Şimdiye Kadar Yüzdüğünüz Bütün Denizlerden Daha Farklı Bir Deneyim: Okyanusta Yüzmek
yüzerken evet denizden farkı yoktur lakin kıyıdan suya girerken ve çıkarkenki durum için (en azından bazı bölgelerde) aynısını söylemek mümkün olmayabilir.
okyanusun kıyı dalgası bizim genelde yüzmeye alışkın olduğumuz akdeniz'in kıyı dalgasına benzemez. daha önce de belirtildiği gibi gelgiti daha kuvvetlidir ve gerek suya girerken gerek sudan çıkarken ciddi anlamda zorlanabilirsiniz tecrübesiz iseniz.
girişte dalgayla mücadelede bizim alışkın olduğumuz gelen dalganın üstüne doğru tatlıca süzülme hareketi okyanusta o dalganın sizi alıp kıyıya sürüklemesi ile sonuçlanabilir. aynı şekilde bu dalgaya doğru koşturarak girmek de dalganın momentumundan ötürü hem tehlikeli hem de genelde etkisizdir. doğrusu yavaş adımlar ve dikey hoplamalarla dalgaların üstüne çıkmaktır.
çıkışta ise aynı dalga bu kez kolay çıkmanıza müsaade etmez ve sizi geri çekip tekrar terkar yere çarpabilir:
kuvvetli adımlar atabilmeniz ve dengenizi iyi sağlamanız gerekir ve yorucu bir yüzme aktivitesi sonrası bacaklarınız bu konuda size pek yardımcı olmayabilirler.
daha kayalık bölgelerden suya girişlerin ne kadar tehlikeli olacağını da sanırım anlatmaya gerek yok.
son olarak gavurların sneaker wave dediği sinsi dalgalar da cabası:
yani kısacası; "ahehehö nolcaek yeaa denizden farkı yok" diye düşünerek girmeyin bir gün fırsat bulursanız, benden söylemesi. tamam muhtemelen ölmezsiniz ama ciddi sakatlıklar söz konusu olabilir:
dünyamızın hareketinden ve akıntılar sebebiyle okyanusların doğu sahilleri genelde soğuk olur (bkz: estoril)
illa kıyıdan girecekseniz batı sahillerini tercih edin. tabii bu işin asıl zevki okyanusa sahilden değil üstündeki gemiden girmektir özellikle atlantiğin orta boylamlarında 30-34 derece enlemlerinde gulf akıntısının bir nehir gibi aktığı ve beraberinde meksika körfezinden 34 derece su getirdiği bir yer ve zamanda driftte bekleyen bir gemiden atlanıp yapıldığı takdirde oldukça keyifli olan eylemdir.
geminin korozyona karşı korunması için güverteye verilen elektrik sayesinde köpek balığından da dolaylı yoldan korunulsa bile yinede tırsmamak elde değildir. borda merdivenine yakın olup her an kendinizi güverteye atabilmek için çok açılmazsınız gemiden tabii bu bazı piç ruhlu meslektaşlarınızın ilerde sırt yüzgeci gördüm diye şaka yapıp sizin olimpiyatlarda dünya rekoru kırmanıza sebep olacak şekilde kalbiniz götünüzde kendinizi güverteye atmanıza mani olmaz.
bunu yapmışken birde okyanusta yunuslarla yüzmek eylemini gerçekleştirmek istiyorum ama seyir halindeyken geminin her tarafında türlü türlü şebeklikler yapan, atlayıp, zıplayıp taklalar atarak sizi okyanusa davet eden bu dostlarımız niyeyse makine stop emri daha makine kontrol dairesine ulaşmadan ufukta kaybolup gitmektedirler.
nerede yüzdüğünüz göre değişir, şimdiye kadar bu konuda değişik deneyimlerim oldu
florida'da pensacola, destin, miami gibi yerlerde yüzdüm. buralarda sıcak körfez suyu hakim. su da kum taban nedeniyle hafif bulanık. daha çok antalya'yı (belek, lara) andırıyor aslında.
boston'da yaşamama rağmen burada fazla girmedim. yine de ara sıra nantucket, vineyard, cape cod, plum island, gloucester gibi yerlerden okyanusa girdim. buralar feci soğuk. temmuz, ağustos filan fark etmiyor. çok soğuk.
devam etmeden araya sıkıştıralım... sudaki besin değeri akdeniz'e göre çok daha yüksek olduğundan okyanus suyu o kadar da berrak değildir. yerine göre tabii... ama genelde durum bu.
bunun dışında adalarda girdim... bermuda mesela çok güzel ve emniyetli. volkanik oluşumlar sayesinde birçok doğal havuz var. ama orası da haziran'a kadar soğuk. tropik bir yer değil. yine de gitmeye değer. tamamen doğal yollarla öğütülmüş mercan kayalıklarından rengini alan pembe plajları çok güzel. su yine soğuk... akdeniz'e göre soğuk.
porto riko, aruba, vs. daha tropik. ama daha dalgalı. okyanusa karşı daha açık.
bahamalar ise benim hayatta köpekbalığı gördüğüm tek yer. bunlar aslında her yerde var... özellikle meksika körfezinde... florida'da... ama oralarda görmedim. bahamalar'da gördüm. daha 5 dakika önce gayet tembel bir şekilde yüzdüğüm noktadan daha sonra koyu renkli, denizaltı gibi birşey geçti. hemen cankurtaran sirenleri çaldı tabii... herkes sudan çıktı. eleman adeta bir 2-3 dakika salına salına yüzdü orada.. sahile 10 adım. bayağı da büyüktü. tiger olduğunu iddia ettiler. sonra gitti... bir daha geldi... ve o plaj o gün için kapatıldı. bu olay nassau'da gerçekleşti.
neyse, okyanus bu. bu hayvanlar okyanusta yaşıyor.
ben bermuda dışında fazla zevk almıyorum. akdeniz daha güzel bence... hem daha sıcak, hem daha berrak... kalkan, kaş gibisi yok. çok severim. okyanus filan bir yere kadar.