İNTERNET 27 Ekim 2021
26,1b OKUNMA     522 PAYLAŞIM

Sosyal Medya Kullanımında Anonimlik Neden Eskiye Oranla Azaldı?

Evet, rumuz kullanımı başta Ekşi Sözlük olmak üzere çeşitli platformlarda devam ediyor ancak 90'lar sonu veya 00'ler başında oranla azaldığı da bir gerçek. Bunun üzerine bir akıl yürütmeyi paylaşıyoruz.
iStock

ekşi sözlük ve benzeri sitelerde anonimliğin giderek azalması zamanın ruhundan dolayıdır.

sözlük popülerleştiğinde, yani 90'ların sonu 2000'lerin başı diyebileceğimiz dönemde internet özgürlük ile eş anlamlıydı. bundan dolayı sadece sözlük ortamında değil, o dönem popüler olan tüm sosyal ağlarda gerçek isimler yerine alengirli, komikli, bazen de karşıdakine inceden mesaj gönderebilme kaygısı içeren nickler seçilip kullanılırdı. derdim savunmak veya yermek değil ama interneti internet yapan birçok şey de yine o "özgürlük" ortamında mümkün olabildi. basitçe günümüz internet anlayışı ile kıyaslamak gerekirse, örneğin bugün bile unutulmazlar arasında yer alan turkishmusic.org'daki sezen aksu tartışması, günümüz sosyal medyasında daha ikinci veya üçüncü küfürde mahkemeye intikal ederek sonlanırdı. bu arada küfür özelinde, hemen her toplumda hemen her devirde karşılıklı küfürleşmeyi seyretmek insanlara saçma da olsa bir keyif verir (örn: karagöz hacivat, klasik dönem orta oyunları vs) ancak bu durum yasal anlamda küfür ve hakaretin suç olduğu gerçeğini değiştirmez. internet ortamını biraz daha değiştirip, anonimliği azaltan en büyük etkenlerden biri de bu oldu.


bir diğer etken ise, facebook ile başlayıp giderek yayılan gerçek kimlik ile profil oluşturma akımıdır hiç kuşkusuz. 2000'lerin sonunda facebook yaygınlaştıkça msn'de, icq'da, yonja'da tuhaf tuhaf karakterlerle hesaplar açmak çocukça, hatta ergence gelmeye başladı insanlara. olaya daha geniş açıdan bakacak olanlar belki de özgür internet ortamının kontrolünün sağlanabilmesi için devletler dahil küresel güçlerce bu akımın desteklenip ortaya çıkarıldığını bile savunabilirler. belki bu da mümkündür bilemem fakat internet artık 15-20 sene önceki internet değil, tıpkı dünyanın da öyle olmadığı gibi.

zamanında ekşi'de dalgasını geçtiğimiz "sosyal medyaya tc kimlik numarası ile giriş yapılsın" yaygarası belki de ileride bir gün gerçek olacak ve büyük çoğunluğa da çeşitli sebeplerden dolayı mantıklı gelecek. işin ilginci böyle bir şey olursa da zorlamayla değil, yine moda haline getirilecek bir akım ile yaygınlaşacak.

yıllar önce insanlar daha hayat dolu ve cesurdu, dolayısıyla internetten bekledikleri şey özgür ortamdı. şimdi ise insanlar güven problemi içerisinde paranoya dolu bir hayatta internetten yana tek şey bekliyorlar, o da güvenlik.

bu da internetin en büyük açmazıdır: özgürlük için gizlenilirken, güvenlik için kendimizi gittikçe açığa çıkarırız.