TEKNOLOJİ 24 Ağustos 2023
175b OKUNMA     432 PAYLAŞIM

Sektörün İçinden Biri Anlatıyor: En İyi Klima Markası Hangisi?

En iyi, en sağlam klima üreten marka hangisi? Daikin mi, Mitsubishi mi, Arçelik mi, LG mi? Sektörden biri anlatıyor.

açılın, sektörden bildiriyorum. dünyada top 3 klima üretici bir firmada çalışıyorum. 

öncelikle samsung, lg, carrier falan geçiniz efenim. biz bu firmalara sektörde tier-2 deriz. total performans, kullanım ömrü, kullanıcı kolaylığı, teknik servis, yedek parça vs. olarak puanları "mediocre" dir, yani orta seviye, bazı modelleri vasat hatta.

midea, arçelik, vestel, vs. bunlar a/c ve chiller sektörüne yandan dahil olmuş ve tier-3 dediğimiz markalardır. işin know-how'ı ve inovasyonu yoktur. tier-1 geliştirir, piyasaya sürer, piyasadan iyi tepki gelir; sonra bu tier-2, tier-3 diye dalga dalga yayılır. ürünü çakarlar, özelliği çakarlar, parçayı çakarlar, çakar oğlu çakarlar yani. ama hem ürünlerin ömrü kısadır, hem de bi sıkıntı çıktığında elinize verirler.

dünyada klima sektörünün top 3 markası sırasıyla: "daikin", "mitsubishi electric", "mitsubishi heavy industries"dir. bilmeyen için söyleyeyim; mitsubishi electric ve heavy industries isimleri ve kökenleri aynı olmasına, hatta ve hatta başka sektörlerde beraber ortak olmalarına rağmen klima ve soğutucu sektöründe ölümüne rakiptir.

klima japon işidir, japon markasından başka klima alınmaz. bakın fujitsu general'dan bahsetmedim, illa bütçe dahilinde alım yapacaksanız gidin fujitsu general alın, o da fena değildir.

ama illa ben klima alıcam, ömürlük olsun, sağlam olsun, harhar çalışsın, bana mısın demesin, teknik servisi yılan gibi olsun, tüm modern ve klasik özellikleri barındırsın diyorsanız önerim ya daikin'dir ya da mitsubishi heavy industries. daikin ismi türkiye'de pek duyulmadığında hehe daikin ne ya tarzı çoluk çocuğun ağzına pelesenk olmuştur ama bilmedikleri şey dünya konut kliması satış rakamlarında daikin'in ikinci sıradakine 2 kat fark atmış olmasıdır. daikin ayrıca kendi buzdolabını da üretebilecek, geliştirebilecek ve bu konuda kimyasal argesi bulunan bir firmadır. yani soğutma ve ısıtma performans değerleri tüm rakiplerinden üstündür. mitsubishi heavy industries ise sağlam komponent yapmasıyla bilinir. yani ürünün içindeki tüm parçalar tayland'da üretilir ve parça kalitesi olarak top-notchdur, bir numaradır.

klima dediğiniz ürün kapasitesine ve serisine göre değişmekle birlikte average ve best-seller bir modelde 100-130 euro arası üretim maliyeti olan ve üreticiden son kullanıcıya araya 4-5 el değişiminin, aracının girdiği bir sektördür. o yüzden piyasaya bu ürün 350-400 euroya düşer. top markalar fiyatta rekabet edemezler çünkü zaten kaliteli ürünün fiyatını düşürebilecekleri nokta bellidir. ama bu adı sanı duyulmamış markalar ve tier-2, tier-3 firmalar fiyatta kapışabilmek için her türlü parça eskitme ve parça başına maliyet düşürme işlerine girişirler ve en kolay çözümde ucuz parçayla üretip "sıkıntı çıkacak" cihaz yüzdesine oynamaktır.