İNTERNET 29 Ocak 2021
66,8b OKUNMA     741 PAYLAŞIM

Şimdilik Android'lilerin Giremediği Sosyal Ağ Clubhouse Nedir, İçeride Neler Oluyor?

Şu sıralar sessiz sedasız hayatımıza ses tabanlı yeni bir sosyal ağ girdi: Clubhouse. Şimdilik yalnızca iOS kullanıcılarının indirebildiği bu uygulamaya yalnızca davetiye yoluyla katılabiliyorsunuz. Tam olarak nedir, ne değildir, içeride neler dönüyor derseniz; sizi içeriğimize alalım.

clubhouse; paul davison ve rohan seth'in kurduğu, alpha exploration'ın ürünü, ses temelli yeni nesil bir sosyal ağ.

clubhouse'da konuşma başlatmak için 3 seçeneğiniz var: open room, social room ve closed room. open room, dışarıdan herkesin katılımına açık; social room, sadece takipleştiğiniz kişilerle iletişim kurabileceğiniz; closed room ise dışarıdan başka kimsenin katılamadığı oda anlamına geliyor. odalarda konuşulan hiçbir şeyin kaydı şimdilik podcast'teki mantık gibi tutulmuyor, tüm konuşulan şeyler oda kapandığı andan itibaren kayboluyor.


crunchbase isimli web sitesine göre uygulamanın andreessen horowitz ve kortschak investments'tan 2020 yılının mayıs ayında 10 milyon dolar yatırım aldığı söyleniyor. cnbc'nin 2020 mayısında paylaştığı habere göre ise 100 milyon dolarlık bir değere ulaşmış.

uygulamadan para kazanmak olayına gelirsek; şimdilik spotify gibi platformlarda verilen reklamlar yerine, içerik oluşturucularına kendi abonelik içeriği hizmetlerini kurmalarına izin veren, patreon ve kreosus gibi internet tabanlı platformlar sayesinde para kazanılabileceği fikri daha akla yatkın görünüyor.

insanlar, konuşmalar gerçekten harika bir ortam clubhouse. yavaş yavaş içeride de bir kültür oturmaya başladı. odalara katılımların ve rotasyonun hızlı olması nedeniyle bazı dinamikler oluşuyor muhtemelen yakında genel geçer tanımlar da gelecektir. kısaca içeriden bahsedeyim:

odada en az bir moderatör bulunuyor. bu kişi, odada kimlerin konusacağını belirleyen kişi. moderatör, sesli olarak iletişime geçiyor. kullanıcılar 3 sınıfa ayrılmış: konuşanlar, konuşanların takip ettikleri ve diğerleri şeklinde. genellikle odalarda katılımı ve sürekliliği artırmak için insanlar konuşmaya davet ediliyor. uygulama penceresinin alt tarafındaki el simgesine tıklayarak konuşmak istediğinizi moderatöre söyleyebiliyorsunuz. dediğim gibi, odalarda rotasyon oldukça seri; bu yüzden moderatörler genellikle 10 dakikada bir kanaldakilere neler konuştuğuna dair kısa bir özet geçiyorlar. buna bu zamana kadar reset'lemek dendiğini duydum, belki ileride başka bir tanım gelir.


takip ettiğiniz bir kişi yayın yapmaya başladığında size bir bildirim geliyor. ayrıca siz bir oda kurduğunuzda dışarıdan birisini davet edebiliyorsunuz. burada sistem güzel düşünülmüş. çağırmak istediğiniz kişiye ping atıyorsunuz ilgili kişi gelmek istiyorsa kanala dahil oluyor.

kısaca uygulamadaki amaç kaliteli bir muhabbet ve diğer insanlar tarafından dinlenebilir bir yayın sunmak. tabii konuşmak isteyen insanları da davet ettiğiniz için bu baltalanabiliyor, yeni bir ortam ve tanımadığınız insanlar olduğu için söz kesmek oldukça zor ve insanlar kendinlerini kaptırabiliyorlar. bence ufak bir geri sayım sayacı harika olurdu.

içerisi genellikle co-founderlar, yatırımcılar ve yazılımcılarla dolu. bunları bio'larda sık sık göreceksiniz. hatta bugün işin makarasına vuran birinin bio'sunda herhangi bi yerin co-founder'ı değilim yazdığını gördüm.