SEYAHAT 26 Mayıs 2016
68,1b OKUNMA     1190 PAYLAŞIM

Schengen Vizesine Başvuracaklara Tavsiyeler

Schengen bölgesine vize serbestisinin konuşulduğu şu günlerde biz yine de ne olur ne olmaz diye bu tavsiyeleri buraya bırakıyoruz. İhtiyaç anında faydalanınız.
iStock.com

turistik amacıyla alacaksanız ve tek ülkede kalmayacaksanız, elinizde hangi gün nerede kalacağınıza dair bir seyahat belgesi olsun. benim gibi interrail için gidecekseniz her gece için otel rezervasyonu yaptırmanıza gerek yok. şu gece, gece yolculuğu yapıcaz diyip yırtabiliyosun. ya da yaptır booking.com'dan, iptal edersin sonra. seyahat sağlık sigortası da gideceğiniz günleri kapsasın yeter, dönüş tarihinden 2 hafta sonraya kadar yaptırın filan diyor bazı yerlerde, hiç gerek yok. uçak bileti, otel rezervasyonu, tren bileti vs gibi ulaşım belirten şeylerin biletleri kesinlikle olsun. interrail yapacaklar için ultra önemli tavsiye; asla biletinizin orjinalini koymayın. hiçbirşeyin orjinalini koymayın hatta.

öğrenciyseniz ve sponsorunuz gidecekseniz, sponsorunuzun noter tasdikli bilmemnesi, imza sirküleri, maaş bordrosu vs. gerek yok. basit bi dilekçe yazsın ben karşılayacam diye yeter. yanında da hesap özetleri, kredi kartı ekstresi, varsa tapu vs. sponsorunuz olacaksa kendi hesabınızdaki para önemli değil, istemiyorlar. bireysel emeklilikteki parayı da ibraz edebilirsiniz. tercihen birince derece yakınların (anne,baba,eş) sponsor olmasını istiyorlar ama ben annemin kaynının akrabasının arkadaşının eşinden sponsorluk aldım sorun olmadı diyenler de yok değil.

başvuruya gitmeden, tercihen ingilizce olarak dilekçe yazmanız gerek. bunun nasıl yazılacağına dair belli bir örnek yok. kendi cümlenizle, yapacağım gezi için dilekçe verilmesini talep ediyorum, masraflarım ben/veya sponsor tarafından karşılanacaktır yazsanız yeter.

vize başvuru formunu da kesinlikle önceden doldurun, başvuru sırasında doldurursanız lagaluga yapıyolar niye önceden doldurmadın diye. formda anlamadığınız yerler varsa onu ordaki görevliye sorup doldurursunuz. formdaki kalacağınız oteller kısmına sadece başvurduğunuz ülkede kalacağınız otelin adresini, telefonunu vs. yazsanız yeter. başvuru sırasında tüm otellerin adresini, telefonunu vs. ibraz etmeniz artı tabi. eğer kolpa rezervasyon yaptırdıysanız vize gelene kadar iptal etmeyin. günde 100 kişinin başvurusuyla ilgileniyorlar, hiçbir vize yetişmiyor, hayatta otelden konfirmasyon almıyorlar ama riske atmaya gerek yok. formda sponsor kısmında masrafları nasıl karşılayacak bölümünde birden çok kutuyu işaretleyebilirsiniz, ulaşım masrafı ödendi, konaklama masrafı ödendi vs. gibi.

başvuru yaptığınız ülkede kalacağınız otel için önceden ödenmesini istiyorlar ücretin. diğer ülkelerde rezervasyon yaptırıp gittiğinizde ödeseniz veya iptal etseniz de sorun olmaz. o yüzden başvuru yaptığınız ülkedeki rezervasyonu 'pay later' seçenekli olandan değilde 'non-refundable' 'pay now' lardan yapmanız daha iyi. ama sülaleniz rahatsa, boşverin, ben konsolosluğa mail attığımda önceden ödenmiş olması gerek dediler ama dikkat ettiklerini sanmıyorum.

vize ücretini başvuru sırasında, söyledikleri bankadan yatırmanız gerek. 60 euro + 10 lira gibi işlem ücreti alıyorlar. redd yemeniz durumunda itiraz etmek 30 euro. ama redd yiyenlerin %95'i itiraz dilekçesi ile alıyor. samimi şekilde seyahat amacınızı, ekstra belgeleri filan yazın yeter. dilekçe örnekleri internette var. redd yediğiniz gün dilekçeyi verip, 2 işgünü sonrası sonucunu öğrenebiliyorsunuz. iyi günlerindeyse aynı gün bile olabilir. ama öğrenciyseniz ve sponsorunuz veya sizin hesabında 5 bin üstü varsa redd yemeniz imkansız gibi. ulusal vizelerde ve öğrenci değilseniz redd geliyor daha çok. başvuru sırasında öğrenci belgeniz kesinlikle yanınızda olsun.

bu vizeyle sırbistan'a giremiyorsunuz, onu da unutmayın. sırbistan hiçbir vize istemiyor ama gidiş-dönüş uçak biletiniz yoksa, tipinizi beğenmezlerse filan havaalanından geri çevirebilirler. schengeni olanlara sorun çıkmıyor genelde ama sırbistanı da kapsamıyor sonuçta. sırbistana karadan girecekseniz her türlü kolay, belgrad nikola tesla havaaalanında çok sıkı bu işler.

vize için başvuracağınız ülke randevu sistemiyle işliyorsa, seyahatinizden en az 1.5 ay önce alın randevuyu. yoğun zamanlarda 2-3 hafta sonrasına verebilirler randevuyu, stres olmayın sonra. başvurudan maksimum 10 gün sonrada çıkar vize. başvurunuzda macaristan söylüyor size hangi gün çıkacağını mesela. bu arada macaristan konsolosluğu aynı zamanda norveç, isveç'in filan da vizelerini veriyor. biraz daha yoğun olabilir dolayısıyla. randevunuza asla geç kalmayın, asla almıyorlar, ertesi güne uçak biletiniz olsa bile. erken de gitmeyin, yine almıyorlar. pasaportunuzu teslim almaya giderken de, 3 dedilerse 3'de orda olun. benim 3'de sınavım vardı, 5 dakika bile erken vermediler.

daha önce schengen almadıysanız sistem multiple pass vermiyor. ona da dikkat edin. yunanistan'dan başlayıp devam edecekseniz kesinlikle multiple gerekli interrail için. schengen alanından çıkıp tekrar gireceksiniz çünkü. uçakla geçecekseniz sorun olmaz. gemiyle italyaya geçecekseniz de sorun olmaz.

uçak biletleri ve otel rezervasyonları için booking.com ve skyscanner harika iki site. booking.com'dan 'pay later' rezerv yaptırırken yanlış kredi kartı bilgisi verseniz bile farketmez, ne provizyon alıyorlar ne başka bişey. tren saatleri interrail.eu'da var. raildude'da oldukça yararlı.

en zor vize veren ülke almanya, en kolay veren italya. yüzde doksan dokuz sorun olmaz ama siz giriş yapacağınız ülkeden alın. schengen kanunlarında giriş yapılacak veya en uzun süre kalınacak ülkeden alınmalı yazıyor. yani ülkeye girerken niye bizden almadın derlerse asıl orada kalacam diyin. sorun çıkmaz.

almanyadan vize almak ayrı bir zanaat. bu yazı macaristan konsolosluğu esas alınarak yazılmıştır. yanlış bilgi içerebilir. özelden küfür etmeyin sonra :)