YEME İÇME 9 Ekim 2020
20,2b OKUNMA     593 PAYLAŞIM

Şarap Yıllandırmada Kullanılan Meşe Fıçılar Hakkında Merak Edilenler

Eskidikçe değer kazanan çeşitli alkollü içecekleri yıllandırmada kullanılan meşe fıçılar, şaraplar için de oldukça önemli bir yere sahip.

şarabın yıllandırılması için kullanılan meşe türleri kuzey amerika ve fransız kökenlidir. bu türlerin seçilmesindeki neden gözenekli bir dokuya sahip olması, hafifliği, esnekliği, akıtmaması ve şarabın yıllandırılması esnasında şaraba kazandırdığı koku ve tatların şarabın karakteristiğiyle uyuşması nedeniyledir. 


günümüzde fıçı yapımı esnasında bombeliğin kazandırılması için toasting denilen bir metot kullanılır. bu şekilde fıçıların içi yanıklık özelliği kazanır ve yıllandırılan şaraplar da bu sayede baharatımsı aromalar taşır. 

şarap asidi denen tartarik asidin zamanla fıçıların gözeneklerini kapatması söz konusu olduğundan 5 yılda bir fıçıların yenilenmesi gerekir. modern şarapçılıkta eskiye göre hacimce daha ufak olan 225 lt'lik barik adı verilen fıçılar kullanılmaktadır. yüzey alanı ne kadar ufak olursa, fıçının şaraba olan etkisi o kadar fazla olur. 


bir fıçının yapılabilmesi için ağacının 80 yaşına gelmiş olması gerektiği gibi, bir ağaçtan sadece 2 adet meşe fıçı yapılabilmektedir. türkiye'ye geliş fiyatları 1.500 - 2.500 usd arasındadır. henüz türkiye'de fıçı yapımında kullanılan meşe türü yetiştirilmemektedir. çok eskiden iğneada'da fıçı yapımıyla uğraşıldığı bilinmektedir.