKUNMA     658 PAYLAŞIM

Salda Gölü'ne Muhteşemlik Katan Beyaz Kumlar Nasıl Oluştu?

Burdur'un Yeşilova ilçesinde bulunan ve giderek daha büyük bir turist akınına uğrayan Salda Gölü'nün kendine has rengi nasıl oluşuyor?
iStock

salda gölü, tatlı-sodalı su içerdiğinden göl suyu bol miktarda magnezyum içerir. bu magnezyum, göldeki bakteriler tarafından tüketilir ve beyaz renkli hidromanyezit minareline dönüşerek onların yapı taşlarını oluşturur. hidromanyezit minerallerinden yapılı bakteri kolonileri bir araya gelerek stromotolitleri meydana getirir. bu stromolitler göl içinde kıyı adalarının teşekkülüne yol açar. 


bu adaların su yüzeyinden yüksekliği 5-8 metre, su içindeki yüksekliği de 8-10 metreye kadar ulaşabilmektedir. kıyıda hidromanyezit mineralinden yapılı bu stromolitler dalgaların etkisiyle ayrıştırılırlar ve sahil kumları olarak çökelirler. böylece gölün etrafı bembeyaz bir kuşakla çevrilidir. işte bu beyaz sahil şeridi göle özel bir görünüm kazandırır. 


bu tür görünümleri mars’tan gelen fotoğraflarda da yer alması oldukça dikkat çekicidir. mars’tan gelen fotoğraflarda gözlenen beyazlıklarında hidromanyezit fizikçiler tarafından ileri sürülmektedir. hidromanyezitler ise yalnız ve yalnızca sıvı suyun bulunduğu ortamlarda bakteriler tarafından üretilmektedir (stromolitler şeklinde). şu halde salda gölü mars gezegeninde hayat ve suyun olup olmadığına dair çalışmaları ışık tutabilecek dünyamızdaki tabii laboratuarlardan biridir. zaten bu yüzden de bilim adamlarının gündemindedir.

15 Milyon Yıldır Dünya'dan İzole Olan Devasa Buzulaltı Gölü: Vostok