İNTERNET 9 Mayıs 2022
25,8b OKUNMA     464 PAYLAŞIM

Sosyal Medyanın Zararları Hakkında Çarpıcı Bilimsel Araştırmalar

Sosyal medyanın zararlarıyla ilgili BBC'nin derlediği ilgi çekici bilimsel çalışmalar.

- 2014’te avusturya’da yapılan bir çalışmaya göre 20 dakika sosyal medya kullanan insanların, 20 dakika internet kullanan insanlardan daha mutsuz olduğu tespit edildi. bunun nedeninin insanların sosyal medya kullanırken zamanı boşa harcadıklarını bilmeleri olduğu tahmin edildi.

- bilgisayar ve insan davranışları adlı dergide yayınlanan makaleye göre 7 ve daha fazla sosyal medya platformu kullanan insanlar 2 ya da daha az sosyal medya platformu kullanan insanlardan 3 kat daha endişe bozukluğu semptomları gösterdiği belirlendi.

- bir bbc haberine göre 2 araştırmaya göre 700 öğrencide bulunan depresyon hali, mutsuzluk, kendini değersiz hissetme ve umutsuzluk halinin kaynağının internet kullanımı olduğu ve internet kullanımının miktarı arttıkça belirtilerin şiddetlendiği tespit edildi.

- 2016’da 1700 kişi üzerinde yapılan bir araştırmaya göre sosyal medya kullanan kişilerde depresyon ve endişe bozukluğu halinin, kullanmayanların 3 katı olduğu tespit edildi.

- ingiltere trent üniversitesinde 43 bilimsel çalışma sonucu analiz edilerek yapılan çalışmaya göre, fazla sosyal medya kullanımının

* ilişki bozukluklarına,
* akademik başarısızlığa,
* gerçek hayattan kopmaya

neden olduğu tespit edildi.

- isviçrede 1000 facebook kullanıcısıyla yapılan bir çalışmada, çalışmaya katılan kadınların daha mutsuz ve güvensiz hissetmelerinin sebebinin “facebook’taki paylaşım yapanların hep en mutlu ve güzel hallerini paylaşmaları” olduğu tespit edildi.

- 2013’te 79 facebook kullanıcısı ile yapılan bir çalışmada araştırmacılar 79 kullanıcıya günde 5 defa “kendini nasıl hissediyorsun? ve son mesajdan bu yana ne kadar facebook kullandın” sorularını sordular. çalışmanın sonucuna 2 telefon arasında facebook kullanımı arttıkça yaşamdan alınan zevkin azaldığı ortaya çıktı.

- 2016 yılında penn eyalet üniversitesinde yapılan bir araştırma sonucunda, başka insanların çoğunlukla fotoşoplanmış resimlerine bakmanın insanların özgüvenlerini düşürdüğü tespit edilmiş. estetik ameliyat sayısının son 10 yılda %20 artış göstermesinin ciddi bir nedeninin selfie'lerde daha güzel çıkma takıntısı olduğu iddia edilmektedir.

- 600 sosyal medya kullanıcısı üzerinde yapılan bir çalışmaya göre kullanıcıların 3’te birinde kıskançlığın neden olduğu başarısızlık hissi görüldüğü tespit edildi.

- amerikan engelleyici tıp dergisi’nde yayınlanan makaleye göre 7000 19-32 yaş arası sosyal medyayı fazla kullanan kişiyle yapılan çalışmaya göre, fazla sosyal medya kullanan kişilerin sosyal aidiyet sorunları yaşama oranı normal insanların 2 katı kadar olduğu tespit edildi. 

kaynak: http://www.bbc.com/…u-the-evidence-and-the-unknowns

- 2017’de ingiltere’de ulusal ölçekte yapılan bir araştırmada sosyal medya bağımlılığı gösteren kişilerin çoğunlukla genç bekar kadınlar olduğu tespit edildi. ayrıca bu kişilerin düşük eğitimli, düşük gelirli ve özgüvensiz insanlar olduğu da tespit edildi.

bazı insanlarda bağımlılık öyle boyutlara geldi ki, amerika’da 2014 yılında facebook bağımlısı bir hırsız soyduğu evde dayanamayıp facebook’a girdiği için polis tarafından yakalandı. 

kaynak: https://minnesota.cbslocal.com/…-burglarizing-home/

- ingiltere’de montfort üniversitesinde sınırlandırılmamış sosyal medya kullanımının, gençlerin akıl sağlığına zarar verebileceği nedeniyle 16 ocak 2019 tarihinde 5 gün boyunca kampüs ve öğrenci yurtlarında yasaklamıştır. üniversite yönetimi tarafından öğrencilerinin bir nevi bağımlı oldukları tespit edilmiştir.
https://www.bbc.com/news/education-46876458

- dünyaca ünlü bilim dergisi lancet’de yayınlanan bir makaleye göre hareketsiz bir yaşamın sigaradan daha zararlı olduğu tespit edildi. ingiltere’de 15 yaşındaki her 3 çocuktan bir tanesinin 6 saatten fazla sosyal medya kullandığını göz önünde bulundurulursa, sosyal medya kullanımının sadece akıl sağlığına değil, fiziksel sağlığa da zarar verdiğinin tahmin etmemiz çok da zor olmaz.

bu çalışma ingiltere'de yapılmış bizim çocuklar bu kadar fazla telefon kullanmaz derseniz yanılıyorsunuz. geçen ay yeşilhisar meslek lisesi öğrencilerine uyguladığımız ankete göre de 3 çocuktan bir tanesi günlük 6 saat ve daha fazla fazla akıllı telefon kullanıyor.

kaynak: https://www.bbc.com/…ews/uk-wales-politics-18876880 | http://www.bbc.com/…s-too-much-time-on-social-media

- bbc’nin haberine göre 2018 ekim ayı itibari ile 259 kişi selfi çekerken hayatını kaybetmiştir.
kaynak: https://www.bbc.com/news/newsbeat-45745982

- amerika’da yayınlanan bir gazetenin haberine göre 2011 yılındaki boşanma dosyalarının 3’te birinde facebook kelimesi geçmektedir. amerika’daki boşanma avukatlarına göre facebook evliliklerin bitmesinde en büyük nedenlerden bir tanesi olarak görülüyor.
kaynak: https://www.nydailynews.com/…2011-article-1.1083913

not: bu çalışma 2018 yılında kayseri/ yahyalı'da düzenlenen sosyal medya faydalı mı, zararlı mı münazara yarışmasında kullanılmak üzere yahyalı çok programlı anadolu lisesi öğrencilerinin katkılarıyla hazırlanmıştır. okulumuz için proje sahiplenin