SAĞLIK 7 Ocak 2021
57,7b OKUNMA     695 PAYLAŞIM

SGK Hakkında Fazla Bilinmeyen ve İşinize Yarayabilecek Nadir Bilgiler

Yeni doğum yapan bir kadının ilk 28 gün boyunca, analık hakkı sayesinde özel hastane masrafından muaf olduğunu biliyor muydunuz? Bu ve bunun gibi hayat kurtaran birkaç SGK bilgisini paylaşalım.

5510 sayılı sosyal güvenlik kanunu (sgk) hakkında işinize yaracak birtakım bilgileri sizinle paylaşacağım.

1) yeni doğum yapan kadının "analık hakkı" yani "yeni doğan" diye tanımlanan bir hakkı vardır. bu dönemde ilk 28 gün bebeğinizin bakım ücretlerinden sgk anlaşmalı özel hastaneler sizden ücret talep edemez. bunlar; doktor kontrolü, röntgenler, kan testleri ve her türlü şey bu kapsamdadır. kaynak

2) 5510 sayılı sosyal sigortalar kanunu'nun 60/g yani gss diye geçen ve işsizlerden para alan sisteme ödeme yapmak istemiyorsanız bu bilgi işinize yarayacak, tam bir sistem açığıdır.

öncelikle sigortalının son 1 yıl içerisinde 90 prim günü yatmışsa ve sigortalı bu 90 gün sonunda işten ayrılırsa 99 gün daha devlet tarafından bakılır ve gss kapsamına alınmaz. bu ne demek?

siz her 90 günde 1 gün işe girip çıkarsanız sistem her defasında son 1 yıl içerisinde 90 primini görecek ve sağlığınızı aktif edecektir. böylece gss kapsamına alınmayacaksınız.

3) doğum veya askerlik borçlanması denen ödemelerinizi çok önceden ödemek yerine emekliliğinize kısa bir süre kala öderseniz; paranız uzunca süre cebinizde kalır, paranızı sistemde bırakmazsınız. ancak, önemli bir not ödemelerinizi 1 ocak yerine 31 aralık tarihinde veya öncesinde yapmak size büyük bir kolaylık sağlar. örneğin 1 ocak 2021 tarihinde 38.16 tl'dir borçlanmanın en düşük tutarı, bu ödemeyi 31 aralık 2020'de yapan sigortalı 31,39 tl ödeyecekti.

4) doğum yapacak kadın 120 prim günü olması halinde 16 haftalık " analık " adı altında bir ödeme alabilecek. yani doğumuzundan önce 120 prim günü yatması halinde 4 aylık maaşınızı da sgk'dan alabileceksiniz.

5) kısmi çalışan (1 aydan az çalışan) kişilerin muhasebe birimleri çalışanlarına "07 kodla puantaj" kaydı çalışan diye giriş yapmaları halinde sigortalı gss'den muaf kalır. ancak, sigortalıyı "06 parttime kısa süreli" kodunda giriş yapılırsa 30 günden az çalışma günü kadar gss prim borcu kapsamına alınacaktır.

6) yıllarca bağkur kapsamında çalıştınız ve ssk emeklisi olmak size daha avantajlı geldi diyelim, çözümü şu: emekliliğinize 1.260 gün yani 3,5 sene kala priminiz (ssk, bağkur ya da emekli sandığı) hangi kolda yatarsa oradan emekli olursunuz. 30 sene bağkur'lu çalışan 1260 gün ssk'lı primi yatarsa ssk emeklisi olur.