SPOR 6 Haziran 2018
72,7b OKUNMA     1037 PAYLAŞIM

Sporcuların Benzini Olarak Bilinen BCAA Tam Olarak Nedir, Ne İşe Yarar?

Kas kütlesini ve performansını artırmak için sporcular tarafından tercih edilen dallı zincirli amino asit desteklerine BCAA deniyor. Kullanmalı mıyız, ne işe yarar? Gelin, bu konuları inceleyelim.
iStock


bcaa: branched chain amino acids

dallanmış molekül yapısına sahip aminoasitler. merkezi karbon atomuna bağlı olan ve aminoasidin türünü belirleyen grupta dallanmalar olduğu için bu adı alırlar. vücut tarafından üretilemeyen ve dışarıdan alınması zorunlu olan temel aminoasitlerdendirler. üç tanedirler: isoleucin, leucin, valine. sporcular tarafından çokça tüketilirler.

bcaa'nın faydaları, piyasada en iyi olarak önünüze çıkabilecek bcaa'ların özellikleri ve gerçekleri

bcaa bir aminoasit zinciridir ve içerisinde valin, lösin ve izolösin bulunmakta.

öncesinde bu 3 aminoasitin doğal yollardan nasıl sağlandığına bakalım;

valin: peynir, et ve balık, fıstık, susam ve mercimektir. (vikipedi)
lösintahıllar, baklagiller ve süt ürünleri. (vikipedi)
izolösin: soya fasulyesi, fındık ve fıstık çeşitleri, tahıllar ve baklagiller, yumurta, et.(vikipedi)

peki bcaa sporculara hangi katkıları sağlar?

- enerji verir (ben böyle özetledim)
-kas yıkımını minimize eder
-kas onarımına yardımcı olur (ben böyle özetledim)

bu 3 etkiyi, tamamen besinler yolu ile sağlayabilir misiniz? 

evet;

a- düzenli uyku ve idman öncesi besin tercihlerinizde enerjinizi idman boyunca yüksek tutabilirsiniz.

b- kas yıkımını minimize etmek ve anabolik sürece en iyi şekilde girip en verimli şekilde geçirmeniz de uyku düzeni, beslenme ve kendiniz için doğru egzersizleri seçerek mümkün.

o zaman hangi durumda bcaa işinize yarayacaktır?

æ- kilo vermek adına diyet yapıyorsanız, negatif kalori balansı gereğince besin miktarı kısıtlamasına gittiyseniz;

ß- ketojenik diyet, paleo diyet v.b gibi düşük karbonhidratlı besleniyorsanız; özellikle lösin ve izolösin gibi valine göre daha elzem iki parçayı ağırlıklı olarak tahıl ve bakliyat gibi besinlerden sağlayabiliyorken, buradan gelecek miktarlara kesik attığımız için, takviye bcaa alımından sporcu olarak fayda görebiliriz...

şimdi bir de piyasada en iyi diye gösterilen bcaa ürünlerine bir göz atalım

scivation xtrent bcaa'ya bir bakalım; 1 servisinde; 7 gram bcaa, 2,5 gram glutamin ve b6 vitamini var.

diğer ürünlere gelecek olursak;

1-sci-mx bcaa, 1 servisinde; 9 gram bcaa, 3,6 gram glutamin var. 129 tl ve 32 servis içeriyor.
2-multipower bcaa, 1 servisinde; 6 gram bcaa var. 115 tl ve 40 servis içeriyor.
3-ultimate bcaa, 1 servisinde; 6 gram bcaa var. 120 tl ve 60 servis içeriyor.

ayrıca piyasada sürekli "en iyi" diye gösterilen weider'in bcaasına bakarsanız, servis başına 6 gram bcaa ve 1,5 gram glutamin ile toplamda 50 servisi 189 tl'ye benim sıraladığım bcaa'ların içerisinde fiyat-performans olarak kesinlikle yeri yok...

tabloya bakılırsa, koşa koşa almamız gereken sci-mx bcaa gibi gözüküyor; çünkü 9 gram bcaa'nın yanı sıra 3,6 gram da glutamin içeriyor. 

ama biz kısaca gerçeklere değinelim

1 numarada bahsettiğim saplımentin cazip tarafı glutamin içermesi (içerdiği glutamin miktarı), o zaman glutamin noktasına değinmek gerekiyor; özellikle ağırlık çalışan kişiler için olmazsa olmaz olduğu, idman sonrası daha hızlı toparlanmayı sağlaması, kas kütlesi artışına yardımcı olması, büyüme hormonunu tetiklediği, kilo vermeye etkisi olduğu... söylenmekte.
ancak bu söylentileri doğrulayan bir bilimsel araştırma da yok. kendim baktım, baktığında benden daha iyi anlayabilecek arkadaşlarımdan yardım aldım ve bu konulara kafa yoran insanların ne dediğini dinledim; glutamin gereksiz bir saplıment.

yine de, glutamin kullanıp faydasını gördüğünüzü düşünüyorsanız, ayrıca glutamin almak yerine bu şekilde bcaa içerisinde tercih ederek ve ek olarak protein tozu da kullanıyorsanız onların içinde de bulunabildiğinden ; bu saplıment ihtiyacınızı (ihtiyaç sanırınızı) bu şekilde giderebilirsiniz. bu noktada sci-mx bcaa tam size göre.

onun dışında 9 gram bcaa miktarı ile 6 gram bcaa miktarı arasında, büyük bir uçurum olduğunu söyleyemeyeceğim, çok dev gibi ebatlarda ( örneğin 190 boy ve 100 kilo üzeri) değilseniz ve ağırlık idmanlarında ileri seviye değilseniz mesela deadliftte kendi vücut ağırlığınızın 2,5 katlarında falan kaldırmıyorsanız 3 gramın hesabını yapmanıza da gerek yok.

bu noktada, genel olarak listelediğim 4 bcaayı da deneyip kendiniz için en iyi olduğunu düşündüğünüz birinde karar da kılabilirsiniz, bu kadar deneme yanılma yapmak istemiyorum diyorsanız da; multipower ya da ultimate bcaa seçeneklerini değerlendirip bir tanesini seçmenizi öneririm.

fiyat performans olarak ultimate bcaa, ham madde kalitesi vaadine bakarsak multipower bcaa tercih edebilirsiniz.