EĞİTİM 7 Eylül 2017
23,8b OKUNMA     802 PAYLAŞIM

Şantiye Stajı Yapacaklar İçin Hayat Kurtarıcı Bazı Tavsiyeler

Sözlük yazarı "helixset", şantiye stajı yapmayı düşünenler için önceden bilinmesi gereken noktaları anlatmış. Şantiyede giyimden iş ilişkilerine kadar dikkate almanızda faydası olacak o tavsiyeler.


kıyafet konusu

şantiye stajına başlamadan önce ya dolabınızda gözden çıkartmış olduğunuz kıyafetlerinizi bir kenara ayırın ya da pazar pazar gezip ucuz, paspal ve kirlendiğine, hırpalandığına, yırtıldığına içinizin acımayacağı cinsten kıyafetler alın. hanım kızlarımız için, mümkünse kolsuz gezmeyin. çalışan işçilerin bir kısmı bu inşaatlar için eşinden/sevgilisinden birkaç gün/ay/seneliğine ayrılmış olup o inşaatta çalışmaya başladığından her türlü açık ten kısmı onlar için fazla dikkat çekici olur. kısa kol bir tshirt, belden fazla düşük ve bol paçalı olmayan (oraya buraya takılma ihtimali sebebiyle) bir pantalon ve altı kalın ve safety shoes tadında ayakkabılar ile şantiye modasını yakından takip edebilirsiniz.

şantiyede çalışma ilişkileri

staja başlamak için başvurduğunuz kuruluşun şantiye ofisindekilerle ve de özellikle yaşları size yakın olan, yeni mezun meslektaş ve diğer mesleklere sahiplerle iletişiminizi iyi tutun. güzel güzel iletişirseniz şantiyede ne olup bittiğini en ince detayına kadar anlatırlar, soru sorduğunuzda asla geri çevirmezler, makul istekleriniz sonuna kadar karşılanır. sizden başka stajyer varsa onlarla da aranızı iyi tutun, birlikte şantiyeyi keşfedin, dolaşın. dolaşın derken de öyle sepet gibi dolaşmayın. gerçekten görüp öğrenmek için oradaysanız elinize günlük raporları ve gezeceğiniz yerin planlarını alarak, bakarak, dokunarak, gözlemleyerek dolanın. asla tek başınıza çıkıp dolaşmayın. olur da takılıp düştünüz kalkıp yardım alamayacak durumdasınız işte o zaman birisinin sizi bulmasını bekleyeceksiniz. ama yanınızda birisi olursa (başka bir stajyer, bürodan birisi vb.) başınıza herhangi birşey geldiğinde rahatlıkla size gereken yardımı ulaştırır.

meslek tecrübesi

stajınızı zorunlu olduğu için oflaya puflaya yapıyorsanız, ayaklarınız geri giderek şantiyeye gidiyorsanız gitmeyin, size yazık. orada sabahtan akşama kadar geçireceğiniz zaman içinde zevk almazsınız. gitmeyip günlük raporları alarak gayet de naylon bir staj yapabilirsiniz ama pratikte hiçbir şey öğrenmeden geçer gidersiniz.

ayak işleri

orada size verilen işler (git şunu ölç, git bunlar olmuş mu kontrol et, şurası için bir sistem detayı çiz bakalım) genelde aslında başkalarının yapması gereken ama üşendiklerinden size verdikleri işlerdir. yapın, elinize mi yapışacak? boş boş oturup, sağa sola bakınıp, bulmaca çözmekten daha iyidir meşguliyet.

detaylı çalışma

fotoğraf makineniz olsun, hatta mümkünse dijital + iyi zoom yapabilen + flash'ı gayet iyi olanından. bodrum katlar karanlık ve toz toprak içinde olacağından kötü flashlı bir foto makinesi ile çekilen fotoğraflarda ön planda balon balon tozlar olurken, arka planda aslında çekmeyi hedeflediğiniz kareyi göremeyebilirsiniz de.

baret kullanımı

baretinize sahip çıkın. çok titiz biriyseniz ve daha önce kullanılmış olan bareti kullanmak istemiyorsanız sıfır km. bir baret için konuşup rica edin. başkalarınınkiyle karışmaması için de içine adınızı soyadınızı yazın. baretin kafanıza oturduğundan emin olun. çok katlı bir yerdeyseniz üst katlar çok eser. çıkmaz gözüyle baktığınız baretiniz aniden havalanıp bulunduğunuz şehrin herhangi bir semtine doğru inişe geçebilir.

iş güvenliği

manşetlere "şantiyede dikkatsizlik can aldı" şeklinde meze olmak istemiyorsanız dikkatli olun. döşeme üzerindeki orada burada olan tahtalara dikkat edin. genelde bu tahtaların üzerlerinde çiviler olur. 3-4 metre önünüzü hafızanıza alarak yürüyün. hem yürüyüp hem gözlem yaparken gözden kaçırdığınız bir demirin herhangi bir uzuvunuz ile bir olmasını istemezsiniz herhalde.

gürültü meselesi

şantiye dediğin gürültülü olur. her türlü çıkacak sese hazırlıklı olun. ürkmeyin kuzucuklarım. bir süre sonra zaten alışacak ve arkanızda top patlatsalar umursamaz hale geleceksiniz.

şantiye büyüklüğü

kendi çapında bir villa şantiyesindeyseniz çok şey öğrenmeyi beklemeyin. villa vb. küçük çaplı işlerin projeleri çok kapsamlı olmadığı için sınırlı şeyleri öğrenirsiniz. otel gibi, rezidans gibi geniş konuları kapsayacak şantiyeleri tercih edin ki elektriğinden tutun, yangın sistemine kadar her türlü konu hakkında bilginiz olsun.

yeme içme

nasıl ki erkekliğin 10'da 9'u kaçmaksa, şantiye stajında likit tüketme konusunda bu oran, 10'da 2'yi bulur. bol bol çay, kahve ve su gibi likit tüketmeye başlayabilirsiniz. sürekli çay, kahve içme alışkanlığınız yoksa bile farkında olmadan alışırsınız ve "ne zaman demlenecek bu çay" diye sabırsızlanırsınız ama siz staj yiyici olduğunuzdan en sevimli halinizi takınıp çaycıyı kafalayıp kendi çayınızı veya kahvenizi istediğiniz an gidip alabilirsiniz.

jargon

şantiyede jargon öğrenmek adettendir. başlangıçta gayet kibar olabilirsiniz, konuşmanız, hitaplarınız gayet düzgün olabilir; ama günün birinde ağzınızdan k harfi yerine sürekli g harfinin istem dışı fırladığını veya hitaplarınızın değiştiğini fark ettiğinizde (kalk yerine gak, yau de get yau vb) anlayın ki siz sahne tozu yutmuşcasına şantiye tozu yutmuşsunuzdur.