DOĞA 23 Ağustos 2022
16,9b OKUNMA     391 PAYLAŞIM

"Sıcak Değil de Nem Çok Kötü Yapıyor" Klişesinin Bilimsel Açıklaması

Yaz aylarında yüksek nemli bölgelerde sık duyduğumuz bir cümle "sıcak değil de nem çok kötü yapıyor." Peki nemin çok olması neden bizi bunaltıyor? Bunu bilimsel olarak, basitçe anlatmaya çalışalım.

bunu anlamak için önce buharlaşma nedir, onu anlatmak lazım. buharlaşma, su yüzeyindeki buhar basıncı ile suyun üstündeki buhar basıncının arasındaki fark ile orantılıdır. sudaki buhar basıncı, havadaki buhar basıncından büyük olduğu müddetçe buharlaşma devam eder ve eşit olunca buharlaşma durur. buna göre hava buhar basıncı arttıkça buharlaşma miktarı azalır.


vücudumuz düşük nem oranında buharlaşma yoluyla fazla ısısını dışarı rahat rahat atabiliyor iken, yüksek nem oranında havadaki buhar basıncı yüksek olduğu için buharlaşma azalır ve vücut, sıcaklığını dengelemek için terlemeye başlar. bu yüzden dış hava sıcaklığı 33 derece olmasına rağmen bağıl nem %80'e ulaştığında 49 derece hissedersin.

artan su ile solunan havanın akışkanlığı azalır; çünkü hava, suya doyar. bu da zor nefes almaya sebep olur. özellikle klimalı ortamdan çıkanlar bunu direkt hissedebilir. solunan havada bir ağırlaşma olur. yine nemli havanın özgül ağırlığı, kuru havadan daha fazladır ve vücudunuzda yoğuşur. bu da ağırlık ve sıkılganlığı arttırır.