YAŞAM 30 Eylül 2022
65,4b OKUNMA     474 PAYLAŞIM

Sektörün İçindeki Birinden: Yatak Almayı Düşünenler İçin Belirleyici Tavsiyeler

Yatak alırken nelere dikkat edilmeli? Yatak alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Hangi marka? Sektörün içinde bulunmuş bir Sözlük yazarı, yatak alma sürecindekiler için dikkate değer tavsiyelerde bulunuyor.
iStock

1. Sektörün içinden biri anlatıyor

yatak alacaklara tavsiyeler kişiye göre değişir. 10+ yıllık yatak satış, imalat, ar-ge gibi aşamalarını yalayıp yutmuş olan birisi olarak belli başlı birkaç taktik vermek isterim. hala daha 17 farklı markanın (idaş-bambi-işbir-visko love-yataş-wellmatt bunlara dahildir.) satışını yapan bir firmam var. 12 tane de showroom. bunlar güvenmeniz için gerekli detaylar... reklamımızı yaptıktan sonra konuya geçelim.

herkes için geçerli olan detaylar

1. pahalısı kalitelidir ama her kaliteli yatak size uygun olmamakla birlikte alacak olduğunuz konforun karşılığı pahasıyla doğru orantılı değildir. bu sebeple kesinlikle bas parayı al en iyisini diye bir durum yok. 10 birim para verip alamadığı konforu 3 birim para verip alan kelli felli müşterilerim var.

2. yatak üzerine 2 dakika yatıp alınabilecek bir şey değil ama 15 dakika yatarak da doğrusuna karar veremezsiniz. yatarak anlayacaksanız bir kaç gece yatmalısınız. size bu garantiyi de wellmatt gibi 10k fiyata yatak satanlardan başkası vermez. bu sebeple yatakta ki size dert olan tepki ve sebepleri belirleyip öyle yatak bakmaya çıkın.


şimdi genel için geçerli olmayan, kişiden kişiye değişen durumlardan bahsedelim

1. fiziksel probleminiz var mı?

eğer böyle bir durum söz konusu ise alacak olduğunuz yatak çeşiti azalır. bu durumda şu iyidir bu kötüdürden konu çıkar bu gerekir bu gerekmez döner. sert yatak iyidir diyenleri pas geçin. ne kadar sert o kadar iyi durumu söz konusu olsa sunta alın yatın. 250 liraya çözersiniz. önemli olan ortopedik olmasıdır. ortopediklik de sertlik değil bedeni doldurması ve doğal yapısını korumasını sağlamaktır. burada devreye sizin fiziksel yapınız girer.

2. fiziksel yapınıza göre yatak seçimi

kısaca tanımlamak gerekirse her yatak basınca göre çalışır. farklı basınçlarda farklı tepkiler verir. ben şu yatağı aldım sen de al diyenlere kuşak asmayın ama ben yatağı şuradan aldım memnun kaldım hizmetlerinden diyenlere kulak asabilirsiniz. referans hizmete olsun ama modele olmasın. 60 kg'lık bir kişi, 100 kg'lık bir kişi ile genel olarak aynı yatakta rahat edemez. zaten yatak sektörünün çözemediği konulardan birisidir bu. her iki tarafta farklı yay kullanan firmalar vs. oldu ama şu anda bambi multi sleep modeli var, bu daha efektif bir çözüm sunuyor buna. eğer eşler arasında ciddi fark varsa bunu bir araştırın derim. konuya geri dönmek gerekirse yatağın yay ve dolgusunun sizin kilonuzla uygun ve ideal tepki vermesi önemlidir. tutup 130 kg birisi olarak standartlara göre sert bir yatak almanız da çözmüyor sorununuzu. kullanılan dolgu da devreye giriyor. bu gibi durumlarda sünger dolgu ilk başlarda güzel tepki verse de dayanımı kısa sürmektedir. hücre kırılmalar, yani çökme çok hızlı gerçekleşir. çok hafifseniz de buna göre yine farklı yay ve dolgu sistemleri gerekir.

3. konfor anlayışınıza göre yatak seçimi

sert yumuşak, pamuk efektli, sert cinsel yaşama uyumlu gibi konfor anlayışlarınız olabilir. bunları belirlemek önemli çünkü yine kumaş, iç dizayn buna göre önem arz eder. mesela siz yumuşak yatak istersiniz hatta yumuşak visco alırsınız ama izolasyonu geceleri soğuk olan bir odada o yatak yumuşak değil artık serttir. basın ve ısıya göre şekil alır. mesela yazın da çok fazla sıcak oluyorsa o yatak çok fazla yumuşaktır. yatağınızı kalorifer peteğe yakınlığı dahil konforunuza etki eden bir unsurdur.

yani kısaca toparlamak gerekirse maalesef yatak seçimi çok zordur. paranız çöpe de gidebilir çok ucuz bir yatakla güzel çözümlere de kavuşabilirsiniz. internette yazan her bilgiyi okuyup da kafanızı çorba etmeyin. ürünlerin kataloglarına bakın ama açıklamalarda şunu yapar, bunu yapara sadece teknik olarak güvenin. anti-stress vs. gibi detaylara ama konfor ve yeterlilik kısmı kişiye göre değişecektir.

bir mağazaya girdiğinizde satıcıya birkaç teknik detay öğrenip gidin. eğer o detaya hakimse emin olun yatağa da hakimdir ve sizi uygun yatağı bulacaktır.

Ek tavsiyeler

- visco yatak düşünüyorsanız, iyice araştırıp, visco istediğinizden emin olun. elalemin gazına gelip, mağazada visco yatak deneyip, daha sonra da satın aldığı visco yatak yüzünden hayatı zindan olan, yeni yatağı çöpe atan çok insan var. ama tabii visco yatağından memnun olanlar da var.

- uzun süreli kullanımda çökme, deformasyon vs. yaşamak istemiyorsanız miracoil yaylı yatakları, paket yaylı yataklara tercih edin. miracoil yaylı modeller biraz daha sert olabilir bu sebeple rahatlık açısından kendinden uyku pedli modeller daha uygun olabilir.

- özellikle boy ve kilonuza göre size çok sert ya da yumuşak gelen yataklardan uzak durun. yatağa çok gömüldüyseniz sizin için yumuşaktır, hiç gömülmediyseniz sizin için serttir. ortasını bulmaya çalışın. yatağınızın sizin için çok sert olması da, çok yumuşak olması da sizi rahatsız edecektir, hatta sağlık sorunlarına bile neden olabilir.

- bel sorununuz vs. varsa sert-orta veya sert tam ortopedik yataklar sizin için daha iyi olabilir. yumuşak sınıfındaki yataklar özellikle bel sorunu olan kişilere sıkıntı yaratır.

- eski yatağınızla yeni yatağınız arasında sertlik farkı varsa yeni yatağa alışmanız minimum 1-2 hafta sürer.

- doğal malzemeli ürünleri tercih edin; pamuk, kaşmir, keten, yün, at kılı vs... at kılı olanlar 1,5-2 kat daha pahalı evet. ama sanıyorum yumuşak tabakası zamanla deforme olmadığı/ezilmediği için yatak ömrü açısından en iyisi de onlar. deneyip, beğendiyseniz o paralar verilmez değil bana göre... illa gidip, 5000 euro'luk hastens almak zorunda değilsiniz, idaş'ta, wellmatt'da, yatsan'da da var mesela...

- ömrünüzün en az 3'te 1'ini geçireceğiniz yatağa vereceğiniz paraya asla kıymayın, aptal olmayın, geri zekalılığın lüzumu yok.

- maalesef mağazada 5 dk. yatarak ve yatakla birkaç gece geçirmeden yatağın size uygunluğu anlaşılamıyor. yatak almadan önce memnuniyetsizlik halinde satıcıyla iade şartlarını detaylıca görüşün. yatak satıcıların çoğu bir şekilde iade alabiliyorlar ama bunu baştan konuşmak gerekiyor. sonra başınız ağrımasın, her gece ızdırap çekmeyin.